Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen hoogwaterpiek, maar hoogwaterplateau in Limburg

Geen hoogwaterpiek, maar hoogwaterplateau in Limburg

VENLO (ANP) - In Limburg is geen sprake van een hoogwaterpiek die vervolgens weer afzwakt. Zo’n piek blijft zeker een dag op hetzelfde niveau, zo niet langer. Daarom spreken de Noord-Limburgse veiligheidsregio en het Waterschap Limburg voortaan van een langgerekt hoogwaterplateau. Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdag.

"Het water gedraagt zich erg grillig", zei Scholten. Volgens hem bestaat bij veel mensen het beeld dat het na de piek allemaal weer beter gaat. Maar dat hoogwater blijft er langere tijd staan.

Als gevolg van het lang aanhouden van de hoogwatergolf raken de dijken verzadigd, en dat baart het waterschap en de veiligheidsregio zorgen. Achter de verzadigde dijken kan kwelwater opborrelen. Het schap zet op die plaatsen pompen in. Bovendien is er nu een snel interventieteam van defensie dat ingezet kan worden voor kwetsbare kades en dijken.

Nepnieuws

Eén dijk dreigt het inmiddels te begeven. Het gaat om een dijk die het bedrijventerrein aan de Willem Alexanderhaven in Roermond tegen hoogwater moet beschermen. Er komt kwelwater onderdoor. Het terrein is zaterdag volledig ontruimd, nadat dat vrijdag al voor een deel ervan was gebeurd. "We durven niet te garanderen dat de dijk het houdt", zei een medewerker van de veiligheidsregio zaterdag.

Niet uitgesloten wordt dat er water binnenstroomt in het naburige Outlet Centrum in Roermond. De hoge woontoren bij het Outlet Centrum, Manhattan, wordt weliswaar omringd door water, maar "van enige instabiliteit van dit gebouw is geen sprake", aldus de medewerker van de veiligheidsregio. Hij reageerde daarmee op fakenieuws dat de ronde doet, als zou de constructie van de Manhattanflat door het hoogwater ondermijnd zijn.

De verzadiging van de dijken geldt voor het hele gebied van zuid tot noord, aldus het waterschap. Tot nog toe levert dat geen grote problemen op, behalve bij de Willem Alexanderhaven in Roermond.

Meer uit Binnenland

XR spant kort geding aan om inzet waterkanon op A12 te verbieden

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion wil via de rechter de inzet van een waterkanon verbieden bij klimaatdemonstraties op de A12. De actiegroep kondigt aan dat maandag een kort geding tegen de Staat hierover dient.

12 minuten geleden
NS: spitsheffing wordt maximaal 2,50 euro in ochtend

DEN HAAG (ANP) - De spitsheffing die de NS wil gaan invoeren, gaat in de ochtend maximaal 2,50 euro kosten. Dat bevestigde een woordvoerder van de NS na berichtgeving in het AD. President-directeur Wouter Koolmees gaat maandag naar de Tweede Kamer.

1 uur geleden
CKM wil hardere aanpak klanten minderjarige prostituees

DEN HAAG (ANP) - Klanten die moedwillig seks hebben met (minderjarige) slachtoffers van mensenhandel moeten harder aangepakt worden. Ook dient deze groep beter in beeld te worden gebracht. Daarvoor pleit het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in het rapport 'Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2022'.

2 uur geleden
Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Westerkerk

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

6 uur geleden
Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal dicht

AMSTERDAM (ANP) - Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

6 uur geleden
Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

10 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

13 uur geleden