Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gebruik softdrugs kan buiten van 20.00-07.00 uur worden beboet

Gebruik softdrugs kan buiten van 20.00-07.00 uur worden beboet

DEN HAAG (ANP) - Het is al mogelijk om op te treden tegen het gebruik van softdrugs in de buitenruimte. Daarvoor is geen nieuwe wet- of regelgeving nodig. Dat laat Ferd Grapperhaus weten aan de Tweede Kamer. Een verbod tussen 20.00 en 07.00 uur was een van de voorgestelde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge kondigden de maatregel vorige week aan, samen met een verbod op alcoholconsumptie onder dezelfde omstandigheden. Het verbod op alcohol wordt via een noodverordening geregeld, maar juristen zeiden dat dat met softdrugs niet mogelijk was. Dat was strijdig met het gedoogbeleid, betoogde ook het ministerie zelf.

Grapperhaus laat nu weten dat het verbod wel mogelijk is, en zonder noodverordening. Het bezit van softdrugs is feitelijk in Nederland al verboden, en daarmee dus ook het gebruik. Het gedoogbeleid heeft alleen betrekking op de verkoop ervan. Iemand die op straat wiet of hasj rookt, kan daarvoor dus al worden aangesproken of beboet door de politie.

Strenger handhaven

De minister praat later maandag met de voorzitters van de veiligheidsregio's. Op de agenda staat onder meer het voornemen om de coronamaatregelen weer strenger te gaan handhaven, iets dat vorige week in de persconferentie al werd aangekondigd. Ook het optreden tegen softdrugsgebruik in de buitenruimte zal besproken worden.

Een meerderheid van de Kamer reageerde gepikeerd toen het verbod op softdrugsgebruik niet door leek te kunnen gaan, en steunde een motie van SGP-voorman Kees van der Staaij om het toch mogelijk te maken.

6 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

MarkJohan 1 maand geleden
Eh Softdrugs BUITEN is al beboet baar sinds altijd???? Ferd ik weet niet wat je rookt maar het is niet goed voor je
V.v.C. 1 maand geleden
Een tevreden roker is geen onruststoker!
bung 86 1 maand geleden
stop met dat verdomde gedogen en sluit coffeeshops. drugs zijn verboden bij wet. dus zo moeilijk mis het niet.
J. Davidse. 1 maand geleden
@Met de M van M: Los van alle politiek, dus ook van de SGP, moet alle drugs, dus ook die smerige wiet kei- en keihard worden aangepakt. Zware straffen op het gebruik, verspreiding en kweek van die vuiligheid. De domme varkens die die rommel gebruiken en beweren 'het is niet verslavend' en 'het kan geen kwaad' zijn grotere leugenaars dan de heer Rutte zelf. Maar ik begrijp dat u ook zo'n junk bent. Zielig voor u, de realiteit totaal uit het oog verloren door dat gif. Zeker ook vlak voor zessen in de rij gestaan voor de shop bij de eerste lockdown, zwaar in de zenuwen of er genoeg shit in voorraad was voor als u aan de beurt was. In sommige landen worden junks en handelaren in die rommel opgehangen. Helaas, Nederland wil er nog niet aan.
Met de M van M.... 1 maand geleden
En wederom..zoiets uit de koker van de SGP sekte. Waar we de taliban veroordelen,laten we partijen zoals de SGP gewoon toe in de poitiek,
Met de M van M.... 1 maand geleden
Enn weer laat onze politiek zich van zijn slechtste kant zien. Allemaal symboolpolitiek.....en ondertussen de aandacht afleiden van hun eigen falen..het vooruitzien afgelopen zomer...en ontkenen te investeren in zorg voor de 2de golf. Enige is verbieden,bebeoten..en mensen naai je buren erbij mentaliteit erin proberen te stampen. tot zover leven in een vrij land Wat helpt dit in de strijd tegen corona..HELEMAAL NIETS

Meer uit Politiek

Baudet wint FVD-referendum met driekwart stemmen

DEN HAAG (ANP) - Thierry Baudet heeft het omstreden referendum over zijn positie gewonnen. Driekwart van de leden van Forum voor Democratie die hebben gestemd, geven aan dat ze hem als partijleider willen, meldt de partij op Twitter. De partij stelt dat ruim 80 procent van de leden zijn stem heeft uitgebracht. Het referendum verliep allesbehalve vlekkeloos en verschillende FVD-politici spraken zich er tegen uit.

12 uur geleden
Oud-fractieleider FVD Overijssel naar rechter over referendum

ZWOLLE (ANP) - Voormalig fractieleider van Forum voor Democratie (FVD) in Overijssel Johan Almekinders sleept het bestuur van de partij voor de rechter. Hij meent dat er sprake is van wanbestuur rond het referendum over het partijleiderschap van Thierry Baudet, meldt hij vrijdag.

19 uur geleden
Grapperhaus noemt bedreiging OMT-leden 'schandalig'

DEN HAAG (ANP) - Minister Ferd Grapperhaus vindt het "schandalig" dat leden van het Outbreak Management Team (OMT) worden bedreigd. Hij benadrukt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dit soort zaken goed in beeld heeft.

20 uur geleden
Brusselse FVD-fractie splitst zich af als leden Baudet kiezen

DEN HAAG (ANP) - De Brusselse Forum voor Democratie-fractie zal zich afsplitsen als leden van de partij Thierry Baudet toch als partijleider aanwijzen. "Als de ledenvergadering zegt: ’Hij moet blijven, hij is geweldig’ en ze steunen die richting van een charismatische beweging met hun Grote Leider, dan verklaren wij ons onafhankelijk", zegt Europarlementariër en fractievoorzitter Derk Jan Eppink tegen De Telegraaf.

2 dagen geleden
Ultimatum Statenleden: FVD-referendum Baudet moet van tafel

DEN HAAG (ANP) - Statenleden van Forum voor Democratie eisen dat het bestuur het referendum over partijboegbeeld Thierry Baudet intrekt. Drie leden van de Overijsselse fractie dreigen het bestuur aansprakelijk te stellen als het bestuur doorgaat met de ledenraadpleging over het partijleiderschap van Baudet. Het instrument van een "bindend referendum" en de functie van "partijleider" staan allebei niet in de regels van de partij, legt fractievoorzitter Johan Almekinders uit. "En de ledenregistratie is natuurlijk een chaos."

2 dagen geleden
Kamer kritisch op grondwetswijzigingen Ollongren

DEN HAAG (ANP) - Het is vooralsnog spannend of het kiesstelsel wordt vernieuwd. Voorgestelde grondwetswijzigingen van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) kregen woensdag kritiek tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Vooral kleine partijen maken zich zorgen.

2 dagen geleden
Leden D66 schudden top kandidatenlijst Tweede Kamer op

DEN HAAG (ANP) - De leden van D66 hebben de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen opgeschud. Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Financiën, verdwijnt uit de top-10. Hij stond op tien, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met plaats twaalf.

2 dagen geleden