Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gedeputeerden Forum Brabant stappen per direct op

Gedeputeerden Forum Brabant stappen per direct op

DEN BOSCH (ANP) - De Brabantse gedeputeerden Eric de Bie van Forum voor Democratie (FVD) en Peter Smit, voormalig lid van Forum, zijn per direct opgestapt. Dat hebben zij vrijdagochtend laten weten tijdens een vergadering van de Brabantse Provinciale Staten.

De Bie en Smit hebben beiden hun achtergrond in Forum voor Democratie. De Bie bleef die partij trouw toen de fractie afgelopen jaar uiteenviel in Forum en JA21. Smit ging daarop verder als bestuurder zonder partij. Het afbrokkelen van de partij was voor de andere coalitiegenoten een probleem.

In een verklaring zei De Bie vrijdag "onvoldoende steun en vertrouwen" in de Staten te ervaren om zijn functie te blijven uitoefenen. "Met lede ogen heb ik moeten aanzien dat Den Haag is binnengekomen in Brabant: Haagse politieke discussies werden in provinciale Staten overgedaan", zei hij. Smit zei dat het afscheid pijn doet en dat hij het gebeuren ziet als een politieke crisis, niet als een bestuurscrisis.

Hans Smolders

Hun aftreden komt na het opzeggen van de samenwerking door VVD, CDA en Lokaal Brabant met het Forum, donderdag. Aanleiding was het recente vertrek van FVD-Statenlid Hans Smolders, waardoor de coalitie de meerderheid dreigt kwijt te raken. Smolders vertrok naar de Tweede Kamer, waar hij inmiddels FVD de rug heeft toegekeerd en met Wybren van Haga en Olaf Ephraim een nieuwe fractie is begonnen.

In twee jaar tijd is dit de tweede bestuurscrisis die Brabant treft. Eerst bracht het CDA de oorspronkelijke centrumlinkse coalitie ten val onder druk van de boerenachterban. Vervolgens gingen CDA en VVD de samenwerking met Forum aan. Ook die is nu ten einde, mede door afsplitsingen het afgelopen jaar binnen FVD. De Staten bespreken vrijdag hoe het nu verder moet.

De vijf gedeputeerden van de VVD, het CDA en Lokaal Brabant blijven voorlopig aan om te voorkomen dat Brabant onbestuurbaar wordt. VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat zei namens de overblijvende leden van Gedeputeerde Staten het werk in een minderheidssituatie te willen voortzetten. Dit om "het schip op koers te houden" op basis van bestaand beleid.

Meer uit Politiek

Jonge Democraten roepen D66 op: rug rechthouden of stekker eruit

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.

52 minuten geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

1 uur geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

2 uur geleden
Rutte na overleg: kabinet gaat stikstofaanpak versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond na afloop van het derde overleg in een week tijd over de verkiezingsuitslag in de provincies.

4 uur geleden
'Jammer' dat GroenLinks niet en PvdA wel in Fries college kan komen

DEN HAAG (ANP) - Het is "jammer" dat GroenLinks en PvdA elkaar in Friesland niet 'vasthouden', maar "het zijn nog steeds twee partijen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. Dat de beide partijen straks in de Eerste Kamer een gezamenlijk fractie gaan vormen, betekent niet dat dit ook in provincies moet gebeuren, benadrukt de woordvoerder. "Dat is aan de gekozen Statenfracties zelf."

5 uur geleden
Minister herkent beeld niet dat helft clubs dreigt om te vallen

DEN HAAG (ANP) - Het beeld dat ruim de helft van de sportverenigingen op omvallen staat, herkent minister Conny Helder (Sport) niet. Volgens haar heeft een aantal clubs het wel zwaar, maar zijn de meeste verenigingen goed geholpen met regelingen van het kabinet en gemeenten, zei ze vrijdag na de ministerraad.

8 uur geleden
Zuid-Hollandse BBB gaat mee in natuuradviezen

DEN HAAG (ANP) - De Zuid-Hollandse fractie van de BoerBurgerBeweging (BBB) zegt "graag" mee te gaan in de adviezen van de Ecologische Autoriteit (EA) over de twee gebieden in Zuid-Holland waarvan de natuur nog niet op orde is. Dat laat BBB-lijsttrekker van de provincie Hans Veentjer desgevraagd weten.

8 uur geleden