Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen enkele coronapatiënt hoefde te worden verplaatst

Geen enkele coronapatiënt hoefde te worden verplaatst

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen hoefden in de afgelopen 24 uur geen enkele coronapatiënt over te laten brengen naar een ander deel van het land. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In de afgelopen dagen waren ook al nauwelijks coronapatiënten verplaatst naar andere regio's. Op zondag meldde het LCPS drie verplaatsingen, op vrijdag en zaterdag één. De regio's konden de zorg voor de patiënten zelf afhandelen.

De laatste keer dat het LCPS niemand verplaatste, was op 8 en 9 februari. Toen besloot het centrum om alle coronapatiënten binnen te houden vanwege extreem winterweer. Helikopters konden niet vliegen en de speciale corona-ambulances en -bussen konden de weg niet op.

De coronadruk op de ziekenhuizen wordt met de dag minder. In een maand tijd is het totale aantal opgenomen coronapatiënten ongeveer gehalveerd, van 2706 op 30 april naar 1327 op maandag. Dat blijft voorlopig ook dalen, want steeds minder coronapatiënten belanden in een ziekenhuis. Afgelopen etmaal zijn 65 nieuwe patiënten opgenomen op een intensive care of verpleegafdeling. Dat is het laagste aantal sinds oktober, toen het LCPS begon met het delen van die gegevens. Doordat de ziekenhuizen minder coronapatiënten hoeven te behandelen, komen er bedden, artsen en verpleegkundigen vrij voor mensen met andere aandoeningen. Daardoor kan die reguliere zorg, die de afgelopen maanden was teruggeschroefd, worden opgevoerd en kan de zorg beginnen met het inhalen van de achterstanden.

Het LCPS werd vorig jaar opgericht. Het centrum moet ervoor zorgen dat de zorg voor coronapatiënten gelijkmatig wordt verdeeld over de ziekenhuizen. Dan kan het gebeuren dat iemand vanuit een druk ziekenhuis in Rotterdam wordt overgebracht naar Groningen, waar nog plek is. Meer dan 4000 mensen zijn zo verplaatst naar andere delen van het land, of naar ziekenhuizen net over de grens in Duitsland.

Meer uit Gezond

Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

1 dag geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

1 dag geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

2 dagen geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

2 dagen geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

2 dagen geleden
Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

2 dagen geleden