
Geen EU-subsidie Nederlandse clouddiensten door 'krapte' regering
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse cloudontwikkelaars krijgen geen Europese subsidie, omdat de Nederlandse regering niet het geld heeft om bij te dragen aan het fonds. Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen om die reden ook niet mogen deelnemen aan zulke Europese investeringsprogramma's.
In de brief staat dat "door budgettaire krapte" bij de voorjaarsnota is gebleken dat het "niet mogelijk is om voor dergelijke investeringsalternatieven financiering te vinden". De middelen uit dat potje zijn "de voornaamste mogelijkheid voor aanvullende nationale middelen om te investeren in Europese cloudalternatieven". Maar die loopt Nederland dus mis.
Vanuit de Tweede Kamer klinkt geregeld dat de overheid minder afhankelijk moet worden van Amerikaanse techbedrijven. Nu maakt de overheid gebruik van de cloud van Microsoft.
Voorstander
PVV-minister Beljaarts en PVV-staatssecretaris voor Digitalisering Zsolt Szabó zijn allebei voorstander van Nederlandse en Europese alternatieven. Maar Beljaarts schrijft dat die nog niet dezelfde diensten aanbieden als de grote Amerikaanse bedrijven en dat overstappen daarom nog geen optie is.
Amerikaanse clouddiensten van grote techbedrijven zijn momenteel beter dan Europese alternatieven, maar vanuit onder meer de Tweede Kamer worden steeds vaker veiligheidsvragen gesteld. Zo heeft Microsoft recent het e-mailadres van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof afgesloten op verzoek van de Amerikaanse overheid. Microsoft zei eerder dat niet te kunnen.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zet zich volledig in voor het bereiken van een handelsovereenkomst die werkt voor zowel de VS als de EU. Dat zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič van Handel in reactie op de tariefdreiging van Donald Trump. De Amerikaanse president dreigde eerder op de dag om een importheffing van 50 procent in te voeren tegen goederen uit de EU.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Apple is vrijdag lager geëindigd op de aandelenbeurs in New York. Beleggers reageerden op een bericht van de Amerikaanse president Donald Trump op zijn socialemediaplatform Truth Social. Daarin dreigde hij met een heffing van 25 procent voor het techconcern als het de productie van zijn iPhones niet naar de Verenigde Staten verplaatst. Het aandeel zakte 3 procent.
3 uur geledenFORT WORTH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een voorlopige schikking bereikt met Boeing in een fraudezaak. Die vloeide voort uit twee dodelijke crashes met 737 MAX-toestellen waarbij 346 mensen om het leven kwamen. Met de overeenkomst, die nog wel moet worden goedgekeurd door de rechter, ontloopt Boeing strafrechtelijke vervolging.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten gaan de bouw van kerncentrales versnellen. President Donald Trump wil op die manier tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar elektriciteit en de voorsprong van de VS op het gebied van kernenergie herwinnen.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Donald Trump houdt vast aan zijn plan een heffing van 50 procent op goederen uit de Europese Unie in te voeren. De Amerikaanse president vertelde tijdens een persconferentie in het Witte Huis dat hij niet op zoek is naar een deal. "We hebben een deal: die staat op 50 procent."
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Ook Samsung en andere fabrikanten van smartphones kunnen een heffing van 25 procent verwachten als de bedrijven hun productie niet naar de Verenigde Staten verplaatsen. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis.
4 uur geledenAUSTIN (ANP) - Softwareconcern Oracle wil voor ongeveer 40 miljard dollar (omgerekend ruim 35 miljard euro) geavanceerde chips van Nvidia kopen. Die moeten worden geïnstalleerd in een nieuw gigantisch datacenter van OpenAI, het bedrijf achter de populaire chatbot ChatGPT. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden.
4 uur geleden