Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen financiële compensatie voor uitbaters kolencentrales

Geen financiële compensatie voor uitbaters kolencentrales

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Het Rijk hoeft geen financiële compensatie te geven aan eigenaren van kolencentrales die vanwege nieuwe regels hun installaties eerder moeten sluiten. Dat is het oordeel van de rechtbank in Den Haag in een zaak die was aangespannen door de eigenaren van de Eemshavencentrale, de MPP3-centrale op de Maasvlakte en de Amercentrale. Uitbaters Uniper en RWE eisten respectievelijk 1 en 1,4 miljard euro van de Staat.

Volgens een nieuwe wet mogen kolencentrales uiterlijk vanaf 2030 geen kolen meer gebruiken als brandstof om elektriciteit op te wekken. De wet heeft als doel om de CO2-uitstoot van elektriciteitscentrales terug te dringen. Volgens de eigenaren van de centrales zouden zij gecompenseerd moeten worden vanwege dit besluit. Vooral omdat de wet indruist tegen het eigendomsrecht. De rechtbank wees die vorderingen echter af.

De nieuwe wet maakt weliswaar inbreuk op het eigendomsrecht, maar er is volgens de rechter geen sprake van onrechtmatigheid. Vooral ook omdat de maatregelen die bedoeld zijn om de uitstoot te beperken volgens de uitspraak proportioneel zijn. Ook hadden de uitbaters van de centrales een verbod kunnen zien aankomen.

Inwerkingtreding wet

Wat ook meespeelt, is dat er sprake is van een overgangsperiode na de inwerkingtreding van de wet. Daarmee kunnen energiebedrijven nog wat geld verdienen om daarmee de schade te beperken. Ook kan die tijd gebruikt worden om andere gebruiksmogelijkheden te onderzoeken, zo klinkt het.

RWE laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak. "Wij geloven dat inmenging in ons eigendom zonder compensatie niet acceptabel is. We blijven de uitspraak bestuderen en zullen overwegen of we in beroep gaan", aldus het bedrijf. Ook Uniper is ontstemd. "Wanneer een bedrijf langetermijninvesteringen doet, mogen de regels niet onderweg worden veranderd", aldus een woordvoerder van Uniper. "We moeten hiermee rekening houden bij toekomstige investeringen."

Greenpeace en Milieudefensie

Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen noemt de uitspraak "een belangrijke overwinning voor het klimaat en de afbouw van fossiele brandstoffen". De energiebedrijven moeten daarmee nu zelf opdraaien voor hun genomen investeringsbeslissingen. "Dat komt een eerlijke energietransitie ten goede", aldus Bart-Jaap Verbeek, onderzoeker bij SOMO.

Ook Greenpeace en Milieudefensie zijn blij dat de rechter de miljardenclaims ongegrond verklaarde en stellen dat de uitspraak ook een waarschuwing betekent voor andere bedrijven. Het is volgens Greenpeace "meer dan logisch" dat de belastingbetaler niet gaat betalen aan grote vervuilers. "Alle seinen voor nieuwe kolencentrales stonden al lang op rood. Dat deze bedrijven toch voor nieuwe kolencentrales gingen is gewoon een verkeerde en onverantwoordelijke investering."

Meer uit Financieel

AI-bedrijf Nvidia fors meer waard op beurs na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Chipconcern Nvidia is donderdag zo'n 200 miljard dollar meer waard geworden op de beurs in New York. Beleggers reageren enthousiast op de resultaten van de belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI).

16 minuten geleden
Ruim 2 miljard dollar verlies voor Vietnamese automaker VinFast

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - De Vietnamese producent van elektrische auto's VinFast, die eerder ook in Nederland werd geïntroduceerd met veel bombarie, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van meer dan 2 miljard dollar (1,9 miljard euro). Dat is bijna 15 procent meer dan een jaar eerder.

21 minuten geleden
Golf aan stakingen komende week in streekvervoer Duitsland

BERLIJN (ANP) - Reizen met het openbaar vervoer in Duitsland dreigt volgende week lastiger te worden. Vakbond Verdi roept personeel van streekvervoerbedrijven in bijna alle deelstaten op om het werk neer te leggen.

46 minuten geleden
ECB lijdt door hoge rentes eerste jaarverlies sinds 2004

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in 2023 het eerste jaarverlies geleden sinds 2004. Door de sterk gestegen rentes is de centrale bank voor de eurozone veel meer geld kwijt aan banken die hun overtollige deposito's bij de ECB stallen. Tegelijkertijd leveren eerder opgekochte obligaties van Europese overheden amper iets op.

1 uur geleden
Staking personeel Eiffeltoren gaat vierde dag in

PARIJS (ANP/DPA) - De staking van het personeel van de Eiffeltoren gaat zijn vierde dag in. Tientallen werknemers voeren sinds maandag actie omdat ze vinden dat het stadsbestuur van Parijs de toeristische attractie verwaarloost.

1 uur geleden
Volkswagen roept in VS 261.000 auto's terug om defect brandstofpomp

NEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Volkswagen moet in de Verenigde Staten meer dan 261.000 auto's terugroepen door problemen met de pomp in de brandstoftank, maakte de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) bekend.

1 uur geleden
KLM schrapt donderdag 64 vluchten Schiphol door storm Louis

SCHIPHOL (ANP) - KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

2 uur geleden