Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gedenksteen onthuld in Amsterdam voor verzetsman Anton de Kom

Gedenksteen onthuld in Amsterdam voor verzetsman Anton de Kom

AMSTERDAM (ANP) - De ambassadeur van Suriname, Rajendre Khargi, heeft in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een gedenksteen onthuld voor de in Paramaribo geboren schrijver, activist en verzetsman Anton de Kom. Hij deed dat in het bijzijn van onder anderen de dochter van De Kom, minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Het boek Wij slaven van Suriname, uit 1934, van De Kom (1898-1945) geldt als een zeer belangrijke aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. Het verscheen opnieuw in 2020. In de Tweede Wereldoorlog verzette De Kom, vooral voor de Surinamers nu nog steeds een grote held, zich in Nederland tegen de nazi's. Hij stierf in april 1945 in gevangenschap, in concentratiekamp Sandbostel Neuengamme.

Sinds twee jaar maakt De Kom deel uit van de Canon van Nederland, de lijst van de belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen uit de geschiedenis. Ook staat er een standbeeld van hem in Amsterdam-Zuidoost.

Literaire eer

Volgens Halsema krijgt De Kom met de gedenksteen nu ook de literaire eer "die hem nog ontbrak, maar hem absoluut toekomt". "Had Anton de Kom ooit gedacht dat deze dag zou komen? Dat zijn gedenksteen in dezelfde kerk zou komen te liggen als het praalgraf van Michiel de Ruyter, de Hollandse 'zeeheld' over wie de kleine Anton zoveel had moeten leren op school? Want zo prentte de koloniale overheid de vermeende superioriteit van de Nederlanders bij de Surinamers in."

In zijn werk verzette De Kom zicht tegen het superioriteitsdenken. Volgens de burgemeester laat Suriname een gigantisch geestelijk erfgoed achter. "Dat erfgoed van Anton de Kom kan Amsterdam zich niet toe-eigenen, maar wel hartstochtelijk omarmen. Door hem hier eer te bewijzen, door zijn werk te blijven lezen en vooral door alle vormen van superioriteitsdenken te blijven bestrijden."

Beroemde auteurs als Joost van den Vondel, P.C. Hooft, Hella S. Haasse, Johan Huizinga, Multatuli en Willem Frederik Hermans hebben in De Nieuwe Kerk hun graf of ook zo'n steen.

Meer uit Binnenland

Bosnische imam in Nederland: niet geleerd van Srebrenica

DEN HAAG (ANP) - In onder meer Gaza, Oekraïne en Soedan herhaalt zich op dit moment iets vergelijkbaars als wat zich in Srebrenica heeft afgespeeld dertig jaar geleden. Dat heeft hoofdimam Aldin Šahbazović van de Islamitische Vereniging voor Bosniakken in Nederland vrijdag gezegd bij de herdenking van de massamoord in 1995. Volgens hem herhaalt de wereld "hetzelfde patroon: onrecht wordt eerst genegeerd, daarna gerelativeerd en tenslotte gerechtvaardigd door koude geopolitieke berekeningen".

2 uur geleden
Schoof: kabinet tornt niet aan geld voor verlaging eigen risico

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.

3 uur geleden
Honderden mensen herdenken in Den Haag massamoord Srebrenica

DEN HAAG (ANP) - Enkele honderden mensen hebben in Den Haag de genocide in Srebrenica in 1995 herdacht. Op de Lange Voorhout kwamen zij samen om stil te staan bij de massamoord 30 jaar geleden. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een vredesmars gelopen vanuit Wassenaar. Een groot aantal deelnemers droeg een wit shirt met de tekst 'never forget Srebrenica', sommigen hadden de Bosnische vlag om.

3 uur geleden
Kabinet in beroep tegen vernietiging natuurvergunning Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.

3 uur geleden
Ambtelijk advies aan nieuw kabinet: verbeter saldo met 7 miljard

DEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.

4 uur geleden
Nieuwe coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

DEN HAAG (ANP) - De ministerraad heeft ingestemd met een nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Vanaf 1 januari 2026 zal Marc Kuipers deze positie vervullen. Hij vervangt dan Pieter-Jaap Aalbersberg, die de functie sinds 2019 bekleedt.

4 uur geleden
Keijzer wil woningdelen en tijdelijke huizen voor statushouders

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.

4 uur geleden