Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen excuses, wel weer spijtbetuiging van koning Filip in Congo

Geen excuses, wel weer spijtbetuiging van koning Filip in Congo

KINSHASA (ANP) - De Belgische koning Filip heeft op staatsbezoek in Congo geen excuses gemaakt voor het brute Belgische koloniaal bewind. Wel betuigde hij opnieuw zijn "diepste spijt" en erkende hij dat het Belgische bestuur was gebaseerd op "uitbuiting en overheersing" en op "discriminatie en racisme".

Naar het eerste bezoek van Filip en zijn vrouw Mathilde aan de voormalige kolonie was met spanning uitgekeken. De koning sprak eerder in een brief aan de Congolese president zijn spijt uit over de wandaden die de Belgen in de koloniale periode in het Centraal-Afrikaanse land begingen. Misschien zou hij daar, nu België zijn verleden 62 jaar na de Congolese onafhankelijkheid meer en meer onder ogen ziet, verontschuldigingen aan toevoegen, dachten sommigen. Maar zo ver ging Filip woensdag in een toespraak in de hoofdstad Kinshasa niet.

De koning blikte niet alleen terug, hij wilde ook vooruitkijken. Hij beloofde investeringen en zelfs voorzichtige militaire samenwerking. Die kan Congo, dat een schier uitzichtloze strijd uitvecht met rebellen in het oosten van het land, goed gebruiken.

Meer uit Buitenland

Politico: Netanyahu wil Trump zien in VS

WASHINGTON (ANP) - De Israëlische president Benjamin Netanyahu wil tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten deze week ook de Amerikaanse oud-president Donald Trump spreken. Dat meldt Politico op basis van bronnen, die zeggen dat medewerkers van Netanyahu hierover contact hebben met het team van Trump.

19 minuten geleden
Hoofd Secret Service biedt Trump excuses aan om aanslag

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service, Kimberly Cheatle, heeft haar excuses aangeboden aan oud-president Donald Trump na de mislukte moordaanslag op hem tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania. Dit zei Cheatle tijdens haar ondervraging in het Huis van Afgevaardigden door de commissie die toezicht houdt op de geheime dienst.

1 uur geleden
Macron vindt dat Biden moed toont met terugtrekking

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden "moed en plichtsbesef" heeft getoond door uit de verkiezingsrace te stappen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot. Het Élysée heeft delen van de brief gepubliceerd.

1 uur geleden
Pelosi steunt Harris als nieuwe presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De prominente Democraat Nancy Pelosi steunt vicepresident Kamala Harris in haar poging de nieuwe presidentskandidaat te worden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij ons in november naar de overwinning zal leiden", aldus de oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

1 uur geleden
Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

2 uur geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

3 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

4 uur geleden