Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen extra rivaal voor De Jonge, Omtzigt en Keijzer

Geen extra rivaal voor De Jonge, Omtzigt en Keijzer

DEN HAAG (ANP) - De strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA gaat definitief tussen Hugo de Jonge, Pieter Omtzigt en Mona Keijzer. Er heeft zich geen tegenkandidaat gemeld die aan de voorwaarden voldeed, meldt de partij.

Het CDA-bestuur droeg het drietal tien dagen geleden voor als kandidaat-lijsttrekkers. De leden mogen vanaf maandagavond kiezen of ze het liefst vicepremier De Jonge, staatssecretaris Keijzer of Tweede Kamerlid Omtzigt de partij zien aanvoeren in de Kamerverkiezingen van maart. Donderdag sluit de stembus en maakt het partijbestuur bekend wie is uitverkoren. Heeft nog geen van de drie een meerderheid van de CDA-leden voor zich gewonnen, dan volgt een tweede en beslissende ronde tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

De Jonge, die al jaren als 'kroonprins' te boek staat en de zegen heeft van veel christendemocratische kopstukken, lijkt van de drie nog steeds de beste kansen te hebben. CDA-kiezers zien ook veel in Omtzigt, constateerden opiniepeilers van EenVandaag, al zou die nog wel onderdoen voor de bekende 'coronaminister'. Keijzer zou een stuk minder kans maken. Maar het is de vraag of de leden er ook zo over denken.

CDA'ers die zich nog in de strijd hadden willen mengen, hadden vóór 10.00 uur maandagochtend genoeg steun moeten verzamelen. Maar niemand kreeg de zegen van drie provinciale of tien lokale afdelingen of van 1 procent van de ongeveer 40.000 leden.

Meer uit Politiek

Ministerie weet nog niet hoe Rutte stikstofaanpak wil versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Landbouw gaat ook na de aankondiging van het kabinet van vrijdagavond gewoon door met de bestaande stikstofaanpak. Het departement zegt nu nog niet te weten wat de premier voor ogen heeft als hij spreekt van een versnelling van de aanpak.

9 minuten geleden
Bouw hekelt 'krampachtig' kabinet, wil snel begin uitkoop boeren

AMSTERDAM (ANP) - Bouwend Nederland vindt dat het kabinet in het stikstokdossier "onnodig krampachtig reageert" op de monsterzege van de BBB bij de Provinciale Staten-verkiezingen. "Niets staat het kabinet in de weg om te doen waar al lang en breed draagvlak voor is. Ook de BBB is niet tegen de vrijwillige uitkoop van piekbelasters. Dus kabinet, kom zo snel mogelijk met een woest aantrekkelijke regeling en ga uitkopen", zegt een woordvoerder.

1 dag geleden
Farmers Defence Force: Rutte schuift vooruit en doet niets

DEN HAAG (ANP) - "Rutte schuift de stikstofproblematiek vooruit en doet niets. Je kunt er heel weinig mee." Zo reageert Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF) zaterdag op de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. "Iedereen zit nu vast", stelt ze.

1 dag geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

1 dag geleden
Jonge Democraten roepen D66 op: rug rechthouden of stekker eruit

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.

1 dag geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

1 dag geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

1 dag geleden