
Geen enkele Belgische partij brengt begroting op orde
BRUSSEL (ANP) - Geen enkele Belgische politieke partij brengt het begrotingstekort en de staatsschuld in een volgende regeringstermijn terug binnen de Europese limieten. Sommige belangrijke partijen zouden de toestand juist verergeren als ze het na de verkiezingen in juni voor het zeggen krijgen, blijkt uit de doorrekening van het Belgische Federaal Planbureau (FPB).
België heeft al jaren een fors tekort op de begroting. De staatsschuld is inmiddels opgelopen tot ruim 105 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De EU strafte dat tot dusver niet af, omdat zij lidstaten bijvoorbeeld wilde helpen op te krabbelen uit de coronacrisis. Maar dat moet de komende jaren veranderen. België is een van de landen die moeten vrezen voor een strikt saneringsregime.
Als België zou doorgaan op de ingeslagen weg, loopt het begrotingstekort op van de huidige 4,4 tot 5,6 procent van het bbp in 2029, becijfert het FPB. Ver weg van de 3 procent die de EU voorschrijft, laat staan van de 1,5 procent die grote schuldenaars als België zouden moeten aanhouden. De verkiezingsprogramma's van de partijen die 9 juni meedoen aan de parlementsverkiezingen beloven weinig beterschap, constateert de Belgische tegenhanger van het Nederlandse CPB.
Vlaams Belang
De Vlaams-nationalistische N-VA en de Franstalige socialisten van de PS komen nog het dichtst in de buurt van de Europese norm, maar halen die ook niet. Regeringspartijen als de Franstalige liberale MR en de Vlaamse christendemocraten van CD&V koersen alleen maar verder weg van de begrotingsregels.
Ook met de plannen van het rechts-radicale Vlaams Belang, dat royaal op kop gaat in de peilingen, zakt de begroting ver weg. Maar dat komt doordat het planbureau het stoppen van immigratie en het losmaken van Vlaanderen en Wallonië niet meerekent, klagen de Vlaamse geestverwanten van de PVV.
Doorrekening programma's
De doorrekening van de effecten van een verkiezingsprogramma, die moet helpen in het stemhokje en aan de formatietafel, is voor menig Nederlandse partij de laatste tijd geen vanzelfsprekendheid meer. België is er juist recent mee begonnen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Handelaren maken zich op voor stijgende olieprijzen en meer volatiliteit na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. Dat zou volgen op een toch al turbulente week op de oliemarkt.
1 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische luchtruim gaat zondag open van 13.00 uur tot 19.00 uur Nederlandse tijd. Dat meldt de Israëlische luchthavenautoriteit. De belangrijkste luchthaven van het land heropent alleen voor de "landing van reddingsvluchten".
3 uur geledenHILVERSUM (ANP) - KLM is "zeer alert" en doet "geen enkele concessie" aan de veiligheid. Dat zegt topvrouw Marjan Rintel van de luchtvaartmaatschappij zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag na de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. KLM heeft naar eigen zeggen frequent contact met verschillende ministeries, zoals Defensie en Binnenlandse Zaken, om informatie uit te wisselen en te kijken wat er wel en niet kan.
3 uur geledenTEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Op de Israëlische aandelenbeurs in Tel Aviv waren zondag aanzienlijke koerswinsten te zien, na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, ging 1,2 procent omhoog. Onder meer banken hoorden bij de stijgers.
4 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Luchtvaartmaatschappijen blijven zondag grote delen van het Midden-Oosten vermijden na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties. Dat blijkt uit gegevens van luchtvaartmonitor FlightRadar24.
5 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappijen vliegen veel meer door het luchtruim van Afghanistan omdat door het conflict tussen Israël en Iran grote delen van het Midden-Oosten zijn gesloten voor vliegverkeer en alternatieve routes worden gekozen. Volgens luchtvaartmonitor Flightradar24 is er sinds het uitbreken van het conflict vorige week vrijdag een zeer sterke stijging van het aantal vluchten boven Afghanistan te zien.
22 uur geledenSINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - De productieverhogingen van oliekartel OPEC+ van de afgelopen tijd waren verstandig, nu de olieprijzen flink zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten. Dat zei topman Igor Sechin van het Russische olieconcern Rosneft op een economisch forum in Sint-Petersburg. Rosneft is de grootste olieproducent van Rusland.
1 dag geleden