Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen nieuwe rechter in zaak tegen 'asielhotel'

Geen nieuwe rechter in zaak tegen 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - Er komt geen nieuwe rechter in de zaak die was aangespannen door inwoners van Albergen tegen de komst van een asielzoekerscentrum in een voormalig hotel. De wrakingskamer van de rechtbank in Zwolle meent dat de huidige rechter niet vooringenomen is.

In augustus 2022 meldde staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming te geven een asielzoekerscentrum te openen in het voormalige hotel 't Elshuys in het Twentse Albergen. Het was voor het eerst dat een gemeente tot medewerking werd gedwongen. Omwonenden vochten de door de gemeente verleende vergunning aan bij de bestuursrechter.

Die rechter zou volgens de bezwaarmakers vooringenomen zijn omdat hij eerst in een spoedprocedure en pas later in de bodemzaak uitspraak wilde doen. Dat de rechter dit deed "alleen in het voordeel van het COA", zoals de jurist van de bewoners dat stelde, ziet de wrakingskamer niet.

Bedreiging

Ook zou de rechter een van de verzoekers hebben aangeduid als 'grootste tegenstander van het asielhotel Albergen'. Dit ging om de man die recent is opgepakt wegens bedreiging van de burgemeester. De rechter ontkent dit gezegd te hebben. De wrakingskamer ziet geen bewijs dat de rechter dit gezegd heeft.

De wraking zorgde voor uitstel van de uitspraak in deze rechtszaak die voor afgelopen dinsdag gepland stond. De rechtbank in Zwolle kon vrijdag nog niet zeggen wanneer er nu alsnog uitspraak gedaan wordt. Jurist Marcel Middelkamp, die een aantal inwoners bijstaat, zei vrijdag dat hij een nieuwe rechtszaak start. Dit gaat om omwonenden die eerder niet met hun bezwaren naar de rechter zijn gestapt.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

1 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

3 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

8 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

9 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

10 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

10 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

13 uur geleden