Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen doorbraak bij topoverleg met Russen over Oekraïne-crisis

Geen doorbraak bij topoverleg met Russen over Oekraïne-crisis

WENEN (ANP/AFP) - Ook bij het jongste topoverleg over de spanningen rond het Oost-Europese Oekraïne is geen doorbraak te melden. Het Westen vreest een inval door het buurland Rusland, maar volgens Moskou is er niets aan de hand. De Russen eisen wel veiligheidsgaranties, zoals een einde aan de uitbreiding van de NAVO richting oosten.

Na crisisberaad tussen Russen en Amerikanen in Genève en tussen de Russen en de NAVO in Brussel was donderdag de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) in Wenen de schouwplaats. Het was de derde poging in een week van "intens diplomatiek ballet", zo melden waarnemers, om het conflict over Oekraïne te bezweren.

De OVSE benadrukte de "urgentie" om de dialoog over veiligheid in Europa nieuw leven in te blazen. "De situatie in de regio is levensgevaarlijk. Het is absoluut noodzakelijk om via diplomatieke weg een manier te vinden om de escalatie een halt toe te roepen en het vertrouwen, de transparantie en de samenwerking te herstellen", zei secretaris-generaal Helga Schmid.

De OVSE van 57 landen geldt als het grootste veiligheidsorgaan ter wereld, ontstaan in de Koude Oorlog tussen Amerikanen en de voormalige Sovjetunie. Volgens lidstaat Polen "lijkt het erop dat het oorlogsrisico in het OVSE-gebied in de afgelopen 30 jaar nog nooit zo groot is geweest. Een grote uitdaging voor de organisatie die juist tot doel heeft oorlog uit Europa te bannen."

Meer uit Buitenland

Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

18 minuten geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

1 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

3 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

4 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

6 uur geleden
President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

6 uur geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

7 uur geleden