Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen stagevergoeding voor ruim vier op tien studenten

Geen stagevergoeding voor ruim vier op tien studenten

UTRECHT (ANP) - Van de hbo- en universitair studenten krijgt 44 procent geen stagevergoeding. Ook heeft een op de vier studenten het gevoel te worden ingezet als normale werknemer, zonder dat daar een eerlijke vergoeding tegenover staat. Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau ResearchNed, dat in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) hier onderzoek naar deed.

Voor het onderzoek vulden in maart en april ruim 4900 studenten een vragenlijst in. Daaruit blijkt volgens het ISO dat studenten hun stage ervaren als een leerzaam en vaak essentieel onderdeel van hun opleiding. Maar volgens de studentenorganisatie is de positie van stagiairs nog steeds te verbeteren.

Zo geeft 19 procent van de deelnemers aan het onderzoek aan dat zij als stagiair te veel verantwoordelijkheden kregen. "Een stage mag best uitdagend zijn, maar het kan niet zo zijn dat je als stagiair wordt opgezadeld met een gigantische waslijst aan taken en verantwoordelijkheden", zegt ISO-voorzitter Lisanne de Roos.

Kwetsbare positie

Het ontbreken van een stagevergoeding stelt studenten geregeld voor problemen, aldus het ISO. In de sectoren onderwijs en gezondheidszorg, de sectoren waar het meest stage wordt gelopen, ontvangen studenten het minst vaak een stagevergoeding. Het ISO vermoedt dat dit komt omdat vaak niets staat opgenomen in de cao, waardoor stagiairs zijn aangewezen op de welwillendheid van een werkgever. "Een fulltimestage is vaak niet of nauwelijks te combineren met een bijbaan. Studenten verkeren in financieel zwaar weer als de inkomsten van hun bijbaan noodgedwongen wegvallen en er geen vergoeding voor in de plaatst komt", aldus De Roos.

Dat beaamt ook Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Wie voltijds stage loopt maar daar geen vergoeding voor krijgt zal zich volgens haar dan ook "dieper in de schulden moeten steken". Studenten zitten in een kwetsbare positie, aldus Boahene, omdat stage lopen vaak verplicht is "en je wilt geen studievertraging oplopen door problemen met je stagebedrijf. Veel studenten weten ook niet wat redelijk is om te vragen. Daarom zou het goed zijn als hier landelijke richtlijnen voor komen."

Meer uit Binnenland

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

2 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

6 uur geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

7 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

11 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

12 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

13 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

17 uur geleden