Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen grote stroomaansluitingen in Brabant voor minstens vijf jaar

Geen grote stroomaansluitingen in Brabant voor minstens vijf jaar

DEN BOSCH (ANP) - Brabantse bedrijven en instellingen die veel elektriciteit verbruiken kunnen de komende vijf tot tien jaar geen nieuwe stroomaansluiting meer krijgen, meldt de gemeente ’s-Hertogenbosch. De druk op het elektriciteitsnet is te hoog en netbeheerder Enexis zegt al heel veel aanvragen te hebben.

De gemeente zegt "enorm te balen" van de maatregel. "De afnamestop betekent dat onze economische ambities en die van onze ondernemers ernstig worden beperkt. Dit is geen goed signaal. Het belemmert bovendien de mogelijkheden van vooral grotere bedrijven om aardgasloos te worden", aldus de gemeente.

Het probleem speelt ook in Limburg. "In Brabant en Limburg hebben we maandag de laatste capaciteit gegeven aan onze klanten", zegt een woordvoerder van Enexis. "De komende jaren is de vanzelfsprekendheid van toegang tot het elektriciteitsnet voor grote bedrijven helaas verleden tijd", vervolgt hij. De zegsman geeft daarbij wel aan dat er ook bedrijven van de wachtlijsten verdwijnen, waardoor er ook weer ruimte komt om andere bedrijven aan te sluiten.

Grotere vraag

De problemen met het stroomnet in Brabant en Limburg zijn al langer bekend. Ook in veel andere delen van het land krijgen bedrijven geen nieuwe aansluiting of uitbreiding op het net van de regionale netbeheerders door capaciteitsproblemen. Door de energietransitie en de grotere vraag naar elektriciteit bij bedrijven loopt het stroomnet al enkele jaren vol op verschillende punten in het land.

Netbeheerder Liander waarschuwde vorig jaar nog dat het elektriciteitsnet in Nederland de massale overstap naar zonnepanelen niet aankan. Dat komt onder meer omdat stroomkabels in wijken vaak te dun zijn. Onder meer zonneparken en laadpalen vragen veel ruimte op het stroomnet, maar ook willen bedrijven steeds vaker overstappen op elektrische productie in plaats van bijvoorbeeld gas.

Grote aanpassingen

Om de problemen op te lossen zijn grote aanpassingen aan de infrastructuur noodzakelijk, zoals een verzwaring en uitbreiding van het net.

Eerder deze maand riepen de netbeheerders TenneT, Liander en Stedin bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht op om flexibeler te worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen.

Meer uit Financieel

ECB-bestuurder: inflatieprobleem mag niet doorgaan tot 2026

DUBROVNIK (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) mag niet toestaan dat de inflatie over twee jaar nog boven de 2 procent is, zegt Martins Kazaks, de centralebankpresident van Letland en bestuurslid van de ECB.

7 uur geleden
Scholz hoopt strafheffingen op Chinese auto's te voorkomen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de onderhandelingen met Beijing de dreigende strafheffingen van de Europese Commissie op Chinese elektrische auto's kunnen voorkomen. Scholz heeft de toezegging gekregen dat de gesprekken van de EU met Beijing met dit doel plaatsvinden en beschouwt dit als "de juiste aanpak".

9 uur geleden
Bank: Eras-tour Taylor Swift kan Britse renteverlaging uitstellen

LONDEN (ANP) - De recordbrekende Eras-tour van Taylor Swift kan de Britse economie zo'n boost geven dat een mogelijke renteverlaging in september wordt uitgesteld, zegt investeringsbank TD Securities. In augustus trekken honderdduizenden fans naar Londen om de zangeres tijdens haar laatste optredens in het Verenigd Koninkrijk te zien. Mensen zullen dan veel geld uitgeven, waardoor het voor de Bank of England moeilijker kan worden om de inflatie onder controle te krijgen.

10 uur geleden
Veel meer klokkenluidersmeldingen Boeing na kwaliteitsproblemen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim elf keer zoveel meldingen ontvangen van klokkenluiders over Boeing als in heel 2023, volgens gegevens die de instantie met persbureau Bloomberg heeft gedeeld. De vliegtuigbouwer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsautoriteiten en medewerkers zelf na een reeks productie- en kwaliteitsproblemen bij het bedrijf.

13 uur geleden
Kleine uitslagen Wall Street, softwareconcern Adobe uitblinker

NEW YORK (ANP) - De aandelenmarkten in New York lieten vrijdag kleine uitslagen zien. De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Softwarefabrikant Adobe was verder een uitblinker op Wall Street na bekendmaking van beter dan verwachte kwartaalresultaten en een verhoging van de verwachtingen voor het gehele boekjaar.

1 dag geleden
Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

DEN HAAG (ANP) - De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

1 dag geleden
Facebook-moeder Meta schort Europese AI-plannen op na klachten

DUBLIN (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schort plannen op om in Europa gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond.

1 dag geleden