
Geen aanwijzingen dat onschuldigen vastzitten door foute namen
DEN HAAG (ANP) - Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat onschuldige burgers vastzitten door fouten met namen van verdachten. Dat zegt staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) via een woordvoerder. "Of er gevallen zijn waarin veroordeelden hun straf ontlopen kan ik op dit moment niet met zekerheid zeggen."
De Algemene Rekenkamer meldde woensdag dat de namen van verdachten in minimaal 867 zaken verkeerd zijn vastgelegd. In zeker 141 gevallen gaat het om ernstige zaken zoals levensdelicten of terrorisme. Ambtenaren hebben geen duidelijke instructies hoe ze hiermee moeten omgaan en zijn daardoor in "gewetensnood" gekomen.
De precieze omvang van het probleem wordt nog onderzocht. Dat is de "eerste prioriteit" van Struycken. Hij laat ook de gevolgen voor burgers in kaart brengen. De NSC-staatssecretaris spreekt van een "complex vraagstuk" dat veel werk kost om uit te zoeken.
Nieuwe richtlijnen
Daarnaast werkt Struycken aan richtlijnen voor medewerkers van de Justitiële Informatiedienst (Justid), zodat zij weten wat ze moeten doen met foute namen. "Ook is er extra aandacht en ruimte voor medewerkers van Justid om voorkomende dilemma's te bespreken", aldus de staatssecretaris. "Zo hoop ik te voorkomen dat medewerkers nog in gewetensnood komen."
Struycken kan nog niet zeggen wanneer de problemen verholpen zijn. In een deel van de gevallen is een nieuwe uitspraak van de rechter nodig. Hoeveel dat er zijn, is nog niet bekend.
De Rekenkamer meldt dat de problemen al meer dan tien jaar bekend waren en signaleert "onvermogen" bij Struycken en zijn voorgangers om hier iets aan te doen. De staatssecretaris zegt in januari te zijn geïnformeerd over de problemen, vanwege het onderzoek van de Rekenkamer.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Overheden richten zich in hun klimaatbeleid te veel op het fysiek beschermen van mensen en hebben te weinig aandacht voor de sociale gevolgen van weersextremen zoals droogte, hittegolven en hevige neerslag. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een nieuw rapport.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Alle 280.000 gratis tickets voor het festival op de ring A10 rond Amsterdam zijn vergeven. Dat meldt de organisatie, die ook erkent dat het bestelproces niet vlekkeloos verliep. De tickets voor het feest op 15 kilometer snelweg op 21 juni om het 750-jarig bestaan van de stad te vieren konden vanaf woensdag 10.00 uur worden besteld.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het vaststellen van de jaarstukken, normaal gesproken een formaliteit, heeft in de provincie Zuid-Holland tot discussie geleid door een rekenfout van de Belastingdienst. Recent bleek dat Zuid-Holland afgelopen jaar bijna 12 miljoen euro te veel aan provinciale wegenbelasting heeft ontvangen van de Belastingdienst. Dat moet worden verwerkt in de financiële cijfers over 2024, waardoor de accountant het jaarverslag vooralsnog niet heeft goedgekeurd.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Geld dat is gedoneerd omdat een uitje van azc-kinderen uit Sint Annaparochie werd afgeblazen, wordt verdeeld over enkele hulporganisaties en creatieve organisaties, maakte het Centraal Orgaan opvang asielzoekers woensdag bekend. Het gaat om bijna 200.000 euro.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is volgens staatssecretaris Mariëlle Paul (basis- en voortgezet onderwijs) een politieke keuze om geen geld vrij te maken om te voldoen aan Europese normen voor de toegankelijkheid van scholen. In een debat zei ze dat daar geen geld voor is en op een vraag van Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA bevestigde Paul (VVD) dat ze wel middelen vrij kan maken, maar ervoor kiest dat niet te doen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma wil toch niet met Mobilisation for the Environment (MOB) in gesprek "als er nu ook nieuwe rechtszaken worden gestart", liet ze woensdag weten. Ze reageerde daarmee op uitspraken van voorzitter Johan Vollenbroek van de milieuorganisatie, die eerder op de dag had gezegd open te staan voor een gesprek met de bewindsvrouw.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (basis- en voortgezet onderwijs) overweegt om de vrijstelling van de leerplicht in te trekken voor kinderen van wie de ouders vinden dat er geen scholen in de buurt zijn die bij hun levensopvatting passen. Nu het Openbaar Ministerie niet meer gaat handhaven op kinderen die zonder vrijstelling thuiszitten, denkt Paul aan het aanscherpen van de regels.
10 uur geleden