Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen gevolgen misleiding Kamer over missie in Kunduz

Geen gevolgen misleiding Kamer over missie in Kunduz

DEN HAAG (ANP) - De misleiding van de Tweede Kamer over de politietrainingsmissie in Kunduz krijgt geen politieke gevolgen. De Kamerleden kregen een te rooskleurig beeld voorgeschoteld van de inzet tussen 2011 en 2013 in Afghanistan. Wel moet het kabinet volgens de Kamer in de toekomst transparant zijn over de gang van zaken bij missies.

"Niemand is geholpen met het rooskleuriger maken van een missie", zei André Bosman van regeringspartij VVD. Voor D66'er Sjoerd Sjoerdsma was dit "eens maar nooit weer". "Defensie moet eerlijk durven zijn", aldus John Kerstens (PvdA).

De onafhankelijke inspectiedienst van Buitenlandse Zaken meldde vorige week dat de Kamer onjuist was geïnformeerd. De leiding van de missie verzweeg tegenslagen om het politieke draagvlak voor de missie niet te verliezen. Er werd bijvoorbeeld een te gunstig beeld gegeven van het aantal opgeleide agenten. Ambtenaren werden onder druk gezet om positief te rapporteren.

Maatregelen

Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) is het "niet goed" dat de Kamer niet de correcte informatie kreeg. "De luiken bij Defensie moeten open. Wij moeten transparant zijn", zei minister Ank Bijleveld. Beiden vinden het "zeer zorgelijk" dat mensen zich onder druk gezet voelden om positief verslag te doen.

Er zijn inmiddels maatregelen genomen om zoiets in de toekomst te voorkomen, aldus Blok. Hij beloofde de Kamer toekomstige missies na afloop door een onafhankelijke partij te laten evalueren.

Positief over inzet

De uitzending naar Kunduz kwam in de Tweede Kamer moeizaam tot stand. Om steun te krijgen werd een heel aantal voorwaarden aan de missie gesteld. Dat bemoeilijkte de missie en moet niet meer gebeuren, erkennen de partijen.

SP'er Sadet Karabulut had op meer zelfreflectie van de Kamer gehoopt, zei ze. "We steunen al negentien jaar een oorlog gebaseerd op leugens." Ze wil een parlementair onderzoek naar de misleiding van de Kamer, maar kreeg geen steun.

Het kabinet en een meerderheid van de Kamer oordelen positief over de inzet in Kunduz. "Er is een topprestatie in Kunduz neergezet", meent Martijn van Helvert (CDA). Ook Bram van Ojik van GroenLinks - de partij die ernstig verdeeld was over de missie - zei ook nog steeds achter de inzet te staan.

Meer uit Politiek

Van der Wal snapt dat boeren zonder vergunning in angst zitten

DEN HAAG (ANP) - Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil nog niet reageren op de brief van Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, waarin hij schrijft dat Nederland vaart moet blijven maken met de stikstofaanpak. Van der Wal snapt wel dat de zogeheten PAS-melders na het lezen van de brief in angst zitten, zei ze na afloop van een overleg op het ministerie van Algemene Zaken. "Ja, natuurlijk."

4 uur geleden
Geen meerderheid voor links plan om belastingvoordeel uit te kleden

DEN HAAG (ANP) - Het plan van PvdA en GroenLinks om het belastingvoordeel bij opvolging binnen familiebedrijven in te perken, kan waarschijnlijk niet op voldoende steun in de Tweede Kamer rekenen. De meeste coalitiepartijen zien weinig in het initiatiefwetsvoorstel en ook oppositiepartij PVV is tegen het plan.

4 uur geleden
De Jonge: sprake van dip woningbouw, nog onduidelijk hoe diep

DEN HAAG (ANP) - Er is inderdaad sprake van een "dip" in het aantal nieuw te bouwen woningen, erkende woonminister Hugo de Jonge donderdag tijdens een Kamerdebat. Volgens hem kampt de bouw met de stijgende rente, terwijl de huizenprijzen nog niet dalen. Ook de hoge grondprijzen en stijgende materiaalkosten spelen de bouw parten. Eerder al meldde bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat vorig jaar minder vergunningen werden uitgegeven voor nieuwbouw.

7 uur geleden
Aboutaleb zwijgt over aanpak beveiliging op Koningsdag

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt niks over hoe de beveiliging van koning Willem-Alexander, zijn familie en het gevolg is geregeld op Koningsdag 27 april. Hij wilde vragen daarover niet beantwoorden tijdens de bekendmaking donderdag van het programma in Rotterdam.

10 uur geleden
Oost-Nederland wil dat kabinet afspraken over nieuwe wegen nakomt

DEN HAAG (ANP) - De provincies Gelderland en Overijssel roepen het kabinet op gemaakte afspraken over infrastructurele projecten "onverkort door te laten gaan". Minister Mark Harbers (Infrastructuur) stuurde 17 maart een brief waarin hij schreef de aanleg van veel nieuwe wegen op de lange baan te schuiven, wegens de stikstofcrisis.

10 uur geleden
Van der Burg: opvangplekken asielzoekers na 1 juli nog niet rond

DEN HAAG (ANP) - De opvang van nieuwe asielzoekers is in de periode na 1 juli nog niet rond. Tot die tijd zouden er geen opvangproblemen moeten zijn als het lukt om met allerlei maatregelen 19.000 plekken extra erbij te krijgen, zei asielstaatssecretaris Eric van der Burg. Tussen juli en oktober "hebben we de boel nog niet dicht" en "zijn nog de nodige zaken te doen", gaf Van der Burg aan tijdens een debat in de Tweede Kamer. "De spanning zit 'm in de zomer".

11 uur geleden
Geen signalen dat Rijksoverheid is geraakt door groot datalek

DEN HAAG (ANP) - Er zijn "vooralsnog geen signalen" dat de Rijksoverheid is geraakt door het grote datalek bij marktonderzoeksbureau USP, laat Alexandra van Huffelen (Digitalisering) weten via haar woordvoerder. De bewindsvrouw zegt de situatie "nauwlettend" in de gaten te houden.

11 uur geleden