Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geëmotioneerde oud-NCG Alders had het idee dat hij belazerd werd

Geëmotioneerde oud-NCG Alders had het idee dat hij belazerd werd

DEN HAAG (ANP) - Aan het einde van zijn tijd als Nationaal Coördinator Groningen had PvdA-bestuurder Hans Alders "echt het idee had dat we belazerd werden". Een zichtbaar gefrustreerde en geëmotioneerde Alders had het gevoel "dat alles gebruikt werd om te vertragen, om het klein te krijgen".

In de formatie van 2017 begon de frustratie zich op te bouwen. Eind van dat jaar dacht Alders al: "Ik ben er nu echt helemaal zat van. Ik ga ermee naar buiten." Uiteindelijk schreef hij in mei 2018 een veelbesproken boze brief aan toenmalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken, waarin Alders zijn ontslag aankondigt. Tegenover de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzoekt, vertelt Alders dat hij maanden eerder al een 'conceptversie' schreef aan Wiebes.

Daarop volgde een "intensief proces" met "krankzinnige momenten" waarin Alders de zaken naar eigen zeggen probeerde op te lossen. Maar op een gegeven moment zag Alders dat hij de boot niet meer kon keren, aldus de voormalige commissaris van de Koningin aan de commissie.

Wrok

Na het aantreden van het nieuwe kabinet in het najaar van 2017, leek de rol van de Nationaal Coördinator te verschuiven. Wiebes vroeg Alders als adviseur op te treden, en intern werd de organisatie als uitvoerder omschreven. Alders vond het ook niet gek om de functie van de instantie onder de loep te nemen, maar "ik kreeg heel snel het idee: we gaan tornen aan de afspraken die we gemaakt hadden". Daar zit zijn wrok, legt Alders uit.

Overigens richtte Alders' woede zich niet alleen op het kabinet en het ministerie van Economische Zaken, maar ook vooral op de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het Centrum Veilig Wonen, een instantie die in die tijd over schademeldingen ging.

Het ging bijvoorbeeld mis bij het onderzoeken van huizen die in beeld waren voor versterking, om problemen door aardbevingen als gevolg van de gaswinning te voorkomen. "Alles liep dan volgens planning, en ineens kwam de mededeling: het is niets. We waren tweeduizend woningen zo ineens kwijt." Dan wist geen van de instanties of de huizen geïnspecteerd waren "of wie ze onder zijn hoede had".

Meer uit Politiek

D66, VVD en NSC: vaker verplicht museumbezoek na antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - Iemand die zich schuldig maakt aan Jodenhaat, moet verplicht worden om het Nationaal Holocaustmuseum te bezoeken, vinden VVD, NSC en D66. Dit mag al, maar de partijen zien "dat dit in de praktijk zelden wordt opgelegd". Het kabinet moet er samen met betrokkenen voor zorgen dat de belemmeringen worden weggenomen, zodat zo'n verplicht bezoek vaker wordt opgelegd.

1 uur geleden
Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

14 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

19 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

20 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

20 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

21 uur geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israël wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

22 uur geleden