
Geen compensatie voor productiebeperking bij Onyx-kolencentrale
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is niet van plan Onyx Power compensatie te betalen omdat de kolencentrale van dat energiebedrijf op de Maasvlakte tijdelijk niet op volle kracht mocht draaien. Het bedrijf had wel een claim ingediend voor gederfde inkomsten, maar die waren geen direct gevolg van deze overheidsmaatregel. Dat meldt klimaatminister Sophie Hermans aan de Tweede Kamer.
Om te voldoen aan het Urgenda-klimaatvonnis besloot het kabinet enkele jaren geleden een productiebeperking op te leggen aan drie uitbaters van kolencentrales. De maatregel ging in 2022 in, maar werd al na een paar maanden weer opgeheven in verband met de energiecrisis die ontstond na de Russische invasie in Oekraïne. Voor de periode dat de kolencentrales minder produceerden, konden de eigenaars om compensatie vragen.
Hermans' voorganger Rob Jetten kende eerder wel compensatie toe aan RWE (332 miljoen euro) en Uniper (165 miljoen euro). Hij sprak eerder dit jaar nog de verwachting uit dat ook aan Onyx Power een fors bedrag betaald zou moeten worden. Maar op advies van accountants- en adviesbureau KPMG, dat de claim van het bedrijf tegen het licht heeft gehouden, heeft de huidige minister besloten dat dit niet hoeft.
2030
Onyx Power kan nog wel in beroep tegen dit besluit, schrijft Hermans. Dat gold ook voor RWE en Uniper, maar die hebben niet binnen de daarvoor geldende termijn bezwaar gemaakt. Daarmee zijn de aan deze ondernemingen toegekende bedragen definitief. Ze kunnen worden uitgekeerd zodra de Europese Commissie heeft vastgesteld dat geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun.
Onyx Power had aanspraak kunnen maken op een vergoeding van meer dan 200 miljoen euro om zijn kolencentrale op de Maasvlakte vervroegd helemaal te sluiten. Daar zag het bedrijf evenwel van af, mogelijk omdat het erop rekende dat de nadeelcompensatie als gevolg van de productiebeperking weleens hoger zou kunnen uitvallen.
Uiterlijk in 2030 moeten alle kolencentrales in Nederland dicht zijn of overgeschakeld op andere brandstoffen. Energiebedrijven krijgen daar geen compensatie voor. De rechter bepaalde eerder dat zij ruim genoeg de tijd hebben gekregen om zich voor te bereiden op het verbod op het stoken van kolen voor de elektriciteitsproductie dat dan van kracht wordt.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in juni gemiddeld 3,1 procent duurder geworden ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een snelle raming. De inflatie was daarmee lager dan de 3,3 procent in mei.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal passagiers dat met een budgetvliegtuigmaatschappij zoals Ryanair en easyJet vliegt, is in twintig jaar verdrievoudigd. In 2024 reisden 27,8 miljoen passagiers van of naar een Nederlandse luchthaven met een budgetmaatschappij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als de 9,3 miljoen passagiers in 2004.
24 minuten geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar met een tiende gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat komt deels doordat meer mensen een hypotheek afsluiten om hun woning te verbouwen of te verduurzamen. Ook het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning zit nog steeds in de lift, meldt hypotheekadviesketen De Hypotheker.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag verder omhoog en sloten op recordniveaus. Beleggers bleven optimistisch op de laatste dag van de sterke beursmaand juni. Zij hopen dat de Amerikaanse regering binnenkort nieuwe handelsdeals sluit met belangrijke partners.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is bereid een handelsdeal met de Verenigde Staten te sluiten waarin een importheffing van 10 procent geldt voor veel van haar exportproducten. In ruil daarvoor wil de EU dat de VS lagere tarieven hanteren voor belangrijke producten zoals geneesmiddelen, alcohol, halfgeleiders en vliegtuigen, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak gingen maandag over tot winstnemingen na de stevige koerswinsten van afgelopen vrijdag. Nieuwe recordstanden op Wall Street boden geen soelaas; de koersen in Amsterdam gingen over een breed front omlaag.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) neemt langer de tijd om te beslissen over de toekomst van TenneT Duitsland. Hij wilde oorspronkelijk rond deze tijd de keuze maken tussen een beursgang en een onderhandse verkoop, maar dat wordt september. Aan mogelijke kopers is geen gebrek, verzekert hij in een Kamerbrief. "Veel investeerders" hebben interesse getoond.
13 uur geleden