Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gedeputeerden Forum Brabant stappen per direct op

Gedeputeerden Forum Brabant stappen per direct op

DEN BOSCH (ANP) - De Brabantse gedeputeerden Eric de Bie van Forum voor Democratie (FVD) en Peter Smit, voormalig lid van Forum, zijn per direct opgestapt. Dat hebben zij vrijdagochtend laten weten tijdens een vergadering van de Brabantse Provinciale Staten.

De Bie en Smit hebben beiden hun achtergrond in Forum voor Democratie. De Bie bleef die partij trouw toen de fractie afgelopen jaar uiteenviel in Forum en JA21. Smit ging daarop verder als bestuurder zonder partij. Het afbrokkelen van de partij was voor de andere coalitiegenoten een probleem.

In een verklaring zei De Bie vrijdag "onvoldoende steun en vertrouwen" in de Staten te ervaren om zijn functie te blijven uitoefenen. "Met lede ogen heb ik moeten aanzien dat Den Haag is binnengekomen in Brabant: Haagse politieke discussies werden in provinciale Staten overgedaan", zei hij. Smit zei dat het afscheid pijn doet en dat hij het gebeuren ziet als een politieke crisis, niet als een bestuurscrisis.

Hans Smolders

Hun aftreden komt na het opzeggen van de samenwerking door VVD, CDA en Lokaal Brabant met het Forum, donderdag. Aanleiding was het recente vertrek van FVD-Statenlid Hans Smolders, waardoor de coalitie de meerderheid dreigt kwijt te raken. Smolders vertrok naar de Tweede Kamer, waar hij inmiddels FVD de rug heeft toegekeerd en met Wybren van Haga en Olaf Ephraim een nieuwe fractie is begonnen.

In twee jaar tijd is dit de tweede bestuurscrisis die Brabant treft. Eerst bracht het CDA de oorspronkelijke centrumlinkse coalitie ten val onder druk van de boerenachterban. Vervolgens gingen CDA en VVD de samenwerking met Forum aan. Ook die is nu ten einde, mede door afsplitsingen het afgelopen jaar binnen FVD. De Staten bespreken vrijdag hoe het nu verder moet.

De vijf gedeputeerden van de VVD, het CDA en Lokaal Brabant blijven voorlopig aan om te voorkomen dat Brabant onbestuurbaar wordt. VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat zei namens de overblijvende leden van Gedeputeerde Staten het werk in een minderheidssituatie te willen voortzetten. Dit om "het schip op koers te houden" op basis van bestaand beleid.

Meer uit Politiek

Europese liberalen kiezen VVD-kritische Française weer als leider

BRUSSEL (ANP) - De liberale fractie in het Europees Parlement heeft de Française die de VVD eerder de wacht aanzegde herkozen als voorzitter. Valérie Hayer sprak bij haar herverkiezing niet over de Nederlandse partij.

24 minuten geleden
Rutte ontvouwt EU-vlag bij aanvang laatste Tweede Kamerdebat

DEN HAAG (ANP) - Vertrekkend premier Mark Rutte heeft voor aanvang van zijn laatste Kamerdebat een grote vlag ontvouwd van de Europese Unie, nadat hij deze cadeau had gekregen van Laurens Dassen (Volt) en Jan Paternotte (D66). "Ik ga alles missen aan deze baan. Het is een supermooie baan en een ongelofelijke eer en die Kamerdebatten zijn een prachtig onderdeel van het werk", zei de demissionair minister-president.

29 minuten geleden
Schouten heeft nog 'grote zorgen' over aantal mensen met schulden

DEN HAAG (ANP) - Scheidend minister Carola Schouten (Armoedebeleid) vindt dat het nu demissionaire kabinet "mooie resultaten" heeft behaald bij de aanpak van geldzorgen en schulden. Dat schrijft ze in een voortgangsrapportage. Toch maakt ze zich nog "grote zorgen" over het aantal mensen dat schulden heeft, met name jongeren.

1 uur geleden
Kamer zet 130 op snelweg op losse schroeven: eerst boeren helpen

DEN HAAG (ANP) - Het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur op de snelweg is verder op losse schroeven komen te staan. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat eerst alle boeren die onterecht geen natuurvergunning hebben worden gelegaliseerd. Ook moeten eerst garnalenvissers een natuurvergunning krijgen. Coalitiepartijen VVD en NSC steunden de motie, die werd ingediend door de ChristenUnie en het CDA.

1 uur geleden
Lang applaus in Kamer om verblijfsregeling voor Surinamers

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft vanaf de publieke tribune lang applaus geklonken na het aannemen van een motie om een verblijfsregeling voor Surinamers in te stellen. Een ruime Kamermeerderheid wil zo'n regeling voor honderden Surinamers die ongedocumenteerd in Nederland wonen.

1 uur geleden
Kamermeerderheid wil geen 'omvolking' meer horen in debatten

DEN HAAG (ANP) - Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om "racistische omvolkingstheorieën" te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het adres van Kamervoorzitter Martin Bosma kreeg ook de steun van de PVV. De motie is pikant omdat PVV'er Bosma zelf meermaals over omvolking heeft gesproken in Kamerdebatten. Zijn partijgenoot en aspirant-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) nam maandag "volledig afstand" van uitspraken die ze hierover heeft gedaan in de Eerste Kamer.

1 uur geleden
Slavernijherdenking is laatste publieke optreden premier Rutte

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van het Nederlandse slavernijverleden aanstaande maandag wordt het laatste publieke optreden van Mark Rutte als minister-president, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De dag daarna, op 2 juli, staat het nieuwe kabinet op het bordes.

1 uur geleden