Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gedupeerden: nieuwe problemen toeslagenaffaire duiken al op

Gedupeerden: nieuwe problemen toeslagenaffaire duiken al op

DEN HAAG (ANP) - Gedupeerden van de toeslagenaffaire zien al nieuwe problemen opduiken bij de 'hersteloperatie', die ervoor moet zorgen dat slachtoffers behoorlijk worden gecompenseerd. Dat zegt een groep van zogenoemde toeslagenouders tegen de Tweede Kamer. Een groep slachtoffers is al gecompenseerd, maar de commissie die moet kijken of ouders recht hebben op meer dan 30.000 euro, werkt volgens hen veel te langzaam. En de beloofde 'advocatenregeling' schiet tekort, vrezen de ouders.

Na een zogenoemde integrale beoordeling van hun dossiers, kunnen slachtoffers naar de Commissie Werkelijke Schade stappen als zij denken dat ze recht hebben op meer compensatie dan is beoordeeld. Maar die commissie kan maar honderd zaken per jaar behandelen, zegt Jacqueline Massop. Zij praat namens gedupeerden met de Belastingdienst en het kabinet, als lid van het ouderpanel. "Het volgende probleem zien wij al oppoppen. Het wordt een soort trechter. Het gaat vastlopen en je gaat weer hetzelfde probleem krijgen." Juist de dossiers waarover die commissie zich straks moet buigen zijn "complexe, complexe zaken".

Ouders die naar deze commissie stappen, kunnen hiervoor gratis een advocaat krijgen. Maar deze regeling werkt lang niet altijd goed: de vergoeding voor de advocaat zou niet toereikend zijn, omdat de zaak veel geld kost. Bovendien moet de advocaat aan strenge voorwaarden voldoen. "Eigenlijk ligt de lat te hoog en de vergoeding te laag", zegt Massop.

Pijnlijk

Veel gedupeerden die spraken met de Kamer zijn erg ontevreden over de gang van zaken. Vooral het feit dat ze hun dossiers niet zomaar te zien krijgen, is ze een doorn in het oog. Massop vertelde dat ze in 2019 een brief kreeg over haar dossier. "Ik zou 'm binnen zes weken krijgen en ik heb 'm nog steeds niet." Een andere gedupeerde, Marcel Moes, heeft "niet eens de moeite meer genomen om mijn dossier op te vragen". Nadat een groep ouders eind 2019 een vrijwel volledig zwartgelakt dossier kreeg, zag hij "nut en noodzaak ervan niet meer in".

Het is "pijnlijk" dat ouders niet meer zomaar hun eigen dossier krijgen van de Belastingdienst, vindt gedupeerde Leigh-Anne Jansen. "Het feit dat het erg tijdrovend is, en zij die tijd liever willen steken in de herstelprocedure, staat natuurlijk los van het feit dat ik en alle gedupeerden inzage moeten hebben in het dossier."

Meer uit Binnenland

Vuurwerkfestival Scheveningen weer afgelast, niet genoeg sponsors

DEN HAAG (ANP) - Het Vuurwerkfestival op Scheveningen gaat dit jaar opnieuw niet door. De organisatie heeft niet genoeg sponsoren gevonden, meldt de woordvoerder van het evenement donderdag na berichtgeving van Den Haag FM.

3 minuten geleden
NVWA gaat extra letten op gevolgen hitte voor dieren

UTRECHT (ANP) - Vanwege de oplopende temperaturen de komende dagen, is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra alert op bescherming van dieren tegen hitte. De dienst herinnert vooraf alvast aan de aangescherpte regels voor zogeheten kalver-iglo's. Die bieden geen bescherming tegen hitte. Bij een temperatuur van 24 graden of meer is het verplicht om zulke verplaatsbare hokken in de schaduw te zetten.

6 minuten geleden
Agent niet vervolgd voor raken baasjes bij doodschieten hond

HELMOND (ANP) - Een agent die in september vorig jaar in Helmond een hond doodschoot, waarbij de twee baasjes van de hond lichtgewond raakten, wordt niet vervolgd voor zijn actie. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten nadat uit onderzoek is gebleken dat het de agent niet te verwijten valt dat de twee hondeneigenaren werden geraakt. De ene liep een verwonding op aan de onderarm en de ander werd getroffen door een schampschot boven zijn oor.

1 uur geleden
Branche: prijs kinderopvang alleen omhoog als het niet anders kan

DEN HAAG (ANP) - Sommige kinderdagverblijven hebben besloten hun prijzen halverwege het jaar te verhogen. Ze doen dat omdat de lonen van medewerkers flink zijn gestegen en vanwege de hoge inflatie. "Je gaat de tarieven niet verhogen als het niet noodzakelijk is, want het kost veel werk. Je doet het alleen als het moet, als je bang bent dat je het misschien niet redt tot volgend jaar", zegt adjunct-directeur Asja Godthelp van Brancheorganisatie Kinderopvang naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

1 uur geleden
Twee weekenden verkeershinder op A10 door aanleg stiller asfalt

AMSTERDAM (ANP) - De A10 Noord bij Amsterdam is het laatste weekend van juni en het eerste weekend van juli dicht vanwege het aanbrengen van stiller asfalt. Weggebruikers worden omgeleid via de rest van de ring en moeten rekening houden met extra reistijd die kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

1 uur geleden
OM eist taakstraf tegen klimaatactivist A12 voor bijten agent

DEN HAAG (ANP) - Een klimaatactivist die een agent zou hebben gebeten bij zijn aanhouding tijdens de laatste blokkade van de A12 in Den Haag, is woensdag vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had vier dagen cel en een taakstraf van veertig uur geëist.

1 uur geleden
Weeronline: sluit en open ramen op juiste moment voor koel huis

HOUTEN (ANP) - Komend weekend staat Nederland zomerse en mogelijk zelfs tropische temperaturen te wachten. Om ervoor te zorgen dat de warmte buitenshuis blijft, is het van belang om op het juiste moment ramen en deuren te sluiten en te openen, raadt Weeronline aan.

1 uur geleden