
Geen nieuwe EU-wetsvoorstellen na Red de bijen-burgerinitiatief
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie legt geen nieuwe wetsvoorstellen op tafel om de leefomgeving van bestuivers als bijen en de biodiversiteit in Europa te herstellen en beschermen. De commissie heeft al een reeks ambitieuze plannen ingediend, stelt ze. Het zijn de EU-landen en het Europees Parlement die eens vaart moeten maken om die goed te keuren en daarmee tegemoet te komen aan de wensen van miljoenen burgers.
Dat is het antwoord van het dagelijks EU-bestuur op een Europees burgerinitiatief dat voluit 'Red de bijen! Bescherming van de biodiversiteit en verbetering van habitats voor insecten in Europa' heet. De organisatie verzamelde ruim 1,1 miljoen handtekeningen van steunbetuigers in elf EU-landen, waaronder die van 97.593 Nederlanders. Ze roepen Brussel onder meer op het gebruik van synthetische pesticiden uit te faseren tot 100 procent in 2035. De ondertekenaars willen ook dat de biodiversiteit op landbouwgrond wordt hersteld en boeren financieel worden gesteund tijdens een overgangsperiode naar agro-ecologische landbouw.
"Het succes van het burgerinitiatief is een duidelijk teken van de grote publieke steun voor maatregelen ten gunste van bestuivers, biodiversiteit en duurzame landbouw", zegt een commissiewoordvoerder. In oktober ging de commissie ermee aan de slag om te bepalen of meer actie nodig is, maar ze wijst nu op de reeks wetsvoorstellen die er in het kader van de Green Deal van vicevoorzitter Frans Timmermans al ligt. Bijvoorbeeld de natuurherstelwet, de verordening duurzaam gebruik van pesticiden, een herzien EU-initiatief voor bestuivers, de strategie van boer tot bord, de biodiversiteitsstrategie en maatregelen in het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid.
Pesticidenlobby
"Alles bij elkaar genomen vormen de voorstellen en initiatieven van de commissie een alomvattend antwoord op de verzoeken van het burgerinitiatief", aldus de commissie.
De organisatie van Red de bijen! erkent dat de commissie zich bewust is van het belang van biodiversiteit en de afgelopen jaren belangrijke wetgeving heeft gepresenteerd. Maar er is meer ambitie nodig, zoals een verbod op pesticiden. Volgens de organisatie luisteren veel Europese en nationale politici te veel naar de lobby van de pesticideproducenten, waardoor de besluitvorming wordt vertraagd.
De toekomst
"We zullen de ontwikkelingen nauwlettend volgen", zegt Martin Dermine van Red de bijen!. "Een burgerinitiatief is meer dan een handtekening met persoonsgegevens, het is een actieve betrokkenheid bij het proces. Onze toekomst en die van onze kinderen en kleinkinderen gaan vóór de winsten van de agribusiness."
Het Europees burgerinitiatief werd geïntroduceerd om EU-inwoners meer inspraak te geven bij Europese wetgeving. Het is sinds 2012 van kracht.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
21 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
22 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden