Geen meerderheid Kamer voor schrappen eigen risico zorg
DEN HAAG (ANP) - Het eigen risico in de zorg wordt niet geschrapt of per 2025 verlaagd. Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder de PVV, stemde tegen de voorstellen van SP (helemaal schrappen) en van GroenLinks-PvdA (met honderd euro verlagen naar 285 euro). Ook voor het terugbrengen van een jaarlijkse tandartscontrole in het basispakket was onvoldoende steun, zo bleek na de stemmingen dinsdagmiddag.
Naast PVV stemden ook VVD, NSC en BBB tegen het schrappen of verlagen van het eigen risico. De vier partijen onderhandelen momenteel over een mogelijk nieuw kabinet en willen in dit stadium geen klap geven op grote uitgaven. Dit leverde vorige week vooral de PVV veel kritiek op, in het debat over de zorgbegroting. De partij van Geert Wilders pleit al jaren voor het afschaffing van het eigen risico en heeft er flink campagne op gevoerd.
PVV-Kamerlid Fleur Agema zei vorige week dat haar partij het eigen risico wil afschaffen, maar dat ze dit tijdens de formatie wil regelen. VVD en NSC willen het eigen risico niet afschaffen. Dat kost naar schatting zo'n zes miljard euro per jaar.
Ook de motie van GroenLinks-PvdA en SP om de tandartscontrole terug in het basispakket te brengen, kreeg onvoldoende steun. De twee partijen willen dat iedereen een keer per jaar voor controle naar de tandarts kan, zonder daarvoor het eigen risico te hoeven aanspreken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoeft er niet op te hopen deals met het CDA te kunnen sluiten om een meerderheid te vinden voor zijn plannen, waarschuwt de oppositiepartij in de Eerste Kamer. Het CDA zal slechts voorstellen kunnen steunen die goed zijn op zichzelf, zei CDA-senator Theo Bovens bij het grote debat over de Prinsjesdagplannen in de senaat. En een groot deel van die plannen is waarschijnlijk onuitvoerbaar, vreest hij.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is prematuur om de asielnoodwet af te wijzen voordat het kabinet dit voornemen heeft uitgewerkt in een concreet voorstel, liet het Eerste Kamerlid Peter Schalk van de SGP vallen tijdens het debat over de Prinsjesdagplannen. Hij is wel kritisch over de inzet van het noodrecht om de asielinstroom omlaag te brengen en wil dat het kabinet daarom ook de optie uitwerkt om dit te regelen in een spoedwet.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het feit dat het kabinet na honderd dagen regeren nog geen noodknop heeft ingedrukt om het aantal asielzoekers omlaag te brengen, zegt volgens senator Paul Rosenmöller (GroenLinks-PvdA) al genoeg. "Is dat niet het bewijs dat de urgentie van het noodrecht ontbreekt?", vroeg de fractievoorzitter zich af bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer.
18 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof was "geraakt" door een oproep die een familielid van een Israëlische gegijzelde tot hem richtte bij een herdenking van 7 oktober in Amsterdam. Een broer van een gegijzelde sprak de premier in een toespraak aan: "U moet tot een deal komen om de gijzelaars terug te krijgen. Alleen dat is genoeg".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) onderzoekt of de maximumsnelheid op vier "kansrijke" stukken snelweg weer terug naar 130 kilometer per uur kan. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de A7 op de Afsluitdijk, de A7 tussen Zuidbroek en de Duitse grens, de A37 tussen knooppunt Holsloot en Zwartemeer en de A6 tussen Lelystad Noord en de Ketelbrug.
1 dag geledenLUXEMBURG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het "ongelooflijk belangrijk" dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie geven dat het land de rente op bevroren Russische tegoeden kan benutten. Nederland en alle andere EU-lidstaten, behalve Hongarije, zijn hier voor. Op de uitkomst van die discussie tussen de ministers van Financiën dinsdag wil Heinen niet vooruitlopen, zei hij voorafgaand aan de vergadering tegen het ANP.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe brede opkoopregeling voor veehouders moet volgend jaar al opengaan, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Landbouwminister Femke Wiersma verwacht dat boeren zich begin 2026 kunnen melden, maar daar namen zowel coalitie- als oppositieleden in een commissiedebat geen genoegen mee. Onder meer NSC, BBB, CDA en ChristenUnie maanden de minister tot haast.
1 dag geleden