Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen plek voor circa 100 man in Ter Apel, opvang in Zuidbroek

Geen plek voor circa 100 man in Ter Apel, opvang in Zuidbroek

TER APEL (ANP) - Het aantal asielzoekers voor wie donderdagavond geen plek is in het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel is gegroeid. Eerst waren dat er ongeveer vijftig, maar inmiddels zijn het er ongeveer honderd. Daaronder zijn ook veel kleine kinderen.

De asielzoekers worden overgebracht naar crisisnoodopvang in de Eurohal in Zuidbroek, meldt het COA. "Voor de mensen die niet naar Zuidbroek kunnen, is er plek op de COA-locatie in Ter Apel. De verwachting is dat ook asielzoekers die donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag nog arriveren op de COA-locatie in Ter Apel ondergebracht kunnen worden", aldus de organisatie. De bus, geregeld door de veiligheidsregio Groningen, zal eerst tachtig mensen overbrengen naar Zuidbroek en later op de donderdagavond terugkomen om nog eens twintig mensen op te halen.

Woensdagavond werden ongeveer honderd noodopvangplekken gecreëerd voor asielzoekers omdat Ter Apel vol zat. Zij werden toen naar Heerenveen gebracht met door het Rode Kruis geregeld vervoer.

Structureel tekort

Een woordvoerster van het COA stelde eerder donderdag dat er heel hard wordt gewerkt om iedereen op de goede plek te krijgen en dat er goede begeleiding is voor de mensen. Dat er een structureel tekort aan opvangplekken is, beaamt ze: "Wij doen wat we kunnen, dat doen we al 2,5 jaar en we geven dat al heel lang aan. Het beste is als er structureel plekken bij komen." Maar het COA heeft geen bevoegdheden om die aan te wijzen of in te richten. "Daar gaan wij niet over, dat ligt bij het ministerie."

Gemiddeld komen er tegenwoordig gemiddeld ongeveer tweehonderd mensen per dag aan in Ter Apel, en op weekeinddagen ongeveer honderd. Maandagen en dinsdagen zijn de drukste dagen. De mensen die asiel vragen komen vooral uit Syrië, Afghanistan, Jemen en Turkije, aldus de woordvoerster.

Meer uit Binnenland

Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

26 minuten geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

30 minuten geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

52 minuten geleden
Verdediging Piet S.: woorden zijn niet in daden omgezet

DEN HAAG (ANP) - "Woorden zijn niet in daden omgezet", zegt de advocaat van Piet S., doelend op een stroom van ontsleutelde berichten die volgens het Openbaar Ministerie erop wijzen dat de vermeende drugsbaas erg druk was met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden. Volgens de verdediging is er geen enkel bewijs dat er daadwerkelijk drugs zijn vervoerd, zo bleek maandag tijdens dag één van het pleidooi in de rechtbank in Den Haag.

1 uur geleden
Thuisbrengplicht NS niet van toepassing op massale treinuitval

AMSTERDAM (ANP) - De wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. "Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting", verklaart een woordvoerder van de NS.

1 uur geleden
OM: Quincy Promes verloor deel van zijn drugshandel

AMSTERDAM (ANP) - Profvoetballer Quincy Promes is volgens het Openbaar Ministerie een deel van de cocaïnehandel kwijtgeraakt, omdat een van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek maandag tijdens een eerste zitting in de zaak Porto over internationale drugshandel in de rechtbank in Amsterdam.

1 uur geleden
RvS: verbod kindersekspop mogelijk als deze jonger lijkt dan 12

DEN HAAG (ANP) - Het is juridisch mogelijk om kindersekspoppen te verbieden, zolang de grens van hoe oud deze poppen eruit mogen zien wordt verlaagd van 18 naar 12 jaar. De Raad van State (RvS) zegt in een advies aan het kabinet dat een verbod van poppen die eruit zien als kinderen onder de 18 jaar - wat justitieminister Dilan Yeşilgöz nu van plan is - moeilijk te handhaven is. Want het is ingewikkeld om onderscheid te maken tussen het lichaam van een 17- en 19-jarige, stelt de raad.

2 uur geleden