Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Geen deal over productieverlaging tussen OPEC en Rusland'

'Geen deal over productieverlaging tussen OPEC en Rusland'

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC heeft geen deal kunnen sluiten met Rusland over een verdere verlaging van de olieproductie om zo de olieprijzen te stutten. Dat meldden afgevaardigden van de OPEC vanuit Wenen. De prijzen zijn door de uitbraak van het nieuwe coronavirus flink ingezakt.

Donderdag werd nog bekend dat de landen van de OPEC de productie met 1,5 miljoen vaten per dag zouden verlagen. Vrijdag werden gesprekken gevoerd met partners van het kartel, in het bijzonder Rusland. Moskou zou niet bereid zijn mee te doen met een productieverlaging waar Saudi-Arabië, als belangrijkste lid van de OPEC, op aandringt.

Rusland zou het nog te vroeg vinden voor verdere stappen en wil eerst afwachten wat de impact van het coronavirus op de oliemarkt op termijn wordt. Het is nog onduidelijk of de OPEC-landen nu doorzetten met hun eigen productieverlaging.

Olieprijzen

Eind deze maand loopt een bestaande productieverlaging van de OPEC en bondgenoten als Rusland, een alliantie met de naam OPEC+, van 2,1 miljoen vaten per dag af. Zij werken al sinds 2016 samen met het beperken van de productie om zo de prijzen aan te jagen. Het is nu de vraag of deze overeenkomst verlengd gaat worden. Als die niet wordt verlengd, kunnen OPEC-leden en niet-leden juist hun olieproductie weer gaan opvoeren.

De olieprijzen gingen verder omlaag door het nieuws. De prijs van een vat Amerikaanse olie kelderde vrijdagmiddag 6,7 procent tot 42,82 dollar en Brentolie werd 6,4 procent goedkoper op 46,82 dollar per vat. Sinds januari zijn de olieprijzen met een derde gedaald. Door het coronavirus wordt de wereldwijde economie en het vliegverkeer geraakt en dat drukt samen met het grote aanbod op de oliemarkt op de prijzen. Die liggen nu op het laagste niveau in bijna drie jaar.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Nvidia omlaag op Wall Street na tegenvallende omzet

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen gesloten. Chipbedrijf Nvidia ging flink omlaag op Wall Street na bekendmaking van tegenvallende omzetcijfers. Nvidia gaf aan dat de vraag naar zijn grafische kaarten vanuit de gamesindustrie veel zwakker is geworden. De producent van elektrische auto's Tesla was juist een winnaar na de goedkeuring van het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden in de Amerikaanse Senaat.

1 uur geleden
Hervatten levering Boeing 787 Dreamliner deze week verwacht

ARLINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verwacht dat vliegtuigbouwer Boeing deze week de leveringen van de 787 Dreamliner hervat. Die werden in mei vorig jaar stopgezet als gevolg van constructiefouten.

3 uur geleden
President Mexico wil verbod op brouwen bier in noorden om droogte

MONTERREY (ANP/BLOOMBERG) - Het noorden van Mexico moet stoppen met het brouwen van bier. Dat zegt de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador. De regio, waar ook het Nederlandse Heineken actief is, heeft te maken met ernstige watertekorten.

3 uur geleden
Airbus levert minder vliegtuigen af door productieproblemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in juli minder vliegtuigen afgeleverd dan in juni vanwege productieproblemen door verstoringen in de levering van onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld vanwege de problemen bij de toelevering.

4 uur geleden
Reuters: Russische vliegtuigen worden gestript voor onderdelen

MOSKOU (ANP) - Russische luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen met het strippen van hun eigen vliegtuigen om zo onderdelen veilig te stellen. De luchtvaartmaatschappijen kunnen namelijk geen onderdelen meer kopen in het buitenland door de sancties die westerse landen Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

5 uur geleden
Carlsberg verwacht fors meer winst door goede bierverkopen

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De Deense bierbrouwer Carlsberg gaat de rest van dit jaar fors meer winst maken dan waar het bedrijf eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Concurrent Heineken meldde vorige week al betere resultaten dan vorig jaar, ook door de heropening van de horeca na de coronapandemie.

5 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen koploper in hogere AEX, Just Eat omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst gesloten, waarmee wat herstel werd getoond van de koersverliezen op vrijdag. Het sentiment onder beleggers werd geholpen door sterke handelscijfers uit China. Betalingsverwerker Adyen was koploper in de hoofdindex op Beursplein 5. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler na een adviesverlaging door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

6 uur geleden