Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen besluit over Duitse tanks, wel meer wapens voor Oekraïne

Geen besluit over Duitse tanks, wel meer wapens voor Oekraïne

RAMSTEIN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen hebben nog geen besluit genomen over de levering van zware tanks aan Oekraïne. Dat bleek na afloop van overleg in het Duitse Ramstein, waar vijftig bondgenoten van Kiev bijeen waren. De Poolse minister van Defensie Mariusz Błaszczak maakte dat bekend. Wel worden andere zware wapens geleverd.

De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius zei eerder al eerst consensus te willen over de voor- en nadelen van het leveren van Leopard 2-tanks, waar Kiev al lange tijd om vraagt. Polen en Finland hebben die tanks al aangeboden, maar omdat ze in Duitsland zijn gemaakt moet Berlijn daar toestemming voor geven. Pistorius ontkende dat Duitsland de levering in zijn eentje blokkeert. Zijn Poolse ambtgenoot Błaszczak zei ervan overtuigd te zijn dat de internationale ’tankcoalitie’ een succes zal worden.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin drong er bij zijn bondgenoten op aan "dieper te graven" in hun wapenvoorraden. Hij noemde Duitsland een "betrouwbare" bondgenoot. Ook ging hij in op de levering door de VS en andere landen van gepantserde gevechtsvoertuigen, Patriot-luchtafweer (van Nederland, Duitsland en de VS) en ander wapentuig dat is toegezegd. Volgens hem is dat een miljardenpakket waar Oekraïne even mee vooruit kan. Maar: "We kunnen allemaal meer doen."

Verschil

Volgens NAVO-topman Jens Stoltenberg zullen de honderden toegezegde pantservoertuigen en infanteriegevechtsvoertuigen "een enorm verschil" maken. "De steun stelt de Oekraïners niet alleen in staat zich te verdedigen, maar ook om hun eigen offensieven te lanceren om grondgebied te heroveren", zei Stoltenberg.

Het overleg over Leopard 2-tanks wordt voortgezet, aldus de Noor. Duitsland is een van de landen die de meeste steun aan Oekraïne geeft. "Artillerie, munitie, luchtverdedigingssystemen en nu ook Marder-infanteriegevechtsvoertuigen: Duitsland loopt echt voorop bij het ondersteunen van Oekraïne op vele, vele gebieden."

Duitsland bereidt zich wel al voor op een eventuele overdracht van de tanks. Minister Pistorius heeft zijn ambtenaren opdracht gegeven precies in kaart te brengen hoeveel tanks van het type Leopard 2 zijn land heeft.

Meer uit Buitenland

Tien doden bij Israëlische operatie op Westelijke Jordaanoever

RAMALLAH (ANP/AFP) - De Israëlische veiligheidsdiensten hebben bij een inval in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever "tien terroristen" gedood, meldt het leger van het land. De operatie in het noorden van het Palestijnse gebied duurde meer dan veertig uur.

12 minuten geleden
Erdogan ontvangt Hamas-leider Haniyeh in Istanbul

ISTANBUL (ANP/AFP) - In Istanbul is de ontmoeting tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Hamas-leider Ismail Haniyeh begonnen, melden Turkse media. Ze spreken elkaar in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus.

41 minuten geleden
Politie bevestigt dood man die in brand stond bij rechtbank NY

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De politie in New York bevestigt het overlijden van een man die zichzelf in brand stak voor de rechtbank waar het strafproces tegen oud-president Donald Trump plaatsvindt. Amerikaanse media hadden eerder gemeld dat de man aan zijn verwondingen was bezweken.

3 uur geleden
Militanten Irak: fatale explosie op militaire basis door aanval

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De fatale explosie op een militaire basis ten zuiden van Bagdad is veroorzaakt door een aanval, verklaren de zogenoemde Popular Mobilization Forces (PMF). Deze organisatie van milities, waarvan een deel pro-Iraans, maakt officieel deel uit van de Iraakse veiligheidsdiensten. De getroffen basis huisvest de PMF en andere Iraakse veiligheidsdiensten.

3 uur geleden
Al Jazeera: doden door luchtaanvallen op Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - Israëlische luchtaanvallen op Rafah hebben zaterdag aan zeker tien mensen het leven gekost, bericht Al Jazeera. De nieuwszender meldt dat plekken zijn aangevallen waar veel door de oorlog ontheemde families naartoe zijn gevlucht.

5 uur geleden
Noord-Korea: nieuwe raketkop en luchtdoelraket getest

PYONGYANG (ANP/AFP/BELGA) - Noord-Korea zegt dat het een nieuwe "supergrote" raketkop en luchtdoelraket heeft getest. De tests zouden vrijdagmiddag zijn uitgevoerd, maar zijn pas zaterdag naar buiten gebracht door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

6 uur geleden
NY Post: Man die zichzelf in brand stak in New York overleden

NEW YORK (ANP) - De man die zichzelf vrijdag op straat in New York in brand stak, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de New York Post.

7 uur geleden