
Gedupeerde beleggers Fortis krijgen eindelijk laatste geld
BRUSSEL (ANP/BELGA) - Beleggers die misleid waren in aanloop naar het omvallen van Fortis in 2008, krijgen eindelijk het laatste deel van hun vergoeding. Eigenlijk was er vier jaar geleden al een schikking tussen de Belgische verzekeraar Ageas, oftewel de erfgenaam van Fortis, en claimorganisaties. Maar het regelen van de compensatie liep daarna vertraging op omdat er veel meer schademeldingen binnenkwamen dan voorzien.
Er zijn nu nog ongeveer 279.000 beleggers die recht hebben op enige compensatie. Zij zullen eind augustus hun laatste geld krijgen. Er waren in het verleden al tussenbetalingen. Van het totale budget blijft er nog 110 miljoen euro over om te verdelen.
De schikking uit 2018 bedroeg ruim 1,3 miljard euro en was de grootste ooit tussen een Europees bedrijf en zijn beleggers. Maar door de vele schademeldingen duurde het daarna erg lang om ieders claim goed uit te zoeken. Voor enkele tientallen geschillen is de verzekeraar er nog steeds niet helemaal uit.
Slepende dossier afsluiten
Ageas heeft nu besloten het risico van de nog onopgeloste claims zelf op zich te nemen. Dat kan betekenen dat de verzekeraar uiteindelijk meer kwijt is dan de afgesproken 1,3 miljard euro. Maar Ageas sluit het slepende dossier liever af, zodat de firma zich weer volledig op de normale bedrijfsvoering kan richten.
Fortis nam in 2007 de Nederlandse delen van ABN AMRO over. De kapitaalpositie van het Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern was daardoor dusdanig verzwakt dat het bedrijf ten onder ging in de kredietcrisis die kort daarna losbarstte. De Nederlandse onderdelen werden eind 2008 genationaliseerd, de Belgische bankactiviteiten werden verkocht. Aandeelhouders zagen daardoor de waarde van hun bezittingen in korte tijd veel minder waard worden.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
8 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
11 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
12 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
1 dag geleden