Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Geef kwetsbare leerling voordeel van twijfel bij schooladvies'

'Geef kwetsbare leerling voordeel van twijfel bij schooladvies'

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsorganisaties vinden dat scholen kwetsbare kinderen die in groep 8 zitten "het voordeel van de twijfel" moeten geven bij het schooladvies. "Het schooladvies is meer dan ooit bepalend voor de toekomst van deze kinderen", constateren de organisaties, waaronder de PO-Raad en de VO-Raad die de schoolbesturen vertegenwoordigen.

Door de coronacrisis zijn leerlingen twee periodes geconfronteerd met schoolsluitingen. Juist kinderen in kwetsbare posities worden hard getroffen. Hun achterstanden lopen sneller op, signaleren de organisaties uit het onderwijsveld.

Scholen geven voor 1 maart een advies aan hun groep 8-leerlingen. Dat advies is bepalend voor welk type middelbaar onderwijs een kind kan gaan volgen. In de periode nadat het advies is vastgesteld, krijgen kinderen een eindtoets. Het resultaat daarvan kan leiden tot bijstelling van het advies. Bij bijna 10 procent van de leerlingen gebeurt dat.

Ook dit jaar wil het primair onderwijs de eindtoetsen gewoon afnemen. Door de uitzonderlijke omstandigheden zou het resultaat dit jaar echter weleens kunnen tegenvallen. "Niet elk kind zal dit jaar optimaal zijn potentieel kunnen laten zien op de eindtoets, en dat geldt nadrukkelijk voor wie thuis niet de juiste ondersteuning kan krijgen", aldus de schoolbesturen.

"Het voorkomen van kansenongelijkheid is voor de PO-Raad een topprioriteit", zegt vicevoorzitter Anko van Hoepen. "De al bestaande kloof tussen kansrijke en kansarme leerlingen kunnen we niet in één keer dichten. Maar we roepen het primair onderwijs op juist dit jaar kansrijk te adviseren." Het voortgezet onderwijs wordt opgeroepen selectie uit te stellen, bijvoorbeeld door meer te werken met brede brugklassen. Dan wordt pas later besloten op welk niveau een scholier verder gaat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Betogers belagen politie tijdens coronaprotest in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Tijdens het protest in Eindhoven tegen de coronamaatregelen hebben demonstranten de politie belaagd met vuurwerk, stenen en rookbommen. De politie heeft het 18 Septemberplein schoongeveegd en het plein ligt bezaaid met klinkers. Politie te paard en de inzet van een waterkanon moeten helpen bij het beëindigen van de rellen.

4 minuten geleden
Politie ontruimt Museumplein in Amsterdam met waterkanon

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft het Museumplein in Amsterdam ontruimd, en heeft daarbij een waterkanon ingezet. De politie ging hiertoe over nadat de honderden demonstranten op het plein niet vertrokken nadat er een noodbevel was afgekondigd. Dat betekent dat iedereen weg moet van het plein en de directe omgeving.

55 minuten geleden
Noodbevel afgekondigd voor Museumplein, iedereen moet weg

AMSTERDAM (ANP) - Voor het Amsterdamse Museumplein is een noodbevel afgekondigd. Dat betekent dat iedereen weg moet van het plein en de directe omgeving. De politie roept nu de demonstranten op weg te gaan.

1 uur geleden
Demonstratie op Museumplein in Amsterdam wordt beëindigd

AMSTERDAM (ANP) - De demonstratie op het Museumplein in Amsterdam, waar ongeveer 250 mensen zich hebben verzameld met spandoeken, wordt beëindigd. De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) beschouwt de verschillende groepen mensen op het plein als één demonstratie. Groepen krijgen de opdracht uit elkaar te gaan.

1 uur geleden
Politiechef: over hele linie tevreden met naleving avondklok

DEN HAAG (ANP) - Over de hele linie is de politie tevreden met de naleving van de avondklok afgelopen zaterdagavond- en nacht, met uitzondering van de "lokale excessen" in Urk en het Limburgse Stein. Mochten er de komende avonden na 21.00 uur veel ongeregeldheden plaatsvinden, dan speelt de politie daar op in door meer mensen in te zetten. Dat zegt politiechef Willem Woelders.

1 uur geleden
Tientallen aanhoudingen in onrustige binnenstad Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Zo'n dertig personen zijn zondagmiddag aangehouden tijdens ongeregeldheden in de binnenstad van Eindhoven. Een grote groep personen, die uit lijkt te zijn op een confrontatie met de politie, houdt zich nog op in en om het centrum. De meeste arrestaties volgden omdat mensen niet voldeden aan het bevel het gebied te verlaten. Een aantal is gepakt voor (poging tot) zware mishandeling.

2 uur geleden
Man die Westermoskee vernielde bracht Hitlergroet

AMSTERDAM (ANP) - Op beelden die de politie heeft verspreid van een man die in december vermoedelijk ramen vernielde van de Westermoskee in Amsterdam, is te zien hoe hij een Hitlergroet brengt. Dit deed hij meerdere malen, aldus de politie. Ook bespuugde hij het gebedshuis in Amsterdam-West en trapte hij tegen het gebouw.

2 uur geleden