Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen ander hof voor Willem Holleeder

Geen ander hof voor Willem Holleeder

AMSTERDAM (ANP) - Willem Holleeder krijgt in het hoger beroep van zijn strafzaak geen ander hof. Het gerechtshof in Amsterdam besloot maandag de beroepszaak 'gewoon' zelf te behandelen, ondanks het verzoek van Holleeder zijn proces bij een ander gerechtshof onder te brengen.

Holleeder (61) is bang dat 'Amsterdam' zijn zaak niet meer onbevangen kan beoordelen. Het gerechtshof in de hoofdstad achtte hem eerder in het grote liquidatieproces Passage al schuldig, zonder dat hij daarin terechtstond. Volgens het hof behoorde hij tot dezelfde misdaadgroepering als Dino Soerel, die in Passage levenslang kreeg opgelegd.

De rechtbank veroordeelde Holleeder in juli in zijn eigen zaak eveneens tot levenslang. Hij is schuldig bevonden aan het geven van opdrachten voor liquidaties, waaronder die van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Die moorden speelden ook in Passage een hoofdrol. Holleeders advocaat zei eerder dat de rechtbank bij de veroordeling van zijn cliënt stevig op de uitspraak in Passage heeft geleund.

Onpartijdig

Volgens het hof is de vrees van Holleeder dat de raadsheren niet onafhankelijk en niet onpartijdig zijn echter niet gerechtvaardigd. Zijn beroepszaak wordt behandeld door rechters die op geen enkele manier betrokken zijn geweest bij het Passageproces of een andere strafzaak tegen Holleeder, aldus het hof. Bovendien nemen de rechters weliswaar kennis van eerdere vonnissen, maar laten zij zich er niet door leiden. "Dit hof beoordeelt de zaak helemaal opnieuw", aldus de voorzitter.

Holleeder was zelf niet aanwezig. Hij kan niet tegen de beslissing in beroep. Zijn strafzaak gaat begin volgend jaar verder. Een datum is nog niet bepaald.

Meer uit Binnenland

Eis 18 maanden cel voor relschopper die ME met Cobra bekogelde

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Louay B., de man die op 6 december 2022 ME'ers met illegaal vuurwerk bekogelde tijdens rellen na de overwinning van Marokko op het WK. Vijf agenten liepen die avond gehoorschade op. "Geweld tegen de politie is altijd onacceptabel", zei de officier van justitie woensdag in de rechtbank in Amsterdam.

28 minuten geleden
Commissie: meer oog voor omgeving nodig bij uitbreiding Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie moet bij zijn uitbreidingsplannen meer rekening houden met de gevolgen voor milieu en leefomgeving. Het is ook maar de vraag of alle ambities kunnen worden waargemaakt, aangezien de komende decennia ook veel ruimte nodig is voor bijvoorbeeld nieuwe woonwijken, duurzame energie en wateropslag. Dat schrijft de Commissie voor de milieueffectrapportage (mer) in een advies.

2 uur geleden
Flitspalen voor handhaving 30 kilometer per uur in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf zaterdag wordt in Amsterdam de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur met flitspalen gehandhaafd. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Het gaat om een proef; het is volgens het OM voor het eerst dat flitspalen worden ingezet voor de handhaving van de snelheid van 30 kilometer per uur.

4 uur geleden
Amsterdam neemt afscheid van Wallen-ondernemer Jan Otten

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt woensdag en donderdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Een deel van het afscheid is openbaar. Otten was eigenaar van het Amsterdamse sekstheater Casa Rosso en ook van de Bananenbar, de Hospitalbar, Sexy Loo, het Erotisch Museum en de Sex Palace Peepshow in de hoofdstad.

7 uur geleden
Deels Nederlandse klimaatsatelliet EarthCare gelanceerd

VANDENBERG (ANP) - De deels Nederlandse satelliet EarthCARE is in de nacht van dinsdag op woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Vandenberg in de Amerikaanse staat Californië. De sonde moet de komende jaren vanuit de ruimte de verandering van het klimaat in de gaten houden.

10 uur geleden
Klaver roept Schoof op tot vrijwillige hoorzitting in Kamer

HILVERSUM (ANP) - Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA roept kandidaat-premier Dick Schoof op vrijwillig mee te doen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij deed dat bij Op1. Ministerskandidaten zullen zich verplicht moeten verantwoorden tijdens een hoorzitting voordat ze worden geïnstalleerd. Dat gebeurt dit keer voor het eerst, zo had de Kamer vorig jaar bepaald.

10 uur geleden
Aanhoudingen bij pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdagavond meerdere mensen aangehouden bij een betoging in Den Haag. Honderden pro-Palestijnse demonstranten hadden zich verzameld bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. De burgemeester heeft de demonstratie inmiddels beëindigd, aldus een woordvoerder van de politie.

14 uur geleden