
Geen meerderheid voor links plan om belastingvoordeel uit te kleden
DEN HAAG (ANP) - Het plan van PvdA en GroenLinks om het belastingvoordeel bij opvolging binnen familiebedrijven in te perken, kan waarschijnlijk niet op voldoende steun in de Tweede Kamer rekenen. De meeste coalitiepartijen zien weinig in het initiatiefwetsvoorstel en ook oppositiepartij PVV is tegen het plan.
Met het wetsvoorstel willen de twee linkse partijen de gedeeltelijke belastingvrijstelling bij opvolging binnen een bedrijf (waarbij ondernemingsvermogen wordt overgedragen) beperken. De belangrijkste regeling die PvdA en GroenLinks willen uitkleden, de bedrijfsopvolgingsregeling (de BOR), is veel partijen al langer een doorn in het oog. Er is discussie over de doelmatigheid van de regeling, die ook nog eens zeer misbruikgevoelig is.
Coalitiepartij D66 wijst erop dat het kabinet de regeling momenteel al onder de loep neemt. Kamerlid Romke de Jong spreekt van een "botte bijl" die de initiatiefnemers zouden gebruiken, en verbaast zich over de timing van het voorstel. Ook VVD'er Folkert Idsinga is tegen oneigenlijk gebruik van belastingvoordelen, maar noemt het voorstel van de linkse partijen "kwalijk". Voorafgaand aan het debat zei de liberaal dat GroenLinks en PvdA "het hele ding nagenoeg bij het grofvuil zetten".
ChristenUnie
Ook de ChristenUnie stelt dat het kabinet al maatregelen neemt om vermogen zwaarder te belasten en belastingontwijking tegen te gaan. De kleinste coalitiepartij vindt onderdelen van het voorstel wel "sympathiek". Evenals de ChristenUnie, houdt het CDA officieel de kaarten tegen de borst. Wel geeft CDA-Kamerlid Inge van Dijk aan dat ze het voorstel "te eenzijdig benaderd" vindt. Ze vreest dat familiebedrijven, die volgens de christendemocraat vooral in de regio belangrijk zijn, er hard door worden geraakt.
Dat betwisten GroenLinks en PvdA, die gesteund werden door de SP. Het belastingstelsel is "de afgelopen decennia oneerlijker geworden", zegt SP-Kamerlid Mahir Alkaya. Linkse Kamerleden wijzen erop dat de Belastingdienst ook een ruimhartige betalingsregeling in het leven kan roepen, zodat familiebedrijven langer de tijd hebben om de belasting te betalen. De initiatiefnemers noemen het belastingvoordeel "ondoelmatig en door de tijd heen uitgedijd". Later verdedigen zij hun voorstel tegenover de Tweede Kamer.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
3 dagen geleden