Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen landelijke regels om drukte in winkelcentra tegen te gaan

Geen landelijke regels om drukte in winkelcentra tegen te gaan

UTRECHT (ANP) - Er komen geen landelijke maatregelen om de drukte in winkelgebieden tegen te gaan. "Hoe je met de drukte omgaat, is lokaal maatwerk", zeggen zowel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's maandagavond na een overleg. Dat doet volgens hen het meeste recht aan elk dorp en elke stad in het land.

"Alles sluiten, gaan we niet doen", aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad waarin de burgemeesters wekelijks samenkomen. "Voor de economie en voor de mensen is het van belang dat zij naar een winkel kunnen", licht Grapperhaus toe.

Op heel veel plekken in Nederland ging het afgelopen weekeinde goed, stellen de bestuurders. In de steden waar het wel te druk was, hebben de burgemeesters op maat gesneden maatregelen getroffen. "Succesvolle acties hebben wij in het beraad uitgewisseld. Parkeerplaatsen verminderen of minder toegankelijk maken, kunnen een idee zijn", aldus de minister.

Voorkomen winkelgebied te sluiten

"Een van de basisregels is om drukte te vermijden. Als ergens te veel mensen zijn, dan keer je om. Doe je inkopen online. Ga niet funshoppen. Mensen gebruik je verstand", benadrukt Grapperhaus nog eens de verantwoordelijkheid van alle Nederlanders. "Spreid je koopgedrag. Doe niet met z'n allen boodschappen op de zaterdagmiddag. Het liefst wil je voorkomen dat je een winkelgebied moet sluiten", vindt Bruls.

Afgelopen weekeinde was het erg druk in onder meer Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam doordat winkels met kortingen strooiden en omdat veel mensen nog inkopen wilden doen voor Sinterklaas. Door de grote toeloop besloten burgemeesters dat de zaken in de binnensteden eerder moesten sluiten. In het zuiden van het land was er ook veel aanloop van Belgen. Dinsdag gaan bij de zuiderburen de 'niet-essentiƫle detailhandel' weer open. "Hierdoor zal de toeloop afnemen", denkt Bruls.

Donderdag heeft Grapperhaus nog wel overleg met zijn Belgische collega. De minister roept de Belgen op alleen naar Nederland te komen als het echt noodzakelijk is. "Blijf gewoon in uw eigen land."

Meer uit Binnenland

Storing treinverkeer Amsterdam opgelost, treinen gaan weer rijden

AMSTERDAM (ANP) - De storing van het treinverkeer rond Amsterdam is verholpen, meldt een woordvoerder van de NS. Vanaf 09.00 uur gaan in die regio weer treinen rijden. Reizigers moeten de rest van de ochtend wel rekening houden met verstoringen.

13 minuten geleden
Lift gezocht en plek op de achterbank aangeboden

DEN HAAG (ANP) - Op sociale media proberen mensen van alles om, ondanks de treinstoring rond Amsterdam, toch naar het werk of huis te komen. Onder meer via de hashtag #treinpoolen bieden mensen een plek in de auto aan, of vragen ze een ritje.

36 minuten geleden
Veel gestrande reizigers op Amsterdam CS

AMSTERDAM (ANP) - Op Amsterdam CS staan maandagochtend veel gestrande reizigers. Mensen komen kennelijk in onwetendheid of met goede hoop naar het station, maar daar wordt omgeroepen dat er geen treinen rijden. Dat staat ook op alle borden.

43 minuten geleden
Zo'n 150 concertbezoekers hebben in Ziggo Dome geslapen

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 150 concertbezoekers hebben in de nacht van zondag op maandag in de Ziggo Dome in Amsterdam geslapen. Mensen die aanwezig waren bij shows van Harry Styles in de Amsterdam ArenA en Ghost in AFAS Live en vanwege de grote treinstoring niet naar huis konden, werden daar opgevangen.

48 minuten geleden
NS: impact storing heel groot op mensen in en rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De impact van de treinstoring op mensen in en rond Amsterdam is heel groot, zegt een woordvoerder van de NS. Ook voor de rest van het land heeft de storing gevolgen.

49 minuten geleden
Schiphol: laat je brengen of neem de taxi of de bus

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol raadt reizigers aan om met alternatief vervoer naar de luchthaven te komen vanwege de treinstoring rond Amsterdam. "Laat je brengen of neem de taxi of de bus", zegt een woordvoerder van Schiphol maandagochtend. Het vliegveld heeft personeel ook gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken.

52 minuten geleden
Gestrande reizigers in Jaarbeurs langzaam aan weer op pad

UTRECHT (ANP) - In de Jaarbeurs in Utrecht hebben ongeveer 180 mensen de nacht doorgebracht. Maandagochtend druppelen ze langzaam weer naar buiten, meldt een woordvoerster van de gemeente Utrecht. Om 07.30 uur waren er nog zo'n vijftien mensen die hun spulletjes bij elkaar pakten.

1 uur geleden