Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis

Geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de coronacrisis worden mensen niet uit hun huis gezet. Dat hebben minister Stientje van Veldhoven (Wonen), verhuurders- en brancheorganisaties met elkaar afgesproken. Als de afspraak niet wordt nageleefd, komt het kabinet alsnog met wetgeving.

"In deze onwerkelijke tijden moet je je geen zorgen hoeven maken over je huis", aldus Van Veldhoven. Er is een uitzondering op de regel, namelijk als er sprake is van bijvoorbeeld criminele activiteiten of extreme overlast.

Voor huurders die toch in de problemen komen "spannen verhuurders zich in om maatwerk te leveren", staat in de gezamenlijke verklaring. Verhuurders gaan geen incassokosten meer doorberekenen aan huurders die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden komen.

Noodwet

Daarnaast komt Van Veldhoven zo spoedig mogelijk met een noodwet die het mogelijk maakt dat tijdelijke huurcontracten tijdens de crisis worden verlengd. Een tijdelijk huurcontract kan op dit moment alleen worden opgezegd of omgezet in een vast contract.

"Deze maatregel is ingegeven vanuit het besef dat het in deze tijden niet past om van huurders te verwachten dat zij hun volle aandacht kunnen richten op het zoeken naar andere woonruimte", aldus de bewindsvrouw.

Handtekening

Naast het kabinet hebben Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang hun handtekening onder de afspraken gezet. Deze organisaties vertegenwoordigen ongeveer 80 procent van de huurhuizen in ons land. De Woonbond en Landelijke Studentenvakbond steunen het.

Verder worden huisuitzettingen door rechtbanken niet meer aanmerkt als urgente zaken, schrijft Van Veldhoven aan de Tweede Kamer. Ze gaan alleen door als een kortgedingrechter vindt dat de zitting moet doorgaan.

Geldnood

Voor particuliere huiseigenaren die in geldnood komen worden ook maatregelen getroffen. Het kabinet heeft hierover met banken en verzekeraars gesproken. Die voelen een "sterke verantwoordelijkheid" voor de klanten, aldus de minister. ABN AMRO heeft al laten weten particulieren tegemoet te willen komen bij eventuele financiële problemen door de coronacrisis.

Ook in andere sectoren zijn soortgelijke crisismaatregelen afgesproken. Zo zullen drinkwaterbedrijven het water niet afsluiten van klanten die hun rekening niet kunnen betalen door de crisis en zullen netbeheerders de stroom niet afsluiten bij mensen betalingsachterstanden.

Meer uit Binnenland

Rotterdamse douanier opgepakt voor drugssmokkel

ROTTERDAM (ANP) - Een 43-jarige douanier uit Rotterdam is dinsdag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van harddrugs, zo heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De vrouw wordt ook verdacht van witwassen en ambtelijke corruptie.

35 minuten geleden
Nederland opent Junior Eurovisie Songfestival

ROTTERDAM (ANP) - Nederland trapt zondag het Junior Eurovisie Songfestival af. Zangeres Luna moet als eerste van de zestien deelnemende acts het podium op, heeft de loting uitgewezen. Oekraïne is als laatste aan de beurt.

2 uur geleden
Verdachte opgepakt voor neerschieten man in Kinderdijk

KINDERDIJK (ANP) - De politie heeft maandag in Limburg een man opgepakt die verdacht wordt van betrokkenheid bij het neerschieten van een 74-jarige man in Kinderdijk, vlakbij Alblasserdam (Zuid-Holland), vorige week. Het gaat om een 77-jarige man uit Alblasserdam.

2 uur geleden
Ondanks plan afname bos in Nederland in plaats van toename

DEN HAAG (ANP) - In Nederland verdwijnt nog steeds meer bos dan er aangeplant wordt. Dat gebeurt al sinds 2013, maar de doelstelling in de landelijke bossenstrategie die daar vanaf 2020 een eind aan moest maken, wordt waarschijnlijk niet gehaald. Er is bij alle natuurbeheerders opgeteld ruim 6000 hectare minder bos dan bij de start van het plan, stelt de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar het bosbeheer.

3 uur geleden
NS verlengt een derde van de treinen in nieuwe dienstregeling

UTRECHT (ANP) - De NS verlengt een derde van alle treinen in de dienstregeling van 2023, die begint op zondag 11 december. De vervoerder meldt dat de kans op een zitplaats gemiddeld met 3 procent groeit. De laatste maanden was het vaak enorm druk in de treinen en moeten mensen regelmatig staan.

4 uur geleden
Paul de Leeuw en Sinterklaas trekken 879.000 kijkers naar NPO 3

DEN HAAG (ANP) - Paul de Leeuw heeft met zijn sinterklaasshow Sint & De Leeuw net geen 900.000 kijkers naar NPO 3 weten te trekken. Uiteindelijk stemden 879.000 kijkers maandagavond, op pakjesavond, af op het programma. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO) dinsdagochtend. Daarmee staat het programma op de negende plaats in de lijst van de beste bekeken programma's van de dag.

4 uur geleden
Grote schade aan kledingwinkel in Alkmaar door ramkraak

ALKMAAR (ANP) - Door een ramkraak is grote schade ontstaan aan een kledingwinkel aan het Ritsevoort in Alkmaar. De politie meldt dat een auto omstreeks 03.00 uur de pui van de kledingzaak ramde. Het rolluik werd vernield en het voertuig kwam in de winkel tot stilstand.

4 uur geleden