Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen compensatie vuurwerkverkopers voor knalverbod

Geen compensatie vuurwerkverkopers voor knalverbod

DEN HAAG (ANP) - Vuurwerkhandelaren die nog knalvuurwerk in voorraad hebben dat komende jaarwisseling wordt verboden, krijgen hiervoor geen compensatie. "We weten al heel lang dat de discussie hierover loopt", zegt minister Stientje van Veldhoven (Milieu). Volgens premier Mark Rutte nemen ondernemers nu eenmaal risico's. De vuurwerkbranche overweegt juridische stappen.

Van Veldhoven vindt compensatie niet logisch, omdat het nog vroeg in het jaar is en de discussie over een knalverbod al langer loopt. Deze week lekte uit dat het kabinet deze jaarwisseling al een verbod wil op knalvuurwerk en pijlen. De VVD, die eerst nog tegen zo'n verbod was, opperde dat ondernemers gecompenseerd zouden moeten worden. Dat zal niet zo snel gebeuren. "De branche heeft eerder ook aangegeven voorstander te zijn van een verbod op knalvuurwerk", zegt Van Veldhoven. Volgens de bewindsvrouw blijft er genoeg vuurwerk over voor verkopers, zoals "cakeboxen en bloemen".

De vuurwerkbranche is verbaasd over de opmerkingen van Van Veldhoven. De branche respecteert het deelverbod en werkt eraan mee, "maar dat betekent niet dat de vuurwerkbranche het verlies en de kosten van afvoering van de voorraadartikelen en de reeds bestelde artikelen voor eigen rekening zal nemen." laat de brancheorganisatie weten. Die pleit voor een "fatsoenlijke regeling". "Vanwege de opstelling van de minister overwegen wij nu juridische stappen om dit alsnog af te dwingen", aldus Marcel Teunissen van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).

Grotere pakkans

Het kabinet wil dat de pakkans groter wordt. "Dit vereist een samenspel van gemeenten, openbaar ministerie, politie en gemeentelijke handhavers", schrijft het kabinet. Maar in de strijd tegen illegaal vuurwerk en relschoppers trekt het kabinet niet direct de knip. "Bij de planning zal met extra inzet rond de jaarwisseling rekening moeten worden gehouden. Dit zal binnen de bestaande politiecapaciteit gebeuren."

Wel blijft het ministerie van Justitie praten met burgemeesters en politie. Ook kunnen gemeenten ervoor kiezen een lokaal totaalverbod af te kondigen, aldus Van Veldhoven. Het kabinet volgt aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op.

Meer uit Binnenland

Werk op bouwplaats Lochem ligt nog zeker een week stil

LOCHEM (ANP) - Op de bouwplaats in Lochem waar woensdag een brug in aanbouw neerstortte, wordt nog zeker een week niet gewerkt. De Arbeidsinspectie zegt die tijd zeker nog nodig te hebben om onderzoek te doen naar de toedracht van het ongeval waarbij twee mensen omkwamen en twee mensen gewond raakten.

9 minuten geleden
Gewonde slachtoffers ongeluk Lochem zijn twee Belgen

LOCHEM (ANP) - De twee gewonde slachtoffers van het brugongeluk in Lochem van woensdag zijn twee Belgische mannen, dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Een van hen heeft een flinke val gemaakt en is zwaargewond, maar buiten levensgevaar. De ander is lichtgewond en mag binnenkort het ziekenhuis verlaten, vertelt een woordvoerster van de Arbeidsinspectie.

31 minuten geleden
Linkse partijen zien in CPB-cijfers noodzaak meer armoedebeleid

DEN HAAG (ANP) - De koopkracht mag dit jaar nog boven verwachting stijgen, volgend jaar krijgen de meeste huishoudens er bij ongewijzigd beleid niets meer bij in de portemonnee. Tijd voor meer armoedebeleid, vinden de linkse partijen in de Tweede Kamer, die daarbij verwijzen naar de formatietafel, waar zij zelf vooralsnog niet aan hebben gezeten.

51 minuten geleden
Adema laat Zuid-Afrikaans blauwtongvaccin opnieuw niet toe

DEN HAAG (ANP) - Een Zuid-Afrikaans vaccin tegen het blauwtongvirus wordt opnieuw niet toegestaan in Nederland. Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft besloten "op dit moment" geen toestemming voor gebruik van het vaccin te geven, schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van klimaat- en energiebeleid gaat gemeenten de komende jaren veel meer geld kosten dan eerder gedacht. De extra kosten van beleid dat de afgelopen jaren is toegevoegd aan hun takenpakket lopen op van 775 miljoen euro in 2025 tot ruim een miljard euro in 2030, becijferen twee adviesbureaus in een onderzoek. Dat voerden ze uit voor de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Volgens de nieuwe berekeningen komen de kosten voor gemeenten 39 procent hoger uit dan vier jaar eerder werd ingeschat.

1 uur geleden
Dodelijk slachtoffer brugongeluk Lochem werkte bij bouwer Aertssen

STABROEK (ANP) - Een van de dodelijke slachtoffers van het brugongeluk in Lochem van woensdag werkte voor het Belgische bouwbedrijf Aertssen. Dit concern leverde kranen en hijsmaterieel voor de bouwplaats waar de brug in aanbouw was. Een woordvoerder van BAM, de bouwer van de brug, zegt dat ook de andere overleden persoon en twee gewonde slachtoffers niet in dienst waren bij BAM.

1 uur geleden
Zo'n 800 statushouders op wachtlijst voor gastgezin Takecarebnb

AMSTERDAM (ANP) - Een kleine achthonderd mensen met een verblijfsstatus die nog in een asielzoekerscentrum zitten, staan op de wachtlijst voor plaatsing bij een tijdelijk gastgezin via de organisatie Takecarebnb. Ondanks de grote behoefte aan woonplekken voor deze zogenoemde statushouders, zijn er minder gastgezinnen voor statushouders dan voor Oekraïners, toen die zo'n twee jaar geleden naar Nederland kwamen, zegt directeur van Takecarebnb Robert Zaal.

1 uur geleden