Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen straf voor neerhalen beeld Britse slavenhandelaar

Geen straf voor neerhalen beeld Britse slavenhandelaar

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - Vier Britse activisten die in juni 2020 een standbeeld van een slavenhandelaar hielpen neerhalen in Bristol worden daar niet voor bestraft. Een rechtbankjury in de stad in het westen van Engeland sprak hen vrij. Ze hoeven geen schadevergoeding te betalen.

Destijds werd in Groot-Brittannië massaal geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. In Bristol trokken demonstranten het omstreden bronzen beeld van de zeventiende-eeuwse slavenhandelaar en parlementariër Edward Colston van zijn sokkel en gooiden het bij de haven in het water.

Kort daarvoor had een Black Lives Matter-betoger zijn knie op de metalen nek geplaatst, een verwijzing naar de zwarte Amerikaan George Floyd die door een witte agent werd gedood. Eerdere campagnes in de stad om het beeld te laten verwijderen waren op veel verzet gestuit.

Banksy

De vier hebben erkend dat ze bij de actie betrokken waren. Volgens hen was het beeld zelf een hatelijke misdaad. Aanklagers hadden naar voren gebracht dat het niet Colston was die terechtstond. "We zijn extatisch en verbijsterd", zei Rhian Graham, een van de vier activisten, over de vrijspraak. Van de publieke tribune klonk luid applaus na de rechtszaak die twee weken in beslag nam.

Het viertal droeg T-shirts met een ontwerp van de beroemde artiest Banksy, die uit Bristol komt en een actie was begonnen om hun juridische kosten te dekken. Op de shirts was een lege sokkel te zien met touwen en wat brokstukken van het omvergetrokken standbeeld.

Het standbeeld is een paar dagen na de tewaterlating uit de haven gehaald en staat nu in een museum voor een expositie over Black Lives Matter.

Meer uit Buitenland

YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

1 uur geleden
Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

MONTREAL (ANP) - Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden. Volgens parlementslid Stephane Lauzon zijn er zo'n honderd branden in de provincie waarvan er zo'n twintig onbeheersbaar zijn geworden. Ook zijn het er "veel meer dan gisteren".

4 uur geleden
Biden in toespraak:

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.00 uur plaatselijke tijd in zijn eerste toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis sinds hij twee jaar geleden president werd.

4 uur geleden
Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

8 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

9 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

11 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

13 uur geleden