Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Geen coronatesten voor Palestijnen in Gaza na aanval van Israël'

'Geen coronatesten voor Palestijnen in Gaza na aanval van Israël'

GAZA (ANP) - De enige Palestijnse locatie die coronatesten uitvoert in Gaza ligt stil na een Israëlische luchtaanval op maandag, dat melden lokale autoriteiten. De kliniek met een coronalab in de stad Al-Rimal is verwoest bij een luchtaanval, het ministerie van Volksgezondheid is daarbij ook geraakt. Onder meer medisch personeel van het ministerie is gewond geraakt, de toestand van sommigen van hen is kritiek, aldus plaatsvervangend minister van Volksgezondheid Yousef Abu al-Rish.

Volgens een woordvoerder van het ministerie in de door Hamas geleide enclave dreigen de Israëlische aanvallen "de inspanningen van het ministerie van Volksgezondheid te ondermijnen ten tijde van de Covid-pandemie". Door de aanvallen kunnen de tests in het laboratorium niet doorgaan. Voordat het geweld vorige week in Gaza oplaaide werden er dagelijks zo'n 1600 mensen getest op corona.

Gaza heeft tot nu toe 122.000 doses coronavaccins ontvangen op 2 miljoen inwoners. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is de helft van de vaccins nog niet toegediend. De WHO zegt dat 103.000 mensen positief zijn getest op coronavirus in Gaza, van wie er meer dan 930 zijn overleden.

De spanningen in Gaza liepen vorige week op toen Palestijnen uitgezet dreigden te worden om plaats te maken voor Joodse kolonisten. Sindsdien vuurt Hamas raketten af op Israël en heeft Israël al 1500 doelwitten in de Gazastrook gebombardeerd, daarbij werden zeker 212 mensen gedood.

Meer uit Buitenland

Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

28 minuten geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

1 uur geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

1 uur geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

1 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

1 uur geleden
Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

2 uur geleden
Republikeinen willen onderzoek naar veiligheid bijeenkomst Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinse Congresleden gaan onderzoeken instellen naar de veiligheid rondom de campagnebijeenkomst van hun presidentskandidaat Donald Trump. Ze willen weten hoe het komt dat een persoon erin is geslaagd de beveiliging te ontwijken en op een dak te klimmen in de buurt van waar Trump kiezers toesprak.

2 uur geleden