Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Geen deal over productieverlaging tussen OPEC en Rusland'

'Geen deal over productieverlaging tussen OPEC en Rusland'

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC heeft geen deal kunnen sluiten met Rusland over een verdere verlaging van de olieproductie om zo de olieprijzen te stutten. Dat meldden afgevaardigden van de OPEC vanuit Wenen. De prijzen zijn door de uitbraak van het nieuwe coronavirus flink ingezakt.

Donderdag werd nog bekend dat de landen van de OPEC de productie met 1,5 miljoen vaten per dag zouden verlagen. Vrijdag werden gesprekken gevoerd met partners van het kartel, in het bijzonder Rusland. Moskou zou niet bereid zijn mee te doen met een productieverlaging waar Saudi-Arabië, als belangrijkste lid van de OPEC, op aandringt.

Rusland zou het nog te vroeg vinden voor verdere stappen en wil eerst afwachten wat de impact van het coronavirus op de oliemarkt op termijn wordt. Het is nog onduidelijk of de OPEC-landen nu doorzetten met hun eigen productieverlaging.

Olieprijzen

Eind deze maand loopt een bestaande productieverlaging van de OPEC en bondgenoten als Rusland, een alliantie met de naam OPEC+, van 2,1 miljoen vaten per dag af. Zij werken al sinds 2016 samen met het beperken van de productie om zo de prijzen aan te jagen. Het is nu de vraag of deze overeenkomst verlengd gaat worden. Als die niet wordt verlengd, kunnen OPEC-leden en niet-leden juist hun olieproductie weer gaan opvoeren.

De olieprijzen gingen verder omlaag door het nieuws. De prijs van een vat Amerikaanse olie kelderde vrijdagmiddag 6,7 procent tot 42,82 dollar en Brentolie werd 6,4 procent goedkoper op 46,82 dollar per vat. Sinds januari zijn de olieprijzen met een derde gedaald. Door het coronavirus wordt de wereldwijde economie en het vliegverkeer geraakt en dat drukt samen met het grote aanbod op de oliemarkt op de prijzen. Die liggen nu op het laagste niveau in bijna drie jaar.

Meer uit Financieel

Onderzoek: dividend Duitse DAX-bedrijven naar record

FRANKFURT (ANP/DPA) - De veertig grootste bedrijven van Duitsland, genoteerd in de DAX-index op de aandelenbeurs in Frankfurt, keren dit jaar voor een recordbedrag aan dividend aan de aandeelhouders uit. Dat meldt onderzoeks- en accountantskantoor EY. In totaal gaat het om een bedrag van 53,8 miljard euro. Dat is het hoogste niveau sinds EY in 2012 begon met de metingen en 2,4 procent meer dan een jaar eerder.

8 minuten geleden
Recordstijging aluminiumprijs na nieuwe sancties tegen Rusland

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van aluminium liet maandag een recordstijging zien. De opmars volgde op nieuwe sancties van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag daardoor niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

1 uur geleden
Douglas-eigenaar CVC gaat naar aandelenbeurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners, eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas, gaat naar de aandelenbeurs in Amsterdam. Het Europese beleggingsbedrijf heeft hierover een intentieverklaring naar buiten gebracht. De beursgang vindt naar verwachting in de komende weken plaats, afhankelijk van marktomstandigheden, aldus CVC.

1 uur geleden
Gasunie sluit voor miljarden aan deals, onder meer met Heijmans

GRONINGEN (ANP) - Gasunie tekent voor miljarden aan langjarige contracten met aannemers voor onderhoudswerk aan bestaande gasleidingen en de aanleg van nieuwe leidingen voor bijvoorbeeld waterstof, groen gas en CO2. Onder meer het beursgenoteerde bouwconcern Heijmans gaat aan de slag voor de gasnetbeheerder, evenals A. Hak Leidingbouw en Visser & Smit Hanab.

1 uur geleden
Beleggers op Damrak blijven kalm na Iraanse aanval op Israël

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs werd maandag kalm gereageerd op de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend. Iran lanceerde in de nacht van zaterdag op zondag honderden drones en raketten op Israël, die vrijwel allemaal werden onderschept met hulp van bondgenoten als de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Iraanse aanval was een vergeldingsactie op een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Syrië begin april.

1 uur geleden
Beleggers hopen op uitblijven escalatie conflict Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst maandag af op een licht lager begin van de nieuwe beursweek. Beleggers reageren vooral op de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekeinde. Iran lanceerde in de nacht van zaterdag op zondag honderden drones en raketten op Israël, die vrijwel allemaal werden onderschept met hulp van bondgenoten als de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Iraanse aanval was een vergeldingsactie op een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Syrië begin april.

2 uur geleden
Nieuwssite: geruchten over groot banenverlies bij Tesla

AUSTIN (ANP) - Tesla gaat mogelijk een groot deel van zijn personeel ontslaan. De Amerikaanse site Electrek, die doorgaans goed ingevoerd is over Tesla, meldt dat op de werkvloer van de fabrikant van elektrische auto's geruchten rondgaan over een grote reorganisatie waarbij tot 20 procent van de banen verloren zou gaan. Dat zou neerkomen op tienduizenden ontslagen.

2 uur geleden