Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen daling van coronagevallen in Suriname, code zwart dreigt

Geen daling van coronagevallen in Suriname, code zwart dreigt

PARAMARIBO (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de Surinaamse ziekenhuizen blijft toenemen met een dreiging van code zwart tot gevolg. Dat is het beeld dat de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, en andere gezondheidsautoriteiten op dit moment schetsen van de situatie in het land.

De minister zei maandag op de Surinaamse radio dat er formeel nog geen sprake is van code zwart, waarbij de ziekenhuizen keuzes moeten maken welke patiënten voorrang krijgen. In de dagelijkse praktijk van de Surinaamse ziekenhuizen gebeurt dit in individuele gevallen nu echter al wel. "Met improvisatie en aanpassingen zijn de laatste dagen overbrugd, maar er zijn grote uitdagingen. We zitten tegen de maximale capaciteit aan. Covid neemt de overhand. Daarom staan we voor het punt om naar verdere afschaling van de reguliere zorg te gaan."

Ramadhin verwacht dat de definitieve besluiten over afschaling en code zwart dinsdag in de loop van de dag bekend zullen worden. De minister blijft ook hameren op het belang van vaccinatie en dan vooral voor de risicogroepen, zoals ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen. Het blijkt dat de laatste weken juist mensen uit deze groep moeten worden opgenomen vanwege ernstige klachten.

Coronamaatregelen

"Vaccinatie heeft als doel om ziekte en sterfte te voorkomen", aldus de minister. "Het is jammer om te zien dat veel mensen die nu ziek zijn de ruimte hadden om zich te laten vaccineren."

De bewindsman sluit niet uit dat de coronamaatregelen nog deze week aangescherpt zullen worden. "Ik roep de samenleving op om niet door te gaan met het onverantwoorde gedrag waardoor de pandemie in stand blijft. Niemand wil toch dat zijn familie niet kan worden opgenomen vanwege capaciteitstekort?"

Suriname zit midden in de derde besmettingsgolf waarbij de zogenoemde Braziliaanse of Manaus-variant de grootste boosdoener is. Deze vorm van het coronavirus is een stuk besmettelijker dan de varianten uit de beginperiode van de pandemie. In de afgelopen weken kreeg 25 tot 40 procent van de geteste personen een positieve uitslag, met alle dagen meer dan honderd bevestigde besmettingen per dag. Ook het aantal overlijdensgevallen is relatief hoog, in deze maand zijn tot nu 24 mensen overleden aan Covid-19.

Meer uit Buitenland

Kyiv: in Duitsland doodgestoken Oekraïners zaten in het leger

KYIV (ANP/DPA) - De twee Oekraïners die zaterdag zijn doodgestoken in Duitsland, waren volgens Kyiv militairen. De steekpartij vond plaats op het terrein van een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee, in de Duitse deelstaat Beieren.

1 uur geleden
Blinken start bezoek aan Midden-Oosten

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is aangekomen in de Saudische hoofdstad Riyad. De minister bezoekt het Midden-Oosten in de hoop een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen.

3 uur geleden
Times: Schotse premier Yousaf treedt maandag af

EDINBURGH (ANP/BLOOMBERG) - De Schotse premier Humza Yousaf is van plan maandag af te treden, zo meldt The Sunday Times. Yousaf zou hebben geconcludeerd dat hij een vertrouwensstemming deze week niet zal overleven en heeft besloten de eer aan zichzelf te houden.

5 uur geleden
Spaanse premier Sánchez maakt bekend of hij aanblijft

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez maakt bekend of hij aanblijft. Hij had woensdag totaal onverwacht aangekondigd dat hij "een paar dagen" een stapje terug zou doen om te kijken of hij de regering wil blijven leiden. Hij reageerde op het nieuws dat een rechtbank onderzoekt of zijn vrouw corrupt is. Hij sprak over een aanhoudende lastercampagne van politieke tegenstanders tegen hem en zijn familie.

6 uur geleden
Doden bij luchtaanvallen Israël op Rafah en Gaza-Stad

RAFAH (ANP/RTR) - Bij een luchtaanval van Israël op drie huizen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zijn in de nacht van zondag op maandag zeker dertien doden gevallen en veel mensen gewond geraakt. Dat melden medische bronnen aan persbureau Reuters.

8 uur geleden
Eurovisie Songfestival-uitzending 2023 wint twee BAFTA's

LONDEN (ANP) - Het Eurovisie Songfestival 2023 heeft twee BAFTA Television Craft Awards gewonnen. De winnaars werden zondagavond bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Londen. De Television Craft Awards zijn de prijzen die de British Academy of Film and Television Arts uitreikt in de categorieën die achter de schermen plaatsvinden.

11 uur geleden
Blinken doet na Saudi-Arabië ook Israël en Jordanië aan

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken breidt zijn reis door het Midden-Oosten uit met bezoeken aan Jordanië en Israël, meldt buitenlandwoordvoerder Matthew Miller. Dit weekend was Blinken in Saudi-Arabië voor een bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF), waar behalve over economische zaken ook over de oorlog in Gaza werd gesproken.

12 uur geleden