Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gedenksteen onthuld in Amsterdam voor verzetsman Anton de Kom

Gedenksteen onthuld in Amsterdam voor verzetsman Anton de Kom

AMSTERDAM (ANP) - De ambassadeur van Suriname, Rajendre Khargi, heeft in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een gedenksteen onthuld voor de in Paramaribo geboren schrijver, activist en verzetsman Anton de Kom. Hij deed dat in het bijzijn van onder anderen de dochter van De Kom, minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Het boek Wij slaven van Suriname, uit 1934, van De Kom (1898-1945) geldt als een zeer belangrijke aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. Het verscheen opnieuw in 2020. In de Tweede Wereldoorlog verzette De Kom, vooral voor de Surinamers nu nog steeds een grote held, zich in Nederland tegen de nazi's. Hij stierf in april 1945 in gevangenschap, in concentratiekamp Sandbostel Neuengamme.

Sinds twee jaar maakt De Kom deel uit van de Canon van Nederland, de lijst van de belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen uit de geschiedenis. Ook staat er een standbeeld van hem in Amsterdam-Zuidoost.

Literaire eer

Volgens Halsema krijgt De Kom met de gedenksteen nu ook de literaire eer "die hem nog ontbrak, maar hem absoluut toekomt". "Had Anton de Kom ooit gedacht dat deze dag zou komen? Dat zijn gedenksteen in dezelfde kerk zou komen te liggen als het praalgraf van Michiel de Ruyter, de Hollandse 'zeeheld' over wie de kleine Anton zoveel had moeten leren op school? Want zo prentte de koloniale overheid de vermeende superioriteit van de Nederlanders bij de Surinamers in."

In zijn werk verzette De Kom zicht tegen het superioriteitsdenken. Volgens de burgemeester laat Suriname een gigantisch geestelijk erfgoed achter. "Dat erfgoed van Anton de Kom kan Amsterdam zich niet toe-eigenen, maar wel hartstochtelijk omarmen. Door hem hier eer te bewijzen, door zijn werk te blijven lezen en vooral door alle vormen van superioriteitsdenken te blijven bestrijden."

Beroemde auteurs als Joost van den Vondel, P.C. Hooft, Hella S. Haasse, Johan Huizinga, Multatuli en Willem Frederik Hermans hebben in De Nieuwe Kerk hun graf of ook zo'n steen.

Meer uit Binnenland

OM geeft stand van zaken op eerste zitting over kunstroof Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.

23 minuten geleden
Den Haag wil gratis openbaar vervoer tijdens NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.

2 uur geleden
Den Haag wil beelden relschoppers Scheveningen online

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.

2 uur geleden
Ook afgelopen winter veel bijenvolken gestorven

WAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.

8 uur geleden
Schoof geeft plan Rutte voor hoger defensiebudget wel kans

OSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.

9 uur geleden
Veldkamp: druk op Rusland moet worden opgevoerd

WARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."

10 uur geleden
Van Zanen over Scheveningen: vooraf geen signalen van rellen

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.

11 uur geleden