Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gedicht als nieuw protest tegen verbreding A27 bij Amelisweerd

Gedicht als nieuw protest tegen verbreding A27 bij Amelisweerd

UTRECHT (ANP) - Met een gedicht in een videoboodschap roepen bekende Nederlanders mensen op zich te verzetten tegen de verbreding van de A27 bij landgoed Nieuw Amelisweerd. Ondanks bezwaren van de Utrechtse provincie en gemeente en duizenden burgers heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) besloten dat de A27/A12 toch wordt verbreed.

In de video #StopDeVerbreding dragen meer en minder bekende Utrechters regels voor uit een gedicht van de Utrechtse dichter, cabaretier en columnist Vincent Bijlo. Onder hen zijn Carice van Houten, Barry Atsma, Maarten van Rossem en Joris Linssen. "Met de actie hopen ze Nederland en de politiek wakker te schudden en op de agenda te komen van het politieke debat, zo vlak voor de verkiezingen", aldus de organisatie.

"Ze vinden dat de verbreding een onrealistisch plan is en indruist tegen de klimaatdoelstellingen", zeggen de initiatiefnemers. "De verbreding van deze snelweg is immers een plan dat tien jaar geleden is bedacht en minstens 1,5 miljard euro gaat kosten. Inmiddels leven we in een andere tijd met alternatieve oplossingen en een vernieuwde visie op mobiliteit."

Druk verkeersknooppunt

"Hier op landgoed Nieuw Amelisweerd ben ik opgegroeid. Houd het intact. Er is al zo weinig natuur, zo dicht bij de stad", zegt Van Houten.

De A27 aan de oostkant van Utrecht is een druk verkeersknooppunt. De A12 sluit erop aan en er is een vertakking naar de A28. Er staan dagelijks files. In de jaren 70 leidde de aanleg van de A27 door het landgoed Amelisweerd ook tot protesten en bezettingsacties.

Meer uit Binnenland

OM België eist tot 30 jaar cel om folteren Nederlander na ripdeal

TURNHOUT (ANP/BELGA) - Het Belgische Openbaar Ministerie eist tot dertig jaar gevangenisstraf tegen de mannen die een Nederlander uit Heumen (Gelderland) ernstig zouden hebben gemarteld na de diefstal van een partij cocaïne. Het OM rekent hun onder meer poging tot moord en zwaar verminkende foltering aan.

9 minuten geleden
Rechter verbiedt bestrijdingsmiddelen voor teelt lelies

ROERMOND (ANP) - De rechtbank in Roermond heeft woensdag het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor de teelt van lelies naast een woonwijk in het Noord-Limburgse dorp Sevenum verboden. Voor die teelt moeten bestrijdingsmiddelen gebruikt worden die een gevaar opleveren voor de gezondheid van omwonenden, met name kinderen, aldus de rechtbank in een kort geding. Dat was aangespannen door mensen die vlak bij de akker wonen waar de boer lelies wil gaan kweken.

1 uur geleden
Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

AMSTERDAM (ANP) - Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd. Dat zegt rector magnificus van de UvA Peter-Paul Verbeek tegen stadszender AT5. Volgens Verbeek heeft het bestuur ruim een uur gepraat met de actievoerders en gaan de gesprekken om 16.00 uur verder.

1 uur geleden
NVJ roept demonstranten UvA op van journalisten af te blijven

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) roept de demonstranten bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) met klem op journalisten onbelemmerd hun werk te laten doen. Volgens de vakbond hebben meerdere journalisten bij de pro-Palestijnse protesten te maken gekregen met "intimidatie, bedreigingen en zelfs fysiek geweld".

1 uur geleden
Slachtofferhulp: jaarlijks 100.000 jongeren online misbruikt

BREDA (ANP) - Meer dan 100.000 jongeren krijgen jaarlijks te maken met online seksueel misbruik. Dat zegt Fonds Slachtofferhulp. De uitspraak in de grootste sextortionzaak van het land geeft de slachtoffers "de erkenning die zij nodig hebben", reageert een woordvoerster van de organisatie.

1 uur geleden
UvA-betogers doen aangifte tegen groep belagers

AMSTERDAM (ANP) - UvA-betogers die maandagavond in gevecht raakten met een groep van zo'n tien mannen gaan aangifte doen tegen een aantal van hen. Dat bevestigt advocaat Willem Jebbink, die een groot deel van de gearresteerden in het pro-Palestijnse protestkamp bijstaat, na berichtgeving van Het Parool.

1 uur geleden
COA betaalt alsnog 52.000 euro aan gemeente om opvang Ter Apel

TER APEL (ANP) - De dwangsom die het COA moet betalen omdat er te veel asielzoekers zijn in het aanmeldcentrum in Ter Apel, valt 52.500 euro hoger uit. Dat bevestigt een COA-woordvoerder na berichtgeving van NU.nl. Het COA moet de dwangsom betalen aan de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt.

1 uur geleden