Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gebruik huishoudelijke hulp via Wmo flink gestegen

Gebruik huishoudelijke hulp via Wmo flink gestegen

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar kregen meer dan 485.000 mensen hulp bij het huishouden betaald uit de Wmo-pot, bedoeld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het aantal is 27 procent hoger dan in de eerste helft van 2019, becijferde statistiekbureau CBS.

Tot en met 2018 hanteerden de meeste gemeenten een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor het gebruik van een Wmo-voorziening, maar vanaf 2019 betaalt iedereen 19 euro per maand. De gebruikers zijn veelal boven de 60. De 60-plussers zijn over de periode in kwestie ook in aantal toegenomen, namelijk met 8 procent.

Sinds de invoering van het zogenoemde abonnementstarief is het aantal gebruikers van huishoudelijke hulp verdubbeld onder de mensen die een inkomen hebben van meer dan 40.000 euro bruto. Het gebruik door cliënten uit de middeninkomensgroepen (met 20.000 tot 40.000 aan inkomen) steeg zelfs met twee derde. De klandizie van mensen met minder dan 20.000 euro veranderde met 5 procent maar weinig.

Aanzuigende werking

Cathalijne Dortmans, voorzitter van de zorgcommissie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ziet in de toename van het gebruik van hulp door de mensen met hogere inkomens een bevestiging van de aanzuigende werking van het abonnementstarief waarvoor gemeenten eerder hebben gewaarschuwd. Door die toename worden de wachtlijsten ook langer voor de meest kwetsbaren, de mensen die huishoudelijke hulp dringend nodig hebben, maar niet zelf kunnen betalen. "We kunnen niet wachten op de wetswijziging waarvan voor 2026 sprake is om bijdragen toch weer inkomensafhankelijk te maken", aldus Dortmans.

In totaal kregen dik een miljoen mensen een vorm van ondersteuning thuis via de Wmo, telde het CBS, en dat is 10 procent meer dan in 2019. Het gaat hier niet alleen om huishoudelijke hulp, maar ook om vormen van begeleiding en voorzieningen als een traplift of rolstoel.

Meer uit Binnenland

Kleine voldoende voor BelastingTelefoon in onderzoek Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Voor het eerst in vijftien jaar heeft de BelastingTelefoon een krappe voldoende gehaald in een onderzoek van de Consumentenbond. De dienst krijgt een 6,1. Toch is de consumentenorganisatie niet tevreden, "want er gaat nog te veel fout en de wachttijden zijn erg lang", aldus de belangenclub in een persbericht.

7 minuten geleden
Veel scholen met recht op voedselprogramma melden zich niet

DEN HAAG (ANP) - Het onderwijsministerie, het Jeugdeducatiefonds (JEF) en het Rode Kruis roepen scholen met veel (relatief) arme leerlingen op zich te melden voor het zogenoemde schoolmaaltijdenprogramma. Als minstens 30 procent van de scholieren uit een huishouden komt met een laag inkomen (beneden modaal), heeft de school recht om mee te doen. Al 2000 scholen doen dat ook, maar genoemde organisaties schatten dat er zeker zevenhonderd extra in aanmerking komen.

42 minuten geleden
Rechtbank doet uitspraak in omvangrijk liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Na bijna zes jaar en 142 zittingsdagen, doet de rechtbank dinsdag uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Zes keer is levenslang geëist, onder anderen tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi (46). In totaal zijn er zeventien verdachten. Het monsterproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp is omgeven met zeer strenge veiligheidsmaatregelen.

3 uur geleden
Nog steeds tekort aan nieuwe tandartsen, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Tandartspraktijken kampen nog steeds met een tekort aan nieuw personeel. Er gaan de komende jaren meer tandartsen met pensioen dan dat er nieuwe tandartsen instromen, meldt ABN AMRO in een rapport. Dit belemmert de groei van veel mondzorgpraktijken. Ook kunnen sommige praktijken geen opvolger vinden.

6 uur geleden
Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

13 uur geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

14 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

15 uur geleden