Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen extra onderzoek meer naar afluisteren Martien R.

Geen extra onderzoek meer naar afluisteren Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Er komt geen extra onderzoek meer naar het afluisteren van Martien R. uit Oss. De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag besloten de politiemensen die zich hebben beziggehouden met het uitwerken van de afgeluisterde gesprekken niet meer te horen. Volgens de rechtbank zijn ze "voldoende" ondervraagd.

Martien R. wordt ervan verdacht dat hij samen met een groot aantal familieleden een criminele organisatie vormde die zich bezighield met de handel in drugs en wapens. In totaal zijn er in de zaak vijftien verdachten, onder wie drie broers, de zoon, een neef en een schoonzus van Martien.

De politie luisterde van maart 2018 tot en met oktober 2019 mee met de familie. In een schuur van Martien R., die werd gebruikt als zijn kantoor, werd afluisterapparatuur geplaatst. 860 gesprekken uit die periode zijn woordelijk uitgewerkt. De gesprekken vormen de basis onder het bewijsmateriaal.

Betrokken politiemensen

Maandag en dinsdag had de verdediging tijdens de eerste twee dagen van het omvangrijke proces gevraagd de betrokken politiemensen opnieuw te horen. Advocaten van de verdachten bepleitten dat er veel fouten zijn gemaakt bij het schriftelijk uitwerken van de gesprekken. Daarnaast denken ze dat op basis van de afgeluisterde gesprekken veel eerder had moeten worden ingegrepen door de politie. Door criminele activiteiten door te laten gaan, heeft de politie de zaak groter laten worden dan nodig en dat is volgens de verdediging in strijd met het zogenoemde doorlaatverbod.

Nu de rechtbank de verzoeken heeft afgewezen, staat niets meer in de weg om vrijdag aan de behandeling van de feiten in het grote strafproces te beginnen. Vrijdag spreekt de rechtbank eerst met Martien R. over een partij van 1561 kilo cocaïne. De Belgische douane onderschepte de drugs op 8 augustus 2018, verstopt in holle boomstammen.

In totaal zijn in het proces dat afgelopen maandag startte 25 zittingsdagen gepland. De strafeisen klinken op 2 juli, de uitspraak is 6 september gepland.

Meer uit Binnenland

OM: bij moorden Weiteveen wijst alles op planmatige aanpak

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in de zaak over de moorden in het Drentse Weiteveen uit van een vooropgezet plan bij verdachte Richard K. "Alles wijst op een planmatige aanpak", zei de officier van justitie woensdag, tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak bij de rechtbank in Assen.

33 minuten geleden
Groningse CdK: gasbesluit historisch, verdriet eindigt nog niet

GRONINGEN (ANP) - "Historisch", zo noemt de Groningse commissaris van de Koning René Paas het besluit van de Eerste Kamer dinsdag om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Dat de gaswinning in de regio stopt, "betekent dat de oorzaak van veel ellende stopt", zegt hij. "Het verdriet eindigt echter nog niet."

1 uur geleden
FIOD onderzoekt weer massale toeslagenfraude vanuit Bulgarije

DEN HAAG (ANP) - De fiscale opsporingsdienst FIOD doet opnieuw onderzoek naar georganiseerde fraude met toeslagen vanuit Bulgarije. De dienst Toeslagen heeft van buitenaf meerdere tips gekregen over mensen die zich ten onrechte inschrijven op een Nederlands adres en toeslagen aanvragen. Er zijn 2000 verschillende burgerservicenummers bij betrokken.

2 uur geleden
Meer Europeanen van plan te stemmen in Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Meer inwoners van de Europese Unie zeggen de komende Europese verkiezingen te gaan stemmen dan ze zich vorige keer voornamen. Ook meer Nederlanders denken ditmaal naar de stembus te gaan. De prille groei van de opkomst, na jaren kommer en kwel, zou in juni kunnen doorzetten, suggereert een peiling van het Europees Parlement.

3 uur geleden
Plofkraak bij geldwisselkantoor station Delft

DELFT (ANP) - Bij een geldwisselkantoor in de stationshal van station Delft heeft vanochtend een plofkraak plaatsgevonden. Regio15 meldt dat hulpdiensten omstreeks 04:30 uur melding kregen van de plofkraak.

5 uur geleden
Eerste openbare zitting verdachte dubbele moord Weiteveen

ASSEN (ANP) - De rechtbank in Assen houdt woensdag een eerste openbare zitting in de zaak tegen de 50-jarige Richard K., verdacht van de dubbele moord in het Drentse Weiteveen op 16 januari. Volgens zijn advocaat Justus Reisinger zal K. in de rechtszaal verschijnen. De man werkt volledig mee aan het onderzoek, aldus de raadsman. De moorden veroorzaakten een schokgolf.

6 uur geleden
Erasmusbrug wekenlang in avond en nacht dicht voor onderhoud

ROTTERDAM (ANP) - De Erasmusbrug in Rotterdam is tussen 15 april en 13 mei dagelijks tussen 20.00 en 06.00 uur dicht voor auto's en fietsers. Voetgangers kunnen er wel overheen. De maatregel is volgens de gemeente nodig om een veilige plek te bouwen voor de schilders van de pyloon, het staande en meest zichtbare deel van de brug. Het onderhoudswerk aan de Erasmusbrug, dat in februari is gestart, gaat naar verwachting heel 2024 duren.

7 uur geleden