
Geen Haags spoeddebat over niet vervolgen van activisten A12
DEN HAAG (ANP) - De gemeenteraad van Den Haag houdt geen spoeddebat over het besluit van het Openbaar Ministerie om de meeste klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion niet te vervolgen voor het blokkeren van de snelweg A12. De grootste partij in de hofstad, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, wilde zo'n debat, maar de andere partijen willen dat nu nog niet.
Tijdens de demonstratie van Extinction Rebellion zaterdag werden bijna 1600 activisten opgepakt. Ongeveer veertig van hen worden wel vervolgd, maar de meesten gaan vrijuit. Politievakbonden zijn daar verbijsterd over.
De aanpak van de snelwegblokkade komt woensdag wel aan bod in een vergadering van een raadscommissie. "Hart voor Den Haag heeft dan twee minuten om een vraag te stellen en het college krijgt drie minuten om te antwoorden. Daarna mag Hart voor Den Haag nog een minuut extra vragen stellen. Daarna heeft elke andere fractie nog een minuut. Interrupties zijn niet toegestaan, het is een light-debat", legt de gemeente uit.
Meer tijd nodig
Volgens de griffie van de gemeenteraad willen de andere partijen later wel over de snelwegblokkade debatteren, maar zeggen ze meer tijd nodig te hebben. Ook wilden ze wachten op een brief waarin burgemeester Jan van Zanen de aanpak uitlegt.
Van Zanen stuurde die brief dinsdagmiddag. Daarin meldt de burgemeester wel dat het OM de meeste actievoerders niet vervolgt, maar hij geeft daar geen oordeel of toelichting over. De persoonsgegevens van de actievoerders die niet worden vervolgd, zijn volgens de burgemeester niet geregistreerd.
Klap
Het besluit van het Openbaar Ministerie om ruim 1500 snelwegblokkeerders niet te vervolgen, is in de ogen van Hart voor Den Haag "een keiharde klap in het gezicht van de honderden politieagenten die er alles aan hebben gedaan om de openbare orde te handhaven" en bovendien "een vrijbrief voor klimaathooligans om de wet stelselmatig te overtreden". De partij van Richard de Mos wil van Van Zanen weten hoe hij het OM gaat terugfluiten over "deze dwaling" en hoe hij ervoor gaat zorgen dat klimaatdemonstranten alsnog worden vervolgd, "zodat de illegale demonstraties worden bestraft en niet worden beloond". Ook wil Hart voor Den Haag horen hoe de burgemeester toekomstige blokkadeacties gaat voorkomen.
De veertig demonstranten die wel worden vervolgd, worden onder meer verdacht van geweld tegen agenten, belediging of bekladding. Een man die een politieagent zou hebben gebeten, wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
1 dag geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
5 dagen geleden