Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen gevolgen misleiding Kamer over missie in Kunduz

Geen gevolgen misleiding Kamer over missie in Kunduz

DEN HAAG (ANP) - De misleiding van de Tweede Kamer over de politietrainingsmissie in Kunduz krijgt geen politieke gevolgen. De Kamerleden kregen een te rooskleurig beeld voorgeschoteld van de inzet tussen 2011 en 2013 in Afghanistan. Wel moet het kabinet volgens de Kamer in de toekomst transparant zijn over de gang van zaken bij missies.

"Niemand is geholpen met het rooskleuriger maken van een missie", zei André Bosman van regeringspartij VVD. Voor D66'er Sjoerd Sjoerdsma was dit "eens maar nooit weer". "Defensie moet eerlijk durven zijn", aldus John Kerstens (PvdA).

De onafhankelijke inspectiedienst van Buitenlandse Zaken meldde vorige week dat de Kamer onjuist was geïnformeerd. De leiding van de missie verzweeg tegenslagen om het politieke draagvlak voor de missie niet te verliezen. Er werd bijvoorbeeld een te gunstig beeld gegeven van het aantal opgeleide agenten. Ambtenaren werden onder druk gezet om positief te rapporteren.

Maatregelen

Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) is het "niet goed" dat de Kamer niet de correcte informatie kreeg. "De luiken bij Defensie moeten open. Wij moeten transparant zijn", zei minister Ank Bijleveld. Beiden vinden het "zeer zorgelijk" dat mensen zich onder druk gezet voelden om positief verslag te doen.

Er zijn inmiddels maatregelen genomen om zoiets in de toekomst te voorkomen, aldus Blok. Hij beloofde de Kamer toekomstige missies na afloop door een onafhankelijke partij te laten evalueren.

Positief over inzet

De uitzending naar Kunduz kwam in de Tweede Kamer moeizaam tot stand. Om steun te krijgen werd een heel aantal voorwaarden aan de missie gesteld. Dat bemoeilijkte de missie en moet niet meer gebeuren, erkennen de partijen.

SP'er Sadet Karabulut had op meer zelfreflectie van de Kamer gehoopt, zei ze. "We steunen al negentien jaar een oorlog gebaseerd op leugens." Ze wil een parlementair onderzoek naar de misleiding van de Kamer, maar kreeg geen steun.

Het kabinet en een meerderheid van de Kamer oordelen positief over de inzet in Kunduz. "Er is een topprestatie in Kunduz neergezet", meent Martijn van Helvert (CDA). Ook Bram van Ojik van GroenLinks - de partij die ernstig verdeeld was over de missie - zei ook nog steeds achter de inzet te staan.

Meer uit Politiek

Timmermans noemt bezuinigen ontwikkelingsgeld 'moreel kwestieus'

DEN HAAG (ANP) - De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking van zeker 2,4 miljard euro is "moreel kwestieus", vindt Frans Timmermans. De leider van GroenLinks-PvdA vreest "dat Nederland met de rug naar het buitenland gaat staan" en vindt dat de coalitie de armsten in de wereld "in de steek laat", zegt hij in het debat over het hoofdlijnenakkoord.

23 minuten geleden
Wilders: premiersvraag 'morgenvroeg, acuut, meteen' besproken

DEN HAAG (ANP) - Het antwoord op de premiersvraag heeft flinke haast, zegt Geert Wilders tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord. Die vraag wordt volgens de PVV-leider "morgenvroeg, acuut, meteen" besproken. Hij baalt ervan dat Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken als kandidaat na negatieve berichten over patenten die hij heeft geclaimd. "Het zou volgens mij een geweldige minister-president zijn geweest", aldus Wilders.

49 minuten geleden
Zaken die niet in akkoord staan zijn vrije kwestie, denkt Wilders

DEN HAAG (ANP) - Onderwerpen waarover niets in het hoofdlijnenakkoord van de coalitie staat, zijn een "vrije kwestie" waarin de Tweede Kamer initiatief kan nemen. Dat verwacht PVV-leider Geert Wilders, zegt hij in het debat over de formatie.

2 uur geleden
Wilders zal aankomend kabinet niet aan 'leiband' leggen

DEN HAAG (ANP) - Het aankomende kabinet zal niet aan de "leiband" van Geert Wilders komen te liggen, bezweert de PVV-leider tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie. De te benoemen premier en de rest van de ministersploeg zal vrijheid krijgen om zelf "accenten" te leggen, zij het binnen de kaders van het akkoord. Dat komt volgens hem omdat het 'extraparlementaire kabinet' op grotere afstand van de Tweede Kamer komt te staan en dus ook meer vrijheid krijgt van de vier coalitiepartijen.

2 uur geleden
Wilders: we krijgen een ploeg op het bordes

DEN HAAG (ANP) - "Ik verzeker u dat het ons gaat lukken om een ploeg op het bordes te laten staan, inclusief een minister-president", verzekert PVV-leider Geert Wilders de Tweede Kamer aan het begin van het debat over het formatieakkoord . "Ik hoop en ga ervan uit dat we daar op korte termijn uit zullen komen."

2 uur geleden
Zwangere staatssecretaris Heijnen gaat met verlof, geen opvolger

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat vanaf zaterdag 25 mei met zwangerschapsverlof. Omdat een nieuw kabinet naar verwachting niet lang op zich zal laten wachten, komt er geen tijdelijke opvolger. Minister Mark Harbers van hetzelfde departement neemt haar taken over, meldt het ministerie.

4 uur geleden
Timmermans wil ook hoorzitting in Kamer met nieuwe premier

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans wil dat ook de toekomstige premier zich tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer komt verantwoorden, en niet alleen de beoogde ministers. Dat schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma.

7 uur geleden