Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen einddatum aan ophalen Afghanen naar Nederland

Geen einddatum aan ophalen Afghanen naar Nederland

DEN HAAG (ANP) - De komende weken kunnen 240 Afghanen vanuit een buurland van Afghanistan naar Nederland worden overgebracht. Daarnaast zijn er nog 256 Afghanen in Afghanistan die naar Nederland mogen komen. Er zit geen einddatum aan de operatie, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken wil iedereen zo snel mogelijk naar Nederland halen, benadrukt een woordvoerder.

Of er nieuwe vluchten zijn gepland, wil hij niet zeggen. "Over de toekomst kunnen we in verband met de veiligheid niets zeggen." Vorige week arriveerden 184 Afghanen vanuit Pakistan op Eindhoven Airport.

De toezegging vanuit Pakistan is "hoopvol" wat betreft het overbrengen van de 256 Afghanen die nog in Afghanistan zijn, zegt de woordvoerder. Het gaat hier om Afghanen die in eigen land gevaar lopen omdat ze voor Nederland hebben gewerkt en naar Nederland mogen komen, maar geen geldige reisdocumenten hebben. Zij mogen over land Pakistan in. Vanaf daar kunnen zij met een vlucht naar Nederland.

22 juli

Onder de mensen die in Pakistan wachten op een vlucht naar Nederland zitten ook "enkele families" die zich na een oproep van Nederland (weer) hebben gemeld, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Met hen had Nederland maandenlang geen contact. Zij zijn per e-mail of sms - op hun laatst bekende nummer - opgeroepen om zich voor 22 juli te melden als zij met hulp van Nederland hier naartoe willen komen.

Afghanen die dat niet hebben gedaan, worden niet meer actief door Nederland benaderd. Zij kunnen zich wel nog altijd melden op een Nederlandse ambassade in een buurland van Afghanistan, en dan worden zij alsnog naar Nederland overgebracht. Afghanen uit de groep waarmee geen contact meer was, hebben recht op asiel als zij op eigen kracht Nederland weten te bereiken.

Kabul

Tussen 28 juni en 8 augustus zijn 625 Afghanen zonder geldige reisdocumenten over land naar Pakistan gereisd, waar ze door Nederland zijn opgevangen. Zij reizen de komende weken met charters en commerciële vluchten door naar Nederland, schrijft buitenlandminister Wopke Hoekstra aan de Kamer.

Vanaf 26 augustus vorig jaar - het einde van de evacuatiefase - tot nu zijn 2299 Afghanen vanuit Afghanistan naar Nederland overgebracht.

Het is precies een jaar geleden dat de Afghaanse hoofdstad Kabul viel en de Taliban de macht in het land grepen. De Nederlandse krijgsmacht zou in eerste instantie 400 Afghanen naar Nederland brengen. Zij liepen in eigen land gevaar omdat ze voor Nederland hadden gewerkt, tijdens missies en voor de Nederlandse ambassade. De groep Afghanen die naar Nederland mocht komen, is mede onder druk van de Tweede Kamer uitgebreid.

Meer uit Binnenland

Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

HILVERSUM (ANP) - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer "zijn verantwoordelijkheid" neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.

25 minuten geleden
1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

3 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

6 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

7 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

7 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

8 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

8 uur geleden