Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis

Geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de coronacrisis worden mensen niet uit hun huis gezet. Dat hebben minister Stientje van Veldhoven (Wonen), verhuurders- en brancheorganisaties met elkaar afgesproken. Als de afspraak niet wordt nageleefd, komt het kabinet alsnog met wetgeving.

"In deze onwerkelijke tijden moet je je geen zorgen hoeven maken over je huis", aldus Van Veldhoven. Er is een uitzondering op de regel, namelijk als er sprake is van bijvoorbeeld criminele activiteiten of extreme overlast.

Voor huurders die toch in de problemen komen "spannen verhuurders zich in om maatwerk te leveren", staat in de gezamenlijke verklaring. Verhuurders gaan geen incassokosten meer doorberekenen aan huurders die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden komen.

Noodwet

Daarnaast komt Van Veldhoven zo spoedig mogelijk met een noodwet die het mogelijk maakt dat tijdelijke huurcontracten tijdens de crisis worden verlengd. Een tijdelijk huurcontract kan op dit moment alleen worden opgezegd of omgezet in een vast contract.

"Deze maatregel is ingegeven vanuit het besef dat het in deze tijden niet past om van huurders te verwachten dat zij hun volle aandacht kunnen richten op het zoeken naar andere woonruimte", aldus de bewindsvrouw.

Handtekening

Naast het kabinet hebben Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang hun handtekening onder de afspraken gezet. Deze organisaties vertegenwoordigen ongeveer 80 procent van de huurhuizen in ons land. De Woonbond en Landelijke Studentenvakbond steunen het.

Verder worden huisuitzettingen door rechtbanken niet meer aanmerkt als urgente zaken, schrijft Van Veldhoven aan de Tweede Kamer. Ze gaan alleen door als een kortgedingrechter vindt dat de zitting moet doorgaan.

Geldnood

Voor particuliere huiseigenaren die in geldnood komen worden ook maatregelen getroffen. Het kabinet heeft hierover met banken en verzekeraars gesproken. Die voelen een "sterke verantwoordelijkheid" voor de klanten, aldus de minister. ABN AMRO heeft al laten weten particulieren tegemoet te willen komen bij eventuele financiële problemen door de coronacrisis.

Ook in andere sectoren zijn soortgelijke crisismaatregelen afgesproken. Zo zullen drinkwaterbedrijven het water niet afsluiten van klanten die hun rekening niet kunnen betalen door de crisis en zullen netbeheerders de stroom niet afsluiten bij mensen betalingsachterstanden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Kabinet: flinke klimaatslag gemaakt, maar meer maatregelen nodig

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet vindt dat het "een flinke slag" gemaakt heeft om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Maar het erkent ook dat meer maatregelen nodig zijn om de doelen uit de Klimaatwet te halen. Dat staat in de Klimaatnota die staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

39 minuten geleden
Raad van State: met spoed extra klimaatmaatregelen nodig

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State roept het kabinet op "met spoed" extra maatregelen te treffen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het is "onverantwoord" dat de doelstellingen uit de Klimaatwet "uit het zicht raken", aldus de belangrijkste adviseur van het kabinet en de Tweede Kamer.

40 minuten geleden
Nederland gaat klimaatdoelen nog niet halen volgens planbureau

DEN HAAG (ANP) - Nederland ligt nog steeds niet op koers om de klimaatdoelen voor de komende jaren te behalen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) becijfert aan de vooravond van de klimaattop in Glasgow dat de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 met de huidige plannen zal dalen met 38 tot 48 procent ten opzichte van 1990. In de Klimaatwet staat dat moet worden gestreefd naar een vermindering van 49 procent in dat jaar.

42 minuten geleden
Vier mannen vast na mishandelen portier in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Na de mishandeling van een portier voor een café in het centrum van Amsterdam heeft de politie vier personen aangehouden. Het slachtoffer is behandeld in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De verdachten zitten nog vast.

1 uur geleden
Ministerie versoepelt reisadvies voor Italië, Israël en Brazilië

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken versoepelt vanaf 29 oktober het reisadvies voor verschillende gebieden, waaronder het vasteland van Italië, San Marino, Vaticaanstad en Madeira. Deze landen worden niet langer gezien als een als hoogrisicogebied en krijgen de kleurcode groen. Nederlanders die vanuit deze gebieden terugreizen, hoeven vanaf 29 oktober geen coronabewijs meer te laten zien. Sicilië blijft hoogrisicogebied en dus geel, het eiland Sardinië is al groen.

1 uur geleden
Nederlanders aten vorig jaar minder vlees door dichte restaurants

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders aten vorig jaar minder vlees doordat ze minder uit eten konden als gevolg van de coronamaatregelen. De vleesconsumptie werd thuis maar voor een deel gecompenseerd, meldt Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen University.

5 uur geleden
CBR: 10 procent komt niet opdagen voor theorie-examen

RIJSWIJK (ANP) - Ongeveer 50.000 kandidaten die jaarlijks een theorie-examen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) inboeken, laten verstek gaan. Dat is pakweg tien procent van alle examenleerlingen, zegt CBR-directeur Alexander Pechtold in een interview met De Telegraaf. "Ik ben daar verbaasd en ook wel boos over. Want ook al gaat het een stuk beter met de wachttijden dan vlak na de lockdowns, iemand anders zou blij zijn met die plek. Dit is zonde."

6 uur geleden