Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Geen ernstige onregelmatigheden bij verkiezingen Peru'

'Geen ernstige onregelmatigheden bij verkiezingen Peru'

LIMA (ANP/AFP) - Bij de presidentsverkiezingen in Peru zijn "geen ernstige onregelmatigheden" geconstateerd. Dat hebben internationale verkiezingswaarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten gemeld.

De winnaar van de presidentsverkiezingen van zondag is nog altijd niet bekend. De kiesraad heeft bekendgemaakt dat alle uitslagen zijn verwerkt. Pedro Castillo van de linkse partij Perú Libre kreeg de helft van de stemmen (50,19 procent) en de rechtse kandidaat Keiko Fujimori van de Fuerza Popular 49,8 procent. Castillo kreeg 60.000 stemmen meer dan Fujimori, dochter van de autoritaire oud-president Alberto Fujimori.

Fujimori claimt dat er in sommige kiesdistricten fraude is gepleegd en daar moet de kiesraad zich over uitspreken. Zij wil dat 200.000 uitgebrachte stemmen ongeldig worden verklaard.

Strafzaak

De waarnemersmissie van de OAS was positief over het verloop van de verkiezingen en liet weten twijfels te hebben over de claims dat er is geknoeid. De waarnemers adviseerden wel te wachten met het aanwijzen van een winnaar tot alle twijfels over het verloop van de stembusgang zijn weggenomen.

Fujimori hangt een strafzaak boven het hoofd. Justitie verdenkt haar van het aannemen van geld van het omstreden constructiebedrijf Odebrecht om politieke activiteiten mee te financieren. Ze heeft al anderhalf jaar in voorarrest gezeten en dat dreigt nu weer te gebeuren. Aanklagers verwijten de politica dat ze een getuige in haar zaak heeft ontmoet.

Meer uit Buitenland

Gegevens Britse militairen buitgemaakt bij grote hack

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse krijgsmacht is doelwit geworden van een grootschalige hack, melden Britse media. Volgens Sky News en de BBC was de hack het werk van China. De Britse minister van Defensie bevestigt dat er met grote spoed een database offline is gehaald.

1 uur geleden
Proefvlucht met Starliner op zijn vroegst op vrijdag

CAPE CANAVERAL (ANP) - Het bemande ruimtevaartuig Starliner vertrekt op zijn vroegst vrijdag naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). De proefvlucht werd afgelopen nacht uitgesteld omdat er een probleem was met de raket. Er is tijd nodig om het probleem te verhelpen, meldt NASA.

1 uur geleden
Israël neemt Palestijnse zijde van grensovergang Rafah in

RAFAH (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah ingenomen. Militairen hebben het gebied "operationeel onder controle" en militairen doorzoeken het gebied, aldus de IDF. Ook de grensovergang bij Kerem Shalom is dicht.

2 uur geleden
Premier Curaçao en ondernemer overleggen over schade in natuurpark

WILLEMSTAD (ANP) - De Curaçaose minister-president Gilmar 'Pik' Pisas heeft maandagmiddag (lokale tijd) met comedian en ondernemer Jandino Asporaat overlegd over de zware schade die het Hòfi Mango-park heeft geleden door de overmatige regenval van afgelopen zaterdag. Dat heeft de regering van het eiland maandagavond bekendgemaakt.

4 uur geleden
Eerste bemande testvlucht van nieuw ruimteschip Boeing uitgesteld

CAPE CANAVERAL (ANP/RTR) - De langverwachte eerste bemande testvlucht van de Starliner, een nieuw ruimtevaartuig van Boeing, is voor minstens 24 uur uitgesteld. De Amerikaanse vliegtuigbouwer geeft als reden een technisch probleem met de Atlas V-raket aan. Die raket moest de nieuwe astronautencapsule lanceren om maandagavond in een baan om de aarde te komen.

5 uur geleden
Lokaal ziekenhuis meldt zeker 5 doden na aanvallen Israël op Rafah

RAFAH (ANP/AFP) - Bij Israëlische aanvallen zijn minstens vijf mensen gedood in de stad Rafah in het zuiden van Gaza. Een plaatselijk ziekenhuis meldt "vijf martelaren en verschillende gewonden" te hebben ontvangen na de Israëlische aanvallen van maandag.

9 uur geleden
Jordanië: Israël brengt bestand in gevaar met bombarderen Rafah

AMMAN (ANP) - De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi vindt dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de totstandkoming van een wapenstilstand in de Gazastrook in gevaar brengt door Rafah te bombarderen.

9 uur geleden