
Gedupeerde ouders toeslagenaffaire willen dat kabinet opstapt
AMSTERDAM (ANP) - Het kabinet moet opstappen vanwege de kindertoeslagaffaire, vindt een groep gedupeerde ouders. In een open brief op de website van Trouw schrijven ze dat "de pijn, de zorgen en de persoonlijke schade" die de toeslagenaffaire heeft aangericht "te groot" zijn. De brief is ondertekend door tientallen ouders.
"Terwijl wij met beide benen in het leven stonden, met een baan, een gezin en alles wat daarbij hoorde, werd ons door toedoen van de Belastingdienst alle grond onder de voeten weggeslagen. En nog altijd is dit niet hersteld", schrijven de ouders. "Na een lang jaar van debatten, beloftes, nieuwe bureaucratie en keer op keer excuses, is het nu tijd voor de pijnlijke waarheid. Het kabinet kan echt niets anders doen dan vertrekken."
De groep ouders vindt dat het toeslagenstelsel in Nederland te veel risico's neerlegt bij "hardwerkende mensen die hun zaken goed willen regelen, maar door toeslagen toch in financiële problemen komen". De overheid moet mensen niet "zonder reden als fraudeur bestempelen" en bovendien mogen computersystemen "niet de verantwoordelijkheid van mensen overnemen". "De overheid mag niet discrimineren met ‘slimme’ algoritmen'." Ook moet gedupeerde ouders hun geld worden teruggegeven.
Geen vertrouwen
De ouders hebben er geen vertrouwen meer in dat het zittende kabinet dit alles gaat aanpakken en vragen daarom "de heren en dames naar huis te gaan en niet meer terug te komen".
Het kabinet komt dinsdagavond bijeen voor een extra ministerraad over de toeslagenaffaire. Premier Mark Rutte sprak eerder de verwachting uit dat tijdens deze extra bijeenkomst nog geen conclusies worden getrokken over het keiharde rapport van de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek heeft gedaan naar de affaire. Hij hoopt komende vrijdag de kabinetsreactie af te ronden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
1 dag geleden