Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen extra rivaal voor De Jonge, Omtzigt en Keijzer

Geen extra rivaal voor De Jonge, Omtzigt en Keijzer

DEN HAAG (ANP) - De strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA gaat definitief tussen Hugo de Jonge, Pieter Omtzigt en Mona Keijzer. Er heeft zich geen tegenkandidaat gemeld die aan de voorwaarden voldeed, meldt de partij.

Het CDA-bestuur droeg het drietal tien dagen geleden voor als kandidaat-lijsttrekkers. De leden mogen vanaf maandagavond kiezen of ze het liefst vicepremier De Jonge, staatssecretaris Keijzer of Tweede Kamerlid Omtzigt de partij zien aanvoeren in de Kamerverkiezingen van maart. Donderdag sluit de stembus en maakt het partijbestuur bekend wie is uitverkoren. Heeft nog geen van de drie een meerderheid van de CDA-leden voor zich gewonnen, dan volgt een tweede en beslissende ronde tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

De Jonge, die al jaren als 'kroonprins' te boek staat en de zegen heeft van veel christendemocratische kopstukken, lijkt van de drie nog steeds de beste kansen te hebben. CDA-kiezers zien ook veel in Omtzigt, constateerden opiniepeilers van EenVandaag, al zou die nog wel onderdoen voor de bekende 'coronaminister'. Keijzer zou een stuk minder kans maken. Maar het is de vraag of de leden er ook zo over denken.

CDA'ers die zich nog in de strijd hadden willen mengen, hadden vóór 10.00 uur maandagochtend genoeg steun moeten verzamelen. Maar niemand kreeg de zegen van drie provinciale of tien lokale afdelingen of van 1 procent van de ongeveer 40.000 leden.

Meer uit Politiek

Partijleiders praten maandag verder over premierskandidaat

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten maandagochtend verder over de premierskandidaat voor een nieuw kabinet. Dat doen ze met formateur Richard van Zwol. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de partijen een kandidaat presenteren.

21 uur geleden
Ledengroei bij zowel GroenLinks als PvdA

NIJMEGEN (ANP) - Zowel bij de PvdA als bij GroenLinks stijgt het aantal leden. Samen hebben de twee partijen, die in de Tweede Kamer een fractie vormen, nu 86.372 leden. De PvdA is daarvan met 44.385 leden de grootste. Volgens beide partijen is hun samenwerking en de opkomst van radicaal-rechts de "aanjager" voor de ledengroei.

22 uur geleden
Ex-landbouwminister Veerman: sla in Brussel niet met vuist op tafel

AMSTERDAM (ANP) - Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) waarschuwt voor een al te grote mond van een nieuwe landbouwminister in Brussel. Nederland moet bij de Europese Commissie niet met de vuist op tafel slaan om op die manier te proberen uitzonderingen voor Nederlandse boeren af te dwingen. Een nieuwe landbouwminister moet "met de pet in de hand" vragen om in goed overleg bepaalde maatregelen te mogen verzachten. Dat zei Veerman in het tv-programma WNL op Zondag.

1 dag geleden
Rutte vindt dat premierschap niet te groot moet worden gemaakt

NIEUWEGEIN (ANP) - Het premierschap moet niet te groot worden gemaakt, zei demissionair premier Mark Rutte in de wandelgangen van het VVD-congres. Hij ging niet in op vragen van de pers over wie de premier moet worden in het nieuwe kabinet van de liberalen met PVV, NSC en BBB. "Ik ga daar helemaal niets over zeggen."

1 dag geleden
Dijkstra hoopt dat nieuw kabinet oog houdt voor vrouwengezondheid

UTRECHT (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra roept het nieuwe kabinet op om oog te blijven houden voor vrouwengezondheid. Daarbij moet breder worden gekeken dan naar zorg alleen, zei Dijkstra op de eerste editie van de Dag van de Vrouwengezondheid in Utrecht.

1 dag geleden
Yeşilgöz wilde persoonlijk geen samenwerking met PVV, NSC, BBB

NIEUWEGEIN (ANP) - VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelingen voor een nieuw kabinet met PVV, NSC en BBB "echt zwaar" waren. "Maar het is gelukt. Niet omdat ik deze samenwerking persoonlijk graag wilde, dat is niet aan de orde", zei ze tijdens haar toespraak op de algemene ledenvergadering van de liberalen in Nieuwegein.

1 dag geleden
Man die Baudet sloeg in België komt niet voor de rechter

GENT (ANP) - De Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, hoeft volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad niet voor de rechter te verschijnen. De 33-jarige man krijgt wel een waarschuwing en mag de komende tijd geen andere strafbare feiten plegen.

2 dagen geleden