Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen EU-geld voor prikkeldraad tegen migranten in grenslanden EU

Geen EU-geld voor prikkeldraad tegen migranten in grenslanden EU

BRUSSEL (ANP) - Er wordt geen EU-geld uitgegeven aan prikkeldraad of de bouw van muren aan de buitengrenzen van de Europese Unie, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na afloop van de top in Brussel. Tien landen hebben Brussel om "adequate financiële steun" gevraagd om te helpen illegale migranten tegen te houden bij hun grenzen.

Drie van die landen grenzen aan Belarus: Polen, Litouwen en Letland. Ze worden overspoeld met asielzoekers die door het Belarussische regime de EU in worden geholpen. Dat doet het uit wraak voor Europese strafmaatregelen.

De EU-leiders hebben nog eens uitgesproken dat dat "uiteraard onacceptabel is", zegt demissionair premier Mark Rutte. Maar de EU moet deze migranten, ook al worden ze "als politiek instrument gebruikt" vervolgens wel fatsoenlijk behandelen. Hij maakt zich zorgen over het 'terugduwen' van migranten door Polen en andere landen aan de buitengrens van de EU en heeft hun voorgehouden dat ze zich aan de mensenrechten en andere regels moeten houden.

Migratiedruk

Polen houdt pottenkijkers weg van de grens, waardoor ook de grenswacht en andere deskundigen van de EU enkel mondjesmaat vernemen over mogelijk wangedrag van de Poolse autoriteiten. Daar heeft Rutte de Polen niet op aangesproken. De commissie is volgens hem mans genoeg om zelf op haar strepen te staan.

Niet alleen de buurlanden van Belarus maar ook EU-landen als Spanje, Italië en Griekenland willen meer geld voor hun grensbeheer uit Brussel. Voor deze zeven landen ligt de zaak anders. Het aantal asielzoekers dat vooral via de Middellandse Zee de EU probeert te bereiken, neemt weer toe. Er "dreigt een grote migratiedruk te ontstaan", constateert Rutte. De commissie moet erover nadenken hoe deze landen geholpen kunnen worden, hebben de leiders uitgesproken.

De EU-leiders worstelen al jaren met het asielbeleid. Het vraagstuk kostte ook deze top vele uren, zonder noemenswaardige vooruitgang. Rutte hoopt dat volgend jaar, als Frankrijk een halfjaar voorzitter is van de EU, er eindelijk schot in de slepende kwestie komt. "Dit is voor de Fransen essentieel en we hebben met hen veel overeenstemming." Ook voorzitter Charles Michel van de raad van EU-leiders bespeurt enige toenadering en een ogenblik dat kansen biedt.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjaanse president slaat gesprek met Armenië toch over

GRANADA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft besloten om donderdag de gesprekken met Armenië over de toekomst van Nagorno-Karabach toch over te slaan. Volgens het Azerbeidzjaanse staatspersbureau APA zegde Aliyev zijn bezoek af omdat er een "anti-Azerbeidzjaanse sfeer" hing rond het overleg, dat plaats zou vinden in het Spaanse Granada. EU-bronnen bevestigen dat de president wegblijft.

2 uur geleden
Nobelprijs Scheikunde voor nanotechnologie, namen waren uitgelekt

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar de Tunesische Amerikaan Moungi Bawendi, de Amerikaan Louis E. Brus en de Rus Aleksej Ekimov. Zij ontvangen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun werk aan nanotechnologie. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen woensdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
Servische politicus die aanval in Kosovo organiseerde vrijgelaten

BELGRADO (ANP/RTR) - De etnisch Servische politicus die achter een dodelijke schietpartij in Kosovo zegt te zitten, is vrijgelaten uit de cel. Een Servisch hof vindt het niet nodig om Milan Radoicic in detentie te houden. De politicus was dinsdag aangehouden nadat hij Kosovo was ontvlucht.

3 uur geleden
Paus kritisch op klimaatbeleid: we naderen een mogelijk breekpunt

ROME (ANP) - Paus Franciscus is kritisch op het klimaatbeleid wereldwijd. Hij heeft de laatste jaren ingezien dat de internationale reactie op de klimaatcrisis "niet adequaat is geweest, terwijl de wereld waarin we leven aan het instorten is en wellicht een breekpunt nadert". Dat schrijft de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in de woensdag gepubliceerde encycliek, een pauselijke brief.

3 uur geleden
Honderden migranten op zee gered bij Griekenland, kampen weer vol

ATHENE (ANP/DPA) - De Griekse kustwacht en passerende schepen hebben dinsdag en woensdag zeker 239 migranten gered op zee. Zij zaten op kleine bootjes. De voorzieningen op de Griekse eilanden zijn ondertussen niet meer toereikend om alle asielzoekers op te vangen. Daar zitten in de opvangkampen meer mensen dan ze aankunnen.

3 uur geleden
Venetië rouwt na dodelijke crash met toeristenbus

ROME (ANP/AFP/DPA) - In de streek van Venetië worden vlaggen halfstok gehangen na een dodelijk busongeval bij de stad. Daar stortte een voertuig met toeristen van een viaduct, met 21 doden en 15 gewonden tot gevolg. Over de oorzaak van de crash bestaat nog onduidelijkheid. "We snappen niet hoe zoiets kon gebeuren", zei burgemeester Luigi Brugnaro. Aanklagers hebben een onderzoek ingesteld.

4 uur geleden
Congreslid stelt Trump voor als voorzitter Huis

WASHINGTON (ANP) - Een Republikeins parlementslid uit Texas, Troy Nehls, gaat naar eigen zeggen deze week ex-president Donald Trump voordragen als nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Nehls stemde dinsdag niet voor de afzetting van voorzitter Kevin McCarthy, maar hij is net als andere Republikeinen op zoek naar een opvolger voor McCarthy.

5 uur geleden