Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

Het is niet de eerste keer dat een belangrijke financiële top om deze reden zonder een collectief statement eindigt. Bij de jaarvergadering van het IMF in Marrakech in oktober was dit ook al het geval. Wel heeft Saudi-Arabië, dat deze week de bijeenkomst voorzat, vrijdag een speciale voorzittersverklaring uitgestuurd waarin het land de economische risico's van de conflicten erkent.

Volgens de Saudische minister van Financiën, Mohammed al-Jadaan, zijn de spanningen en conflicten in de wereld de afgelopen dagen zeker besproken, inclusief de economische impact ervan. Hij wees daarbij ook op de verstoring van de scheepvaart door aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee.

Buffers opnieuw opbouwen

Al-Jadaan zei tijdens een persbijeenkomst dat de geopolitieke fragmentatie van de wereldeconomie over het algemeen tot negatieve gevolgen leidt. Maar sommige landen profiteren volgens hem ook van de verdeeldheid, doordat bedrijven zich genoodzaakt zien daardoor hun toeleveringsketens anders in te richten.

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva zei dat de vergadering van deze week, en ook die van de naast het IMF gelegen Wereldbank, gericht was op het verbeteren van de veerkracht van de wereldeconomie. "Wat we willen is een wereld waarin de groei sterker is, de levensstandaard hoger is en de lage-inkomenslanden niet instorten. Een wereld die beter bestand is tegen de schokken die zullen blijven komen."

Ze drong er bij de landen op aan om "de klus te klaren" wat betreft het beteugelen van de inflatie. Tegelijkertijd moeten overheden volgens haar doorgaan met het opnieuw opbouwen van buffers, omdat die flink zijn uitgeput door de coronacrisis en de daaropvolgende periode met zeer hoge inflatie.

Meer uit Financieel

ING winnaar op terughoudend Damrak, bouwer BAM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - ING mocht zich donderdag de grote winnaar noemen onder de hoofdfondsen op het Damrak na een meevallend kwartaalrapport. Het bankconcern zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel eindigde 6,4 procent hoger, goed voor de eerste plek in de AEX.

17 minuten geleden
Amerikaanse oud-olietopman verdacht van samenwerken met OPEC

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse marktwaakhond FTC verdenkt de voormalige topman van olieconcern Pioneer van pogingen tot "samenzwering" met oliekartel OPEC. Het is de ex-baas van Pioneer Scott Sheffield daarom verboden om een bestuursfunctie te vervullen voor ExxonMobil, dat het oliebedrijf overneemt voor 64,4 miljard dollar (60,3 miljard euro).

1 uur geleden
Maaltijdbezorger DoorDash onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - DoorDash behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway zag de omzet en de orders stijgen in het afgelopen kwartaal, maar leed meer verlies dan verwacht. Ook de verwachtingen voor het huidige kwartaal vielen tegen. Het aandeel werd 9,5 procent lager gezet.

2 uur geleden
Voormalig topman PostNL België: er valt mij niets te verwijten

ANTWERPEN (ANP) - Rudy van Rillaer, de oud-topman van PostNL België, hoorde donderdag in de rechtbank van Antwerpen vrijspraak tegen zich eisen. Twee jaar geleden hebben de Belgische autoriteiten hem nog korte tijd vastgezet, vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij misstanden binnen het bedrijf dat hij toen nog leidde. "Ik heb twee jaar moeten wachten tot deze rechtszaak", vertelt hij aan het ANP. "Ik blijf erbij dat er niets te verwijten is aan mij."

2 uur geleden
Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd. Dit is de tweede grote juridische overwinning in twee weken voor het bedrijf dat in veel rechtszaken verwikkeld is.

2 uur geleden
Unilever: import en export met Rusland sinds oorlog gestopt

LONDEN (ANP) - Unilever heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne geen producten meer uit Rusland geïmporteerd of naar Rusland geëxporteerd, benadrukt het levensmiddelenconcern donderdag. Daarmee reageert het bedrijf op eerdere berichtgeving van RTLZ, die meldde dat het concern sinds begin 2022 nog zeker 200 miljoen euro van Unilever Rusland heeft ontvangen.

3 uur geleden
Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

AMSTERDAM (ANP) - De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen. Dit concludeert de bank na het analyseren van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het afgelopen kwartaal en de effecten die doorgaans in de zomer op de huizenmarkt te zien zijn.

3 uur geleden