Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Geen enkel signaal dat Britse brexitwet van tafel gaat'

'Geen enkel signaal dat Britse brexitwet van tafel gaat'

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft "geen enkel signaal" dat de Britten hun omstreden brexitwet van tafel halen. De EU zal "niet terughoudend" zijn met juridische stappen tegen de Britse regering als de onderdelen van de Britse brexitwet die ingaan tegen het met de Europese Unie gesloten scheidingsverdrag niet worden geschrapt, zei vicevoorzitter Maroš Šefčovič na afloop van het overleg met de Britse brexitminister Michael Gove in Brussel.

De EU eiste eerder deze maand dat Londen zijn interne marktwetgeving nog deze maand intrekt. Maar Šefčovič bleef vaag over welke strafmaatregelen de commissie overweegt als dat niet voor 1 oktober gebeurt. Hij herinnerde eraan dat het scheidingsakkoord is afgesloten en ondertekend. De Slowaak en Gove zien samen toe op de uitvoering van het terugtrekkingsverdrag.

Het Britse wetsvoorstel ondergraaft volgens de commissie de afspraken over Noord-Ierland. Om te voorkomen dat er weer een harde grens tussen de republiek Ierland en het Britse Noord-Ierland verrijst zodra de EU en het Verenigd Koninkrijk volgend jaar definitief uit elkaar zijn, is afgesproken dat de EU-regels blijven gelden voor Noord-Ierland. In de clausules van de Britse interne marktwetgeving wordt volgens Brussel getornd aan afspraken daarover.

Als Brussel en Londen er niet in slagen een handelsakkoord te sluiten, dreigt niet alleen vanaf 1 januari een chaotisch economisch verkeer tussen de EU en het VK, maar ook tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. Volgens Gove bieden de clausules in de brexitwet daar een "veiligheidsnet" voor. Hij zei dat Londen het volledige scheidingsverdrag zal implementeren maar dat de omstreden clausules in de brexitwet blijven staan.

Meer uit Buitenland

Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen in Moskou

MOSKOU (ANP/RTR) - De Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen donderdag en vrijdag in Moskou over een gezamenlijke Palestijnse regering en over de wederopbouw van de Gazastrook. Dit meldt het Russische persbureau RIA Novosti op basis van de Palestijnse ambassadeur in Moskou en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

26 minuten geleden
Europa gaat defensiekantoor openen in Kyiv

STRAATSBURG (ANP) - Europa zal een kantoor voor de vernieuwing van defensietechniek openen in Kyiv, de hoofdstad van Oekraïne. Dat heeft Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd in het Europees Parlement.

32 minuten geleden
Meer dan miljoen asielaanvragen in EU, hoogste aantal in jaren

VALLETTA (ANP) - Het aantal asielaanvragen in EU-lidstaten steeg vorig jaar met 18 procent naar 1,14 miljoen. Het gaat volgens cijfers van het Asielagentschap van de Europese Unie (EUAA) om het hoogste aantal aanvragen in zeven jaar.

38 minuten geleden
Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer

SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het aantal kinderen dat Zuid-Koreaanse vrouwen krijgen, heeft opnieuw een historisch dieptepunt bereikt. Het vruchtbaarheidscijfer stond vorig jaar volgens het landelijke statistiekbureau op 0,72, tegenover 0,78 in 2022. Zuid-Korea is voor zover bekend het land met het laagste vruchtbaarheidscijfer in de wereld. Dat heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. De bevolking kan deze eeuw bijna halveren in omvang.

1 uur geleden
Zuid-Europa aankomende zomer mogelijk 'abnormaal warm en droog'

SOUTHAMPTON (ANP) - Zuid-Europa staat een "abnormaal warme en droge zomer" te wachten, denken wetenschappers van het National Oceanography Centre (NOC). Ze zien dat een toename van smeltwater in de Noord-Atlantische Oceaan kan leiden tot hetere en drogere zomers in Europa. En dat lijkt er nu weer aan te komen. Het kan in de komende vijf jaar ook voor een warme zomer zorgen in het noorden van Europa.

4 uur geleden
Tienduizenden Australiërs evacueren om dreiging van bosbranden

SYDNEY (ANP) - Tienduizenden mensen in het zuidoosten van Australië hebben woensdag te horen gekregen dat ze moeten evacueren wegens een intense hittegolf die volgens de autoriteiten tot een enorme bosbrand kan leiden in de deelstaat Victoria.

5 uur geleden
Joelia Navalnaja herdenkt dood van haar man in Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP) - Joelia Navalnaja, de weduwe van het recent in een strafkamp omgekomen Russische oppositiekopstuk Aleksej Navalny, zal vandaag het Europees Parlement toespreken om zijn werk en leven te herdenken.

6 uur geleden