
Geen extra onderzoek meer naar afluisteren Martien R.
DEN BOSCH (ANP) - Er komt geen extra onderzoek meer naar het afluisteren van Martien R. uit Oss. De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag besloten de politiemensen die zich hebben beziggehouden met het uitwerken van de afgeluisterde gesprekken niet meer te horen. Volgens de rechtbank zijn ze "voldoende" ondervraagd.
Martien R. wordt ervan verdacht dat hij samen met een groot aantal familieleden een criminele organisatie vormde die zich bezighield met de handel in drugs en wapens. In totaal zijn er in de zaak vijftien verdachten, onder wie drie broers, de zoon, een neef en een schoonzus van Martien.
De politie luisterde van maart 2018 tot en met oktober 2019 mee met de familie. In een schuur van Martien R., die werd gebruikt als zijn kantoor, werd afluisterapparatuur geplaatst. 860 gesprekken uit die periode zijn woordelijk uitgewerkt. De gesprekken vormen de basis onder het bewijsmateriaal.
Betrokken politiemensen
Maandag en dinsdag had de verdediging tijdens de eerste twee dagen van het omvangrijke proces gevraagd de betrokken politiemensen opnieuw te horen. Advocaten van de verdachten bepleitten dat er veel fouten zijn gemaakt bij het schriftelijk uitwerken van de gesprekken. Daarnaast denken ze dat op basis van de afgeluisterde gesprekken veel eerder had moeten worden ingegrepen door de politie. Door criminele activiteiten door te laten gaan, heeft de politie de zaak groter laten worden dan nodig en dat is volgens de verdediging in strijd met het zogenoemde doorlaatverbod.
Nu de rechtbank de verzoeken heeft afgewezen, staat niets meer in de weg om vrijdag aan de behandeling van de feiten in het grote strafproces te beginnen. Vrijdag spreekt de rechtbank eerst met Martien R. over een partij van 1561 kilo cocaïne. De Belgische douane onderschepte de drugs op 8 augustus 2018, verstopt in holle boomstammen.
In totaal zijn in het proces dat afgelopen maandag startte 25 zittingsdagen gepland. De strafeisen klinken op 2 juli, de uitspraak is 6 september gepland.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
18 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
20 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
21 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
22 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden