Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen olie-akkoord OPEC, oude afspraken blijven gelden

Geen olie-akkoord OPEC, oude afspraken blijven gelden

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De leden van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland (OPEC+) houden voorlopig vast aan bestaande afspraken over de olieproductie. Gesprekken over een hogere productie liepen afgelopen weekeinde al op niets uit en maandag werd een gepland gesprek tussen de ministers van de olielanden afgeblazen. Daarmee lijkt een deal op korte termijn niet haalbaar.

De Verenigde Arabische Emiraten hielden vrijdag een OPEC+-deal tegen om de productie ook te blijven beperken na april 2022, de datum die aan het begin van de coronapandemie werd overeengekomen. Alleen als het land zelf de productie minder sterk hoeft te beperken dan nu het geval is, wilde het instemmen met de plannen. Wel ging de VAE ermee akkoord dat vanaf augustus elke maand de productie met 400.000 vaten per dag wordt verhoogd. Een voorstel om de productiebeperkingen te verlengen tot december 2022 zou volgens de VAE apart moeten worden behandeld.

De eisen vanuit Abu Dhabi leiden er dus uiteindelijk toe dat er geen akkoord komt. De olieprijzen stegen daarna en een vat Brentolie kostte voor het eerst sinds 2018 meer dan 77 dollar per vat.

Onder druk

Het klappen van de gesprekken zet mogelijk ook het bondgenootschap onder druk. De VAE dreigde eind vorig jaar al eens met een vertrek uit de OPEC en probeert wat meer macht te krijgen in het landenblok, waar Saudi-Arabië tot nu toe als de leider wordt gezien.

De Verenigde Staten hebben de OPEC+-landen opgeroepen om toch nog een compromis te zoeken. Hoewel de VS geen partij is bij de gesprekken, volgt het land "de onderhandelingen nauwgezet", liet een woordvoerder van het Witte Huis weten. Ook de Iraakse olieminister liet weten te hopen dat er snel een nieuwe datum voor verdere gesprekken komt, hopelijk in de komende tien dagen. Irak is wel OPEC-lid en steunt een verhoging van de productie.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

2 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

4 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

5 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

6 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

8 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

1 dag geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden