Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geef kassamedewerkers als eerste een vaccin, zeggen onderzoekers

Geef kassamedewerkers als eerste een vaccin, zeggen onderzoekers

UTRECHT (ANP) - Onder meer kassamedewerkers en leraren zouden voorrang moeten krijgen bij vaccinatiecampagnes, concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Prioriteit voor mensen die voor hun werk veel persoonlijk contact hebben, maakt een vaccinatiecampagne effectiever. Dat stellen de onderzoekers in een studie die vrijdag verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

De wetenschappers gebruikten computersimulaties om te analyseren hoe ziektes zich verspreiden in sociale netwerken. Daarvoor gebruikten ze arbeidsmarktcijfers en gegevens over het aantal contacten dat elke beroepsgroep op een gemiddelde werkdag heeft. Ze richtten zich in hun onderzoek op beroepsgroepen, omdat de hoeveelheid contacten die mensen privé hebben heel moeilijk te meten is.

De effectiviteit van vaccineren is het hoogst wanneer mensen met contactberoepen als eerste ingeënt worden, aldus de onderzoekers. Socioloog Hendrik Nunner: "Om dezelfde daling in overdrachten te krijgen, is de aanpak met prioritering twee keer effectiever."

Effectieve manier

De onderzoekers merken op dat ze niet beweren dat kwetsbare mensen geen voorrang zouden moeten krijgen, zoals tijdens de vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus gebeurde. Ze stellen dat "het belangrijk is om óók rekening te houden met het aantal contacten dat een mens gedurende een (werk)dag heeft. Het is een effectieve manier gebleken om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan."

In Nederland krijgen mensen momenteel een boostervaccin tegen het coronavirus aangeboden. Het vorige kabinet zei er rekening mee te houden dat er in 2022 nog twee extra boosterrondes nodig zijn.

Meer uit Binnenland

Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

3 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

4 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

5 uur geleden
DeWolff breekt wereldrecord snelst gedrukte plaat

HAARLEM (ANP) - De Limburgse band DeWolff is er donderdag in geslaagd het wereldrecord voor de snelst gedrukte plaat te breken. De poging begon rond 13.00 uur en volgens de band lagen na 2 uur, 59 minuten en 28 seconden vinylplaten van het nummer in twee Haarlemse platenzaken.

5 uur geleden
Drie verdachten fatale steekpartij festival Amsterdam langer vast

AMSTERDAM (ANP) - De drie verdachten die vastzitten voor de dodelijke steekpartij van afgelopen zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam, blijven veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag besloten, zo laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

5 uur geleden
TEFAF-baas stapt plotseling op

MAASTRICHT/NEW YORK (ANP) - De Nederlandse directeur van de belangrijke internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF, Bart Drenth, is plotseling opgestapt. Dat bevestigt hij aan het ANP, maar hij wil niet zeggen waarom. Buitenlandse media brengen hem in verband met oude en niet meer openbare tweets, die anti-woke zouden zijn en over moslims en linkse opinies zouden gaan.

6 uur geleden
Start haringseizoen op 14 juni onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of het haringseizoen op 14 juni kan beginnen, zoals gebruikelijk. De haring die nu wordt gevangen is niet vet genoeg om tot Hollandse Nieuwe te worden verwerkt, meldt het Nederlands Visbureau donderdag. Volgende week moet de sector een beslissing nemen.

6 uur geleden