Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gedenkteken voor slachtoffers WOII op Duits grafveld Ysselsteyn

Gedenkteken voor slachtoffers WOII op Duits grafveld Ysselsteyn

DEN HAAG (ANP) - Rabbi Binyomin Jacobs, opperrabbijn van Nederland, wijdt maandag op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn (Limburg) een gedenkteken in voor alle slachtoffers van de nationaalsocialistische vervolging in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het is voor het eerst dat de Duitse Volksbund, verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven, een gedenkteken voor slachtoffers opricht in een ander land. Het monument is ontworpen door een kunstenaar uit Berlijn.

De Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge is opgericht na de Eerste Wereldoorlog. De Volksbund beheert en onderhoudt alle Duitse oorlogsgraven en -begraafplaatsen in Duitsland en andere landen. In Ysselsteyn liggen 32.000 mensen begraven. Dat zijn vooral Duitse militairen, maar er liggen ook SS'ers, Nederlandse collaborateurs en vrijwilligers van de Wehrmacht.

Het gedenkteken, in het midden van de uitgestrekte begraafplaats, bestaat uit vijf zuilen van halftransparante stenen. Op vier zuilen staan de plaatsen genoemd waar opgepakte Nederlanders gevangen werden gezet: Scheveningen, Amersfoort, Vught en Westerbork. Op de vijfde zuil staat een herdenkingstekst, aldus een woordvoerder van de Duitse ambassade in Nederland. Het monument herdenkt naast de vervolgde groepen ook Nederlanders die als dwangarbeider in Duitsland moesten gaan werken.

De Volksbund ziet het gedenkteken als "een mijlpaal." "Het zichtbare herinneren aan alle groepen slachtoffers van de voormalige oorlogstegenstander te midden van de eigen graven is een uitdrukking van onze daadwerkelijke wil tot verzoening", zegt secretaris-generaal Dirk Backen van de bond. "Tegelijkertijd is het de verplichting voor een vreedzame toekomst. Ysselsteyn is een blauwdruk voor het gemeenschappelijke Europese herdenken in de 21e eeuw", vindt hij. Het gedenkteken past in de vernieuwing van de Duitse oorlogsbegraafplaats.

Meer uit Binnenland

Auteur Adriaan van Dis wint NS Publieksprijs 2024

HILVERSUM (ANP) - Adriaan van Dis heeft de NS Publieksprijs 2024 gewonnen met zijn roman Naar zachtheid en een warm omhelzen. De auteur behaalde 21 procent van de bijna 100.000 stemmen, maakte boekenkoepel CPNB donderdagavond bekend in EenVandaag.

26 minuten geleden
Rijkswaterstaat meldt drukste spits van het jaar

DEN HAAG (ANP) - De avondspits van donderdag was de drukste spits van het jaar, meldt Rijkswaterstaat. Op het hoogtepunt stond er 763 kilometer file. Daarmee is het record van 21 mei verbroken. Toen was er een spitspiek van 723 kilometer.

46 minuten geleden
Boa's mogen vanaf 2025 geen religieuze symbolen meer dragen

DEN HAAG (ANP) - Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) mogen vanaf eind volgend jaar volgens minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) "geen zichtbare persoonlijke uitingen" zoals religieuze symbolen meer dragen tijdens hun dienst. Er is veel discussie geweest over het dragen van hoofddoekjes door boa's.

1 uur geleden
Vier verdachten ongeregeldheden Amsterdam langer vast

AMSTERDAM (ANP) - Vier mannen die betrokken waren bij ongeregeldheden in Amsterdam blijven langer vastzitten, meldt de rechtbank Amsterdam. Dat is donderdag besloten op de dag dat de vier voorgeleid werden aan de rechter-commissaris.

1 uur geleden
Op een na drukste spits van het jaar, meldt ANWB

DEN HAAG (ANP) - Op de Nederlandse wegen staat donderdagavond 1159 kilometer file. Daarmee is het de op een na drukste spits van het jaar, meldt de ANWB.

1 uur geleden
NPO-videodirecteur Remco van Leen vertrekt na TROS-onderzoek

HILVERSUM (ANP) - Remco van Leen, directeur video bij de NPO, verlaat de publieke omroep per 1 januari. Begin dit jaar werd een onderzoek naar Van Leen ingesteld, omdat er signalen waren dat hij betrokken zou zijn geweest bij grensoverschrijdend gedrag in zijn periode bij de TROS, nu AVROTROS. Van Leen legde zijn werk tijdelijk neer in afwachting van het onderzoek.

1 uur geleden
Autoriteiten Utrecht: dreiging gold niet voor kleine demonstratie

UTRECHT (ANP) - De dreiging op basis waarvan een grote onderwijsdemonstratie in Utrecht werd geannuleerd, was volgens de lokale autoriteiten "niet van toepassing" op de kleinere betoging die donderdag alsnog door enkele groepen werd gehouden in de stad. De driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie (OM) legt uit dat "een nieuwe afweging" is gemaakt "op basis van de situatie en de informatie op dat moment", toen bekend werd dat honderden studenten toch kwamen demonstreren. Dat de opkomst lager zou zijn dan bij de oorspronkelijk geplande demonstratie, leverde volgens de autoriteiten ook kleinere risico's op.

1 uur geleden