Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gedupeerden aardbevingsschade bij formatiegesprekken in Groningen

Gedupeerden aardbevingsschade bij formatiegesprekken in Groningen

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel praten donderdag in Groningen met slachtoffers van de Groningse aardbevingen. Ook bestuurders, maatschappelijke organisaties en andere deskundigen schuiven aan bij de VVD, D66, CDA en ChristenUnie om te spreken over de aardbevingsschade, veroorzaakt door gasboringen.

De gesprekken vinden plaats op het Groningse provinciehuis en nemen in totaal twee dagen in beslag. De partijleiders Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers (CU) zullen donderdagmiddag na de gesprekken de pers kort te woord staan.

Het is niet de eerste keer dat de formatie buiten Den Haag verder gaat: op het Hilversumse landgoed De Zwaluwenberg zijn al twee keer eerder gesprekken gevoerd. Wel is het bijzonder dat deze keer niet alleen experts, maar ook gedupeerde burgers aan tafel zitten.

Later komen ook slachtoffers van de toeslagenaffaire langs. De onderhandelende partijen ontvingen eerder al Peter Smink (directeur-generaal Belastingdienst), Maarten Camps (UWV) en Ditte Hak (directeur-generaal Toeslagen) om over de toeslagenaffaire te praten.

De partijen zwijgen over wat er binnenskamers wordt besproken. Bronnen rond de formatie zeggen wel dat alle onderwerpen die op tafel liggen inmiddels zijn besproken en uitgediept, maar dat er nog lastige thema's besproken moeten worden. Welke dat zijn, is niet bekend. Wel zeggen ingewijden dat partijen elkaar weten te vinden tijdens gesprekken over stikstof.

Inmiddels is het record voor de langstlopende formatie verbroken, nu de huidige formatie al langer duurt dan 225 dagen. Dat vorige record stond op naam van het kabinet-Rutte III. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp drong deze week bij informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees aan op haast.

Meer uit Binnenland

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van klimaat- en energiebeleid gaat gemeenten de komende jaren veel meer geld kosten dan eerder gedacht. De extra kosten van beleid dat de afgelopen jaren is toegevoegd aan hun takenpakket lopen op van 775 miljoen euro in 2025 tot ruim een miljard euro in 2030, becijferen twee adviesbureaus in een onderzoek. Dat voerden ze uit voor de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Volgens de nieuwe berekeningen komen de kosten voor gemeenten 39 procent hoger uit dan vier jaar eerder werd ingeschat.

5 minuten geleden
Dodelijk slachtoffer brugongeluk Lochem werkte bij bouwer Aertssen

STABROEK (ANP) - Een van de dodelijke slachtoffers bij het brugongeluk in Lochem van woensdag werkte voor het Belgische bouwbedrijf Aertssen. Dit concern leverde kranen en hijsmaterieel voor de bouwplaats waar de brug in aanbouw was.

19 minuten geleden
Zo'n 800 statushouders op wachtlijst voor gastgezin Takecarebnb

AMSTERDAM (ANP) - Een kleine achthonderd mensen met een verblijfsstatus die nog in een asielzoekerscentrum zitten, staan op de wachtlijst voor plaatsing bij een tijdelijk gastgezin via de organisatie Takecarebnb. Ondanks de grote behoefte aan woonplekken voor deze zogenoemde statushouders, zijn er minder gastgezinnen voor statushouders dan voor Oekraïners, toen die zo'n twee jaar geleden naar Nederland kwamen, zegt directeur van Takecarebnb Robert Zaal.

26 minuten geleden
VluchtelingenWerk hamert op opvangplekken voor langere termijn

DEN HAAG (ANP) - Dat het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel afgelopen nacht overschreden is, laat volgens hulporganisatie VluchtelingenWerk opnieuw zien dat er snel structurele opvangplekken in heel het land bij moeten komen. "Zolang er geen nieuwe locaties voor de lange termijn bijkomen, blijft het pleisters plakken en domineren dagkoersen het nieuws", stelt de hulporganisatie.

1 uur geleden
Zes demonstranten krijgen boete om klimaatprotest A10 Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft zes demonstranten van Extinction Rebellion (XR) een boete van 200 euro opgelegd, omdat ze zich op 30 december op de snelweg A10 hebben begeven. Volgens het OM zijn zij strafbaar omdat ze gevaar op de weg hebben veroorzaakt. Dat meldt justitie donderdag.

1 uur geleden
Lokale partij Westerwolde betreurt dat nu dwangsom wordt geïnd

TER APEL (ANP) - Gemeentebelangen Westerwolde, een van de partijen in de raad van de gemeente Westerwolde, had "liever gehad" dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de afspraken was nagekomen dan dat er nu een dwangsom moet worden geïnd. Dat zegt fractievoorzitter Marco Visscher.

1 uur geleden
Weer minderjarige opgepakt voor dodelijke schietpartij Purmerend

PURMEREND (ANP) - De politie heeft opnieuw een minderjarige aangehouden voor het dodelijke schietincident bij het treinstation in Purmerend op 12 februari. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Amsterdam. De dagen na het incident werden al twee 16-jarige jongens uit Purmerend en een 18-jarige Amsterdammer aangehouden.

2 uur geleden