Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen strafblad meer na coronaboete, ook voor oude gevallen

Geen strafblad meer na coronaboete, ook voor oude gevallen

DEN HAAG (ANP) - Een boete wegens overtreding van de coronaregels leidt straks niet meer tot een strafblad. Daar stuurt het kabinet op aan, bevestigen ingewijden. Het besluit gaat met terugwerkende kracht gelden: voor mensen die al een boete hebben gekregen, wordt de justitiële aantekening geschrapt.

De Tweede Kamer had hier eerder op aangedrongen, maar het kabinet voelde daar niets voor. De partijen vinden een justitiële aantekening, in de volksmond een strafblad, voor bijvoorbeeld het overtreden van de 1,5 meterregel, buiten proportie. Een strafblad kan problemen opleveren voor mensen in bepaalde beroepen, als ze op reis willen of een verzekering willen afsluiten.

Ook de hoogte van de boete - 390 euro voor meerderjarigen - vindt de Kamer te hoog. Een meerderheid gaf eerder deze maand aan dat ze de boete onder de 100 euro wil brengen. Op een bekeuring tot deze hoogte volgt geen strafblad. Justitieminister Ferd Grapperhaus had toegezegd dat hij er alles aan zou doen om tegemoet te komen aan de wensen van de Kamer. Het is niet duidelijk of de hoogte van de coronaboete gaat veranderen. Het kabinet zou de mogelijkheden daarvoor nog moeten bekijken.

Opgelaaide discussie

De discussie over de boete en het strafblad laaide opnieuw op nadat Grapperhaus zelf in de fout was gegaan met de afstandsregel tijdens zijn bruiloft. Op foto's is te zien dat zijn gasten niet 1,5 meter afstand hielden. Een groot deel van de Tweede Kamer vond het schadelijk voor zijn geloofwaardigheid als minister, vooral ook bij het grote publiek, juist omdat hij verantwoordelijk is voor de handhaving van de regels. Grapperhaus bood zijn excuses aan voor de misstap.

De minister stortte op eigen initiatief twee keer de coronaboete in de kas van het Rode Kruis. Maar onlangs legde het Openbaar Ministerie de minister alsnog een boete op en volgde dus ook een strafblad. Door het nieuwe besluit gebeurt dat laatste niet.

Oppositiepartijen laten weten blij te zijn met het besluit. "Verstandig", zegt Farid Azarkan (DENK), die zich hier sterk voor maakte. Lilian Marijnissen (SP): "Jammer wel dat daar eerst een pijnlijk debat met minister Grapperhaus aan vooraf moest gaan."

Meer uit Binnenland

Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

3 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

5 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

6 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

6 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

9 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

12 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

1 dag geleden