Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen doorbraak op EU-top over olie-embargo, denkt Von der Leyen

Geen doorbraak op EU-top over olie-embargo, denkt Von der Leyen

DAVOS (ANP) - Ook de regeringsleiders van de EU-landen zullen het op hun top volgende week niet eens worden over een EU-embargo voor Russische olie. Vooral Hongarije blijft zich verzetten en de kwestie is nog te ingewikkeld om op een top op te lossen, denkt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Ze wil "geen valse verwachtingen" wekken.

Von der Leyens commissie stelde de olieboycot drie weken geleden voor, maar die stuit op taai verzet van een aantal lidstaten. Het respijt en de financiële hulp die hun inmiddels is aangeboden is met name Hongarije nog niet genoeg. Omdat de ambassadeurs en de buitenlandministers van de EU-landen er maar niet uitkomen, lijkt het vraagstuk op de agenda van de EU-top maandag in Brussel te belanden. Maar de Hongaarse premier Viktor Orbán maakte al kenbaar dat hij daar geen trek in heeft.

Von der Leyen denkt dat de slepende kwestie zich niet leent voor de EU-top, zei ze tegen nieuwssite Politico op het World Economic Forum in Davos. De EU-landen moeten beslissen over de politieke vraag hoeveel ze bereid zijn uit te trekken om Hongarije tegemoet te komen, erkent ze. "Maar de eerste en voornaamste moeilijkheden zijn de technische die we op dit ogenblik bespreken." Ze wijst erop dat er bijvoorbeeld pijpleidingen moeten worden aangelegd en raffinaderijen moeten worden omgebouwd.

Het ongeduld over het uitblijven van een akkoord over de nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland, die onder meer de oorlogskas van het Kremlin een klap moeten toebrengen, groeit. Maar voor het doorzetten van de andere sancties, zonder het omstreden olie-embargo, is vooralsnog weinig steun. En voor het invoeren van een boycot door alleen een aantal voorstanders, zonder Hongarije en mogelijk andere landen, evenmin. Wie het Kremlin in de portemonnee wil raken moet zijn olie-inkomsten aanpakken, onderstreepte Eurocommissaris Valdis Dombrovskis maandag nog eens. En wel snel.

Meer uit Financieel

KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (ANP/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

32 minuten geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

1 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

1 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

1 uur geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

2 uur geleden
KLM draait mogelijk toch op voor fikse naheffing piloten

SCHIPHOL (ANP) - KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

3 uur geleden
Amazon komt met duurder abonnement streamingdienst zonder reclame

SEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.

4 uur geleden